L-ombud tänker gå emot medlemmarna

Partiledarstriden i Liberalerna fortsätter.
Nyamko Sabuni.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Erik Ullenhag.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Liberalernas interndemokrati har ”urholkats”, skriver elva av partiets ombud på Expressen debatt

Detta efter krav på att ombud från de distrikt där en majoritet av medlemmarna stöder Nyamko Sabuni, också ska välja henne till partiledare.

Flera ombud går redan nu ut med att de går emot medlemmarna i sina distrikt – och ska rösta på Erik Ullenhag den 28 juni.

I en debattartikel som publiceras i Expressen i dag skriver elva Liberala ombud att de är oroliga för att partiets interndemokrati ”urholkas under höga rop”.

De skriver att det har kommit krav på ombud att de ska rösta på den partiledarkandidat som vunnit majoritet i de rådgivande medlemsomröstningarna.

Av de som har skrivit debattartikeln, så kommer alla utom ett ombud från distrikt där en majoritet av medlemmarna vill se Nyamko Sabuni som partiledare för Liberalerna.

Detta har framgått av de rådgivande medlemsröstningarna tidigare under månaden. 

”Vi har tagit hänsyn till majoritet och stark minoritet”

Men ombuden Tina Acketoft, Lovisa Aldrin, Helena Hagberg, Ina Lindström Skandevall, Anders Norqvist, Anders Rickman, Lennart Rohdin, Jacqueline Tjällman, Lars Tysklind och Victoria Viklund kommer inte att rösta med majoriteten, utan ska i stället välja Ullenhag på extra landsmötet den 28 juni.

Det skriver de på Expressens debattsida.

Det enda ombudet som kommer från ett Ullenhag-stött distrikt är Anna Eling, som är ett av fem ombud från Dalarna. Ett distrikt där medlemmarna röstade för Erik Ullenhag med en marginal på bara 1,5 procentenheter.

L-ombuden skriver att de är ”uppriktigt bekymrade” efter att flera L-toppar uttryckt att ombuden ska följa de rådgivande medlemsomröstningarna:

Ombuden beslutar. Stadgarna går inte att feltolka. Ändå urholkas nu den liberala interndemokratin under höga rop på ”the winner takes it all” i amerikansk stil. 

Det begärs att samtliga ombud i ett länsförbund ska rösta efter majoritetens vilja i de rådgivande omröstningarna, oavsett hur stor minoriteten är.

”Häpnadsveckande brott mot Liberalernas stadgar”

De skriver vidare att en ordförande i ett distrikt har skickat brev till ombud där han kräver att de ska intyga hur de kommer att rösta - annars ska ombuden inte få närvara vid landsmötet den 28 juni.

Det är ett häpnadsväckande brott mot Liberalernas stadgar och mot hela tanken med sluten omröstning vid personval i riksdag, kommuner och partiinternt,” skriver de.

Ombuden motiverar sina beslut genom att skriva att de efter noga övervägande, då de tagit hänsyn både till majoritet ”och stark minoritet”, har kommit fram till att Erik Ullenhag är den kandidat som de anser är bäst lämpad att leda Liberalerna:

”Vår röst tillfaller den vi efter eget omdöme, med hänsyn till rådgivande omröstningar och efter noggrant övervägande, ser som bäst lämpad att leda oss. Internt, i relationer med andra partier, och externt. Vi väljer den som kan genomföra de allra viktigaste liberala reformerna för jämlik skola, för enklare företagande som skapar välfärd, för ett bättre liv för samhällets svagaste, för ett jämställt samhälle och för ett klimat som håller även för nästnästa generation. Vi, tillsammans med många fler ombud, lägger våra röster på Erik Ullenhag”.

Liberalernas gruppledare Christer Nylander har mobiliserat för Erik Ullenhag i en hemlig Facebookgrupp.
Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

De skriver också:

”Som ombud förväntas vi företräda partiaktiva och passiva medlemmar, liberalt sinnade invånare och i slutändan hela svenska folket. Vi måste vara väl insatta och pålästa, lyssna och ta självständig ställning. 

Därför har vi tagit stor hänsyn till hur de av medlemmarna som röstat har ställt sig i våra län, vi har sett till majoritet och stark minoritet.

