Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Interna kravet: Släpp inte in några SD-tjänstemän

Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna, har tidigare sagt att hon inte vill ha några ”röda linjer” mot några partier.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jag vill se dem så långt som möjligt som från makten, Cecilia Elving, ordförande i Liberalernas kvinnoförbund om Sverigedemokraterna.

Inga politiska tjänstemän från Sverigedemokraterna på plats i regeringskansliet vid en borgerlig regering.

Det kravet kommer från flera liberaler inför höstens landsmöte.

– Jag ser inte att det gynnar jämställdheten i Sverige att de har tjänstepersoner. Jag vill se dem så långt som möjligt som från makten, helt enkelt, säger Cecilia Elving (L) Liberalernas till Ekot.

Liberalerna meddelade tidigare i våras att de tänker ingå i en framtida borgerlig regering efter valet. Det gäller även om den behöver söka stöd hos Sverigedemokraterna. Men inför det kommande landsmötet har en rad motioner lagts fram, varav flera handlar om relationen till SD.

En av motionerna som Ekot tagit del av handlar om just detta – att inte tillåta Sverigedemokraterna att få placera tjänstemän i regeringskansliet.

Maria Jern är ordförande för Liberalerna i Falköping och är en av de som skrivit under motionen.

– Vi som parti står så otroligt långt ifrån Sverigedemokraterna, och vi ska inte ha ett nära samarbete med dem, som typ den sort som vi hade med Centerpartiet och Liberalerna och sittande regering, under Januariavtalet, säger hon till Ekot. 

”Så långt ifrån makten som möjligt”

Cecilia Elving, ordförande i Liberalernas kvinnoförbund, har också undertecknat motionen som vill se tydligare gränser mot SD och ett stopp för deras tjänstemän i regeringskansliet.

– Det innebär ju mycket makt och inflytande som jag inte vill se att Sverigedemokraterna har, säger Cecilia Elving.

– Jag vill se dem så långt som möjligt som från makten, helt enkelt.

Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge menar att ett framtida samarbete skulle försvåras om L gör verklighet av motionen.

Liberalernas partistyrelse har ännu inte behandlat motionen och de vill inte heller kommentera kravet till Ekot.


Annie Lööf varnar för hotet mot den liberala demokratin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.