Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

L-ledaren: Det är inget fel på klaner

Sabuni om klanbegreppet.
Nyamko Sabuni, L.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

L-ledaren Nyamko Sabuni vänder sig emot hur begreppet klan används i debatten om organiserad brottslighet.

En klan behöver inte vara något dåligt, menar hon.

– Det är inget fel på klaner, säger hon till DN. 

I Ekots lördagsintervju för två veckor sedan sa den biträdande rikspolischefen Mats Löfving att det finns runt 40 släktbaserade kriminella kriminella nätverk i landet. 

– Så kallade klaner. De har kommit till Sverige, påstår jag, enbart med syfte att organisera och systematiska kriminalitet, sa Löfving.

Polischefens uttalanden har fått stort efterspel i debatten de senaste två veckorna.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger i en intervju med DN att hon hellre pratar om ”släktbaserade kriminella gäng”, i stället för klaner. 

”Viktigt att skilja på klaner”

– Det är viktigt att skilja på klaner. Jag skulle själv säga att jag är från ett klansamhälle. Mitt folk är också en klan. Det är inte klan som är problemet. Tvärtom är det stora delar av världen som måste organisera sitt liv i form av klaner för det finns inget samhälle som bistår, säger hon och fortsätter: 

– Det är inget fel på klaner. Jag skulle hellre säga släktbaserade kriminella gäng. Man ska passa sig för att se klaner som något i sig negativt.

Sabuni säger att de släktbaserade kriminella gängen ofta präglas av förtryck och hederskultur i utsatta områden. Klaner kommer inte att försvinna, säger hon.

– Det kommer att finnas klaner även i framtiden och det ska få finnas, bara man inte bryter mot den svenska lagstiftningen, respekterar jämställdhet och inte kränker barnens rättigheter.

.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.