Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

L-ledarens passning till Macrons skjortbild

Splittringen stärkt efter Macrons tid: "Frankrike mer polariserat än någonsin".
Johan Pehrson är inom Liberalerna känd för sin humor.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Originalbilden.
Foto: Soazig de la Moissonnie¿re / Instagram

Emmanuel Macrons håriga bringa blev en snackis världen över.

Efter valsegern följde Liberalernas partiledare Johan Pehrson samma spår.

”Vive le France!”, skrev partiledaren till Instagraminlägget. 

Bilden på Frankrikes president Emmanuel Macron, tagen av hans egen fotograf i valspurtens slutskede, fick internet att haja till rejält. Där sitter han ledigt i en soffa, med armen vilande på ryggstödet och i en uppknäppt skjorta som blottar bröstet. 

Åtskilliga analyser och kulturkrönikor har skrivits om bilden, för att inte tala om alla kommentarer i sociala medier. Diskussionerna har handlat om det håriga bröstet som mansideal, om bilden är arrangerad och vilken påverkan den fick på valet.

En som tagit intryck av Macron är Johan Pehrson, Liberalernas nya partiledare sedan några veckor tillbaka. Under franska valkvällen i söndags postade Pehrson sin egen variant på Instagram. 

https://www.instagram.com/p/Ccvz8O3MpN1/

Vive Macron! Vive la France! Vive la liberté!” skrev han i inlägget där posen är näst intill identisk. 

Johan Pehrson från Örebro har varit i politiken i över två decennier och kom in i riksdagen sent 90-tal. Han kandiderade till partiledare för Liberalerna våren 2019, men valet stod snarare mellan Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni. Sabuni blev segrare men valde att avgå den 8 april i år och då tog Pehrson över. 


https://www.instagram.com/p/Ccc0oBLLTVP/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.