Liberalernas gruppledare mobiliserade i hemlig Facebookgrupp

De elva ombudens debattartikel publiceras bara dagar efter att det framkommit att partiets gruppledare i riksdagen, Christer Nylander, mobiliserat för Erik Ullenhag i en hemlig Facebookgrupp. 

I ett inlägg uppmanar han ombud att köra över medlemmarnas vilja – för att få Ullenhag vald. 

Där skriver han bland annat att det behövs ”stöd till ombud som håller på Erik Ullenhag men kommer från län som landat på Nyamko Sabuni. De behöver moraliskt stöd för att orka hålla emot fram till landsmötet”.

Att gå emot de rådgivande medlemsomröstningarna har dock fått skarp kritik från flera håll i partiet.

– Att gå emot medlemsomröstningar är för mig remarkabelt, sa riksdagsledamoten Helena Gellerman (L) till Expressen förra veckan.

Även riksdagsledamoten Robert Hannah förespråkar att gå på medlemmarnas linje, och har till och med uppmanat Erik Ullenhag att kasta in handduken.

– Om så pass många länsförbund väljer Nyamko Sabuni så uppmanar jag de andra kandidaterna att backa och låta oss på ett enigt landsmöte välja henne. Allt annat är otänkbart när så pass många medlemmar i Liberalerna och varenda länsförbund vill se henne, då går det faktiskt inte att en elit i partiet väljer någon annan, säger han. 

SÅ GÅR VALET AV LIBERALERNAS PARTILEDARE TILL

Den 28 juni håller L ett extra landsmöte för att välja partiledare. Då ska sammanlagt 183 ombud – 178 ombud från 21 länsförbund, tre ombud från Liberala ungdomsförbundet och två från Liberala kvinnor – säga sitt.

Inför landsmötet har flera förbund genomfört rådgivande medlemsomröstningar.

Det är en sluten omröstning, men ombuden som skrivit debattartikeln: Anna Eling, Tina Acketoft, Lovisa Aldrin, Helena Hagberg, Ina Lindström Skandevall, Anders Norqvist, Anders Rickman, Lennart Rohdin, Jacqueline Tjällman, Lars Tysklind och Victoria Viklund går ut med att de kommer rösta på Erik Ullenhag,


Här är förbunden, deras mandat – och hur de ser på partiledarkandidaterna:

Blekinge: 3 ombud. Har inte röstat.

Dalarna: 5 ombud. Medlemmarna har röstat för Erik Ullenhag. 

Gotland: 2 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni. Förbundet nominerar Sabuni till partiledare. 

Gävleborg: 5 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni. Förbundet nominerar Sabuni till partiledare. 

Jämtland-Härjedalen: 2 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni.

Jönköping: 6 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni. Förbundet nominerar Sabuni. 

Kalmar: 4 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni. Nominerar Sabuni. 

Kronoberg: 3 ombud. Har inte röstat.

Norrbotten: 4 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni. Förbundet nominerar Sabuni till partiledare. 

Skaraborg: 6 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni.

Skåne: 22 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni. Förbundet nominerar Sabuni till partiledare.

Stockholm: 40 ombud. Genomför ingen medlemomröstning, men lokalt har medlemmar fått rösta på medlemsmöten.

Södermanland: 4 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni. Förbundet nominerar Sabuni till partiledare.

Uppsala: 6 ombud. Medlemmarna har röstat för Ullenhag. Förbundet nominerar Ullenhag till partiledare.

Värmland: 6 ombud. Medlemmar har röstat för Sabuni. Förbundet nominerar Sabuni till partiledare.

Västerbotten: 6 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni. Förbundet nominerar Sabuni till partiledare. 

Västernorrland: 4 ombud. Medlemmar har inte röstat. Ombud har fått rösta centralt. Förbundet nominerar Sabuni.

Västmanland: 5 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni.

Västsverige: 33 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni. Nominerar Nyamko Sabuni. 

Örebro: 5 ombud. Har inte röstat.

Östergötland: 7 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni.

Liberala Kvinnor: 2 ombud. Nominerar Ullenhag till partiledare.

Liberala ungdomsförbundet: 3 ombud. Nominerar Ullenhag till partiledare. Dock har Liberala studenter ett av de tre ombuden, och de stöttar Sabuni.

Se de senaste nyheterna i Expressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.