Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

L-ministern värvar Lööfs högra hand

Senaste nyhetsklippen från Expressen.
Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) värvar medarbetare från Centerpartiet.
Foto: OLLE SPORRONG
Anna Simon-Karlsson arbetade tidigare för Centerledaren Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) värvar förra C-ledaren Annie Lööfs tidigare medarbetare Anna Simon-Karlsson. En prestigerekrytering, enligt ministern själv.

– Hon har en värderingsmässig grund som synkar väl med min, säger Romina Pourmokhtari.

I måndags började Anna Simon-Karlsson, som under flera år jobbat nära Centerpartiets förra partiledare Annie Lööf, sin nya tjänst som politisk sakkunnig hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

– Hon är en politisk begåvning. Jag vet att hon har en väldigt god strategisk känsla och en värderingsmässig grund som synkar väl med min. Hon kommer i princip vara den som arbetar närmast mig i det dagliga arbetet och vi kommer att fatta många beslut tillsammans, säger Romina Pourmokhtari.

Anna Simon-Karlsson kommer närmast från PR-bolaget Bellbird där hon jobbat i lite drygt ett år. Dessförinnan var hon Annie Lööfs högra hand i rollen som hennes pressekreterare.

”Tydlig liberal röst”

Romina Pourmokhtari ser det som en ”prestigevärvning” att Annie Lööfs tidigare medarbetare nu går till Liberalerna.

Kommer man märka av hennes centerpartistiska förflutna i den nya politiken som du lägger fram?

– Anna har alltid varit en väldigt tydlig liberal röst och det kommer hon få utrymme att vara i en liberal borgerlig regering. Vi delar synen på nästan alla frågor så jag tror inte att det är någon fara kring det.

Anna Simon-Karlsson har värvats till klimatministerns stab.
Foto: Oskar Qvarfort / Centerstudenter

Nyligen gick regeringen fram med att reduktionsplikten kommer att sänkas till 6 procent vid årsskiftet. Åtgärden kommer att leda till sänkta drivmedelspriser, men också ökade utsläpp.

Pourmokhtari har tidigare sagt att hon och regeringen arbetar för att minska Sveriges utsläpp, men ministern har ännu inte gett något besked för hur den sänkta reduktionsplikten ska kompenseras.

Nu kommer även Anna Simon-Karlsson att involveras i det arbetet.

– Vi arbetar ju alla, inte bara jag och min stab, utan hela regeringen med att lägga fram vår nya klimat- och miljöpolitik. Både statsministern och vice statsministern är djupt engagerade i den frågan, och vi ämnar att under klimatmötet den 16 juni att ta fart i det arbetet, säger Romina Pourmokhtari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.