Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Interna kritiken mot Mikael Damberg

Andra inrikesnyheter från i dag.
Liberalernas Nyamko Sabuni. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikesminister Mikael Damberg (S).Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sabuni vill återinföra civil plikt – bland annat för att bromsa framfarten av skogsbränder. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Hon vill också att försvaret inom tio år ska få kosta två procent av Sveriges BNP. Foto: FÖRSVARSMAKTEN
SSU:s ordförande Philip Botström.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

SÄLEN. L-ledaren Nyamko Sabuni vill återinföra civilplikt. Det meddelade hon på tisdagen. 

– Det finns också många som kanske inte vill göra den militära värnplikten men som gärna skulle vilja bidra till landets försvar. Och där skulle vi då utöka möjligheten med en civil plikt, säger hon till Expressen. 

På eftermiddagen sade inrikesminister Mikael Damberg (S) att förslaget är ”att börja i fel ände” – något som väckte intern kritik direkt. 

– Jag skulle gissa att det finns osäkerheter inom regeringen kring hur man ska lösa det finansiellt. Men ska vi ha ett civilförsvar som fungerar i hela landet måste vi återaktivera civilplikten, säger SSU:s ordförande Philip Botström. 

Liberalerna vill bredda försvaret genom att införa en civil plikt, meddelade partiledaren Nyamko Sabuni på tisdagen. Förslaget innebär 800 civilpliktiga årligen, vilket motsvarar tio procent av antalet värnpliktiga. Utbildningen skulle ta cirka 6-8 veckor. 

– Det är ett sätt att förstärka civilförsvaret och också totalförsvaret. Vi har ju den militära värnplikten, men det finns också många som kanske inte vill göra den militära värnplikten men som gärna skulle vilja bidra till landets försvar. Och där skulle vi då utöka möjligheten med en civilplikt. Det vill säga att man bidrar med kompetenser under krigssituationer till exempel för att hjälpa till inom sjukvården eller andra samhällsviktiga funktioner, säger hon till Expressen. 

Och varför menar ni att det här är så viktigt nu? 

– Det är viktigt för att det skulle stärka totalförsvaret, men jag tror också att det ökar sammanhållningen i samhället. Och att vi breddar möjligheter för medborgare att bistå i kris- och krigstider. 

I ett pressmeddelande uppger Liberalerna att de vill att förslaget om återinförande sker i samband med civilförsvarspropositionen som beslutas under hösten 2021. Än så länge har hon inte förankrat förslaget hos några andra partiledare. 

Dambergs svar: ”Det är att börja i fel ände” 

Under tisdagseftermiddagen svarade inrikesminister Mikael Damberg (S) på Nyamko Sabunis utspel om att återinföra civil plikt. 

– Personalförsörjningen är helt central när vi bygger ett starkare civilt försvar, men just nu håller alla myndigheter inom det civila försvaret på att gå igenom vilka behov man har och hur mycket personal man behöver. Och innan den genomgången är gjord så tror jag att det är för tidigt att väcka frågan om att vi ska ha civilplikt i Sverige, innan man egentligen har rett ut vilka personella resurser man behöver, sa han till Expressen. 

Men om man skulle komma fram till att man behöver sådana resurser, skulle det kunna vara en möjlig lösning? 

– Ja, men det finns också andra resurser som vi tittar på. De frivilliga försvarsorganisationerna som gör viktiga insatser för civilförsvaret måste också in i den här ekvationen. Så det är mycket möjligt att vi längre fram ser behov på något område där man behöver civilpliktiga. Men jag menar att det är att börja i fel ände.  

SSU i skarp kritik mot regeringen

Samtidigt passade Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU på att rikta kritik mot det egna partiet i denna fråga. 

– Sveriges förmåga när det kommer till det civila är katastrofalt dåligt, inte minst när man ser till de stora utmaningar som Sverige står inför: till följd av klimatförändringarna kommer det att komma pandemier, översvämningar, ännu mer skogsbränder och IT-system som helt slås ut. Det där är inte utmaningar som vi kommer att lösa med nya stridsflygplan och pansarvagnar. Och där tycker jag att regeringen borde ha satt ner foten redan nu, sade SSU:s ordförande Philip Botström. 

SSU säger att de likt Liberalerna nu kräver att man återaktiverar civilförsvaret. 

– Regeringen måste sätta ner foten nu och ge en tydlig riktning. 

Varför gör man inte det? 

– Jag skulle gissa att det finns osäkerheter inom regeringen kring hur man ska lösa det finansiellt, men ska vi ha ett civilförsvar som fungerar i hela landet måste vi återaktivera civilplikten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.