Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L-kravet: Två miljarder till förorten – varje år

Liberalernas partiledare har tidigare påtalat problemen i utsatta områden med anledning av pandemin.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Poliser arbetar efter den uppmärksammade dödsskjutningen i Norsborg i början av augusti.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Höstens budgetförhandlingar närmar sig med stormsteg.

Liberalerna kräver nu att ytterligare två miljarder kronor årligen ska läggas på att stärka Sveriges utsatta områden.

– Den höga arbetslösheten där riskerar att bli ännu högre efter coronapandemin, säger partiledaren Nyamko Sabuni.

Tidigare i somras kunde Expressen berätta att smittspridningen har varit som mest intensiv i landets fattigaste områden, som präglas av hög arbetslöshet och utbredd trångboddhet.

Inför de stundande budgetförhandlingarna kräver nu Liberalerna att staten skjuter till två miljarder kronor årligen för att stötta de utsatta områdena. Pengarna ska bland annat gå till satsningar på trygghet, skolor, språkinlärning och minskad trångboddhet.

– Vi har som mål att det inte ska finnas några utsatta områden 2030. De här kraven är ett steg på vägen mot det målet, säger partiledaren Nyamko Sabuni.

Men finns det något som pekar på att Sverige inte kommer ha några utsatta områden 2030?

– Ja, allt pekar på att Sverige kan klara det om vi bara är beredda på att satsa. 

Nyamko Sabuni hävdar att partiet inte kommer behöva släppa på några andra krav för att få igenom förslaget om mer pengar till förorterna.

– Det finns en delad bild av att Sverige måste återstartas och att det är dags att investera. Vi ska inte spara oss ur krisen, vi måste investera oss ur den. 

Vill att Löfven satsar på skolan

I början av augusti sköts en tolvårig flicka ihjäl i Norsborg utanför Stockholm – ett område som polisen klassar som särskilt utsatt. Debatten om förorternas gängvåld och avsaknad av trygghet fick därmed nytt bränsle.

Tycker du att statsminister Stefan Löfven borde ha avbrutit sin semester efter mordet i Norsborg?

– Det spelar ingen roll om Stefan Löfven avbryter sin semester eller inte. Det viktigaste är att han satsar på rätt saker i den kommande budgeten, som förskolor och skolor i utsatta områden, säger Sabuni.

Flickan som sköts till döds i Norsborg i början av augusti var bara tolv år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.