Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L-ledamoten: ”Löfven behöver vara orolig”

Robert Hannah (L).Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Joar Forsell, Liberala ungdomsförbundets ordförande. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jan Björklund ställer inte upp för omval. Foto: NAINA HELEN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens arbete chefredaktör Helle Klein. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Stefan Löfvens januariavtal kan påverkas av Jen Björklunds avgång.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Jakten på Jan Björklunds efterträdare har börjat. 

Flera personer som pekas ut för rollen tillhör Liberalernas högerfalang – vilket vissa spår kan påverka framtiden för överenskommelsen mellan S, MP, L och C.

– Stefan Löfven behöver vara väldigt orolig, säger L-ledamoten Robert Hannah.

Johan Pehrson, Mats Persson, Nyamko Sabuni, Gulan Avci. 

Det är några av namnen som pekas ut som Jan Björklunds efterträdare. Flera tillhör också falangen inom Liberalerna som var emot att släppa fram Stefan Löfven.

Björklunds avgångsbesked kommer efter långt dragna regeringsförhandlingar och en uppgörelse som en majoritet inom Liberalerna till slut ställde sig bakom. 

Riksdagsledamoten Robert Hannah säger att partiet är i behov av en nystart och efterfrågar nu en demokratisk process inför valet av ny partiledare.

– Högerliberal eller vänsterliberal är inte lika viktigt som att det är en person med erfarenhet, som sticker ut ur mängden och som kan vinna väljare, säger Hannah.

 

”Stefan Löfven behöver vara orolig”

Hannah tillhörde falangen inom Liberalerna som var emot mittenuppgörelsen. Men ”lagt kort ligger”, och han vill nu att L hedrar överenskommelsen – så länge S också gör det. 

– Stefan Löfven behöver vara väldigt orolig. Om Socialdemokraterna inte genomför de reformer som vi har kommit överens om, har de brutit avtalet. Han har ett stort jobb att göra för att se till att den lagstiftning som han har lovat blir verklighet, säger Robert Hannah.

Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson pekas ut som en möjlig efterträdare, men vill själv ”inte spekulera” i framtidsnamn. Han var också motståndare till regeringsuppgörelsen, men delar bilden av att nästa partiledare bör hedra avtalet.

– De flesta av oss är vuxna nog att ta ansvar för beslut som kanske inte passat en själv för tillfället. Avtalet bör hållas, men det hänger inte bara på oss, säger Johan Pehrson.

Finns det en risk för att en ny L-ledare väljer att bryta Januariavtalet?

– Det hänger ihop med hur vi formar oppositionssidan för budgetsamarbetet som vi har, att det är konstruktivt.

Hur ska nästa ledare vara?

– Det måste vara en tydlig person, en liberalt borgerlig profil, en stark lagspelare som kan förmå att lyfta många. En person som är orädd att ta tag i svåra frågor, även om svaren är kontroversiella, säger Johan Pehrson.

Liberalerna tackade Jan Björklund

Riksdagsgruppen fick beskedet samma dag som presskonferensen och Jan Björklund tackades av med ”många varma och hårda kramar”, enligt Pehrson.

Liksom riksdagskollegerna anser L-ledamoten Allan Widman att nästa partiledare ska fortsätta jobba efter avtalet.

– Vi behöver någon som kan förvalta det politiska arvet och se till att alla de saker som utlovats också infrias. Om det lyckas tror jag väljarna kommer känna en viss generositet mot ett parti som förflyttat Sverige i en mer borgerlig riktning, säger Widman.

Roger Haddad, utbildningspolitisk talesperson, säger att han är ”övertygad” om att överenskommelsen kommer att hålla trots partiledarbyte. Men den bygger på att kraven upplevs:

– Om regeringen medvetet förhalar eller aktivt motarbetar den uppgörelse de själva har gått med på kommer det skapa en osäkerhet och öppna upp för kritik. Man måste visa att man menar allvar, säger Roger Haddad.

Vill att Liberalerna breddar fokus

L-veteranen Barbro Westerholm säger att hon kommer att sakna Jan Björklund, men att Liberalerna nu behöver en ledare som kan bredda partiets profil.

– Han har varit partiledare länge och satt skolan på kartan. Nu måste vi diskutera vilka andra frågor vi vill gå vidare med, säger Barbro Westerholm.

Som 85-åring tror hon att det finns utrymme för ett parti som mer aktivt företräder Sveriges omkring två miljoner 65-plussare. Det är inte uteslutet att efterträdaren blir någon ur riksdagsgruppen, enligt Westerholm, men hon ser gärna att man söker brett – och hänvisar till KD:s framgångsrika partiledarbyte.

– Det kan vara någon som inte alls synts så mycket i medierna, men som har rätt erfarenheter. KD visade med Ebba Busch Thor att det går att vara partiledare och inte sitta i riksdagen. Det är viktigt att inte redan nu fastna för någon.

Joar Forssell hoppas på enighet

Joar Forssell, riksdagsledamot och ordförande för Liberala ungdomsförbundet, hoppas att processen kan ena partiet efter splittringarna. 

– Jag tror på modellen att man kanske inte först väljer en person. Jag hoppas det blir flera personer som var och en har en tydlig politisk linje och att partiet tydligt får välja, säger Joar Forssell och fortsätter:

– Jag tycker det är viktigt att det blir en person med tydlig ideologisk kompass. Jag önskar att partiet blir mer modernt och urbant och ett parti som har en utstrålning av att vi är framtiden och har en tydlig klar vision.

Även tidigare L-ledamoten (då Folkpartiet) Olle Wästberg vill se en efterträdare som kan ena partiet.

– Utmaningen är att vara ett tydligt ideologiskt parti. Partiet är uppenbarligen splittrat så det vore bra att hitta en kandidat som kan ena partiet. Jag skulle tro att Birgitta Ohlsson kommer upp som tänkbart namn igen, men jag är osäker på om hon är intresserad, säger han och fortsätter:

– Jag kan också tänka mig att Cecilia Wikström som står etta på EU-parlamentariska listan kommer vara aktuell. Men det finns också kandidater på högerkanten, såsom Mats Persson och Nyamko Sabuni. 

Utpekade kandidater var emot Löfven

Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete, påpekar att alla kandidater som hittills pekats ut som Jan Björklunds efterträdare är kritiska till avtalet. 

– Det påverkar möjligheterna att fortsätta och genomföra samarbetet. Sedan är det inte säkert att det blir de här kandidaterna, säger Helle Klein.

PM Nilsson, ledarskribent på Di, tror att väljarnas missnöje mot uppgörelsen har skakat Liberalerna. I SVT/Novus på onsdagen fick partiet bara 2,7 procent – och har därmed en bra bit upp till riksdagsspärren. Jan Björklund försöker föregå nästa valflopp genom att sluta, menar Nilsson.

– Den stora förloraren i svensk politik är Jan Björklund. Det tror jag partiorganisationen har sett, de är väldigt nervösa och har skäl att vara det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.