Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L kräver nya samtal om Arbetsförmedlingen

Nyamko Sabuni (L): ”Vi är oroliga för att tiden är för kort”
Nyamko Sabuni.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf.Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liberalerna kräver nya samtal om reformeringen av Arbetsförmedlingen med övriga partier bakom januariöverenskommelsen. Det framkommer av ett brev Liberalernas ledare Nyamko Sabuni skickat till statsminister Stefan Löfven och övriga partiledare bakom januariavtalet. 

Sabuni säger också att tidsplanen för den hårt kritiserade reformen sannolikt kommer att spricka. 

Expressen avslöjade i mitten av oktober att reformeringen av Arbetsförmedlingen, som är Centerns stora flaggskeppsreform, drogs med så stora problem att hela reformen riskerade att spricka. 

Källor till Expressen beskrev en kaosartad reformprocess och stora motsättningar mellan januaripartierna. 

– Det är ett fullskaligt experiment, varnade en C-företrädare som var kritisk mot hur det egna partiet drivit igenom kravet på den mycket omfattande reformen.

Och nu går alltså Liberalernas ledare Nyamko Sabuni ut och efterlyser nya samtal om reformen med övriga januaripartier. 

– Vi vill att statsministern tar initiativ och kallar oss partiledare för januaripartierna för att diskutera reformeringen, säger Sabuni. 

Kravet framförs också i ett skarpt formulerat brev som Expressen tagit del av, som Sabuni skickade till Stefan Löfven och Centerledaren Annie Lööf samt de två MP-språkrören under tisdagen.

L: Tidsplanen håller inte

Nyamko Sabuni beskriver i brevet tidsplanen för reformen som ”mycket ansträngd”. Och till Expressen säger hon att det sannolikt inte kommer vara möjligt att genomföra reformen till 2021, som det utlovas i januariavtalet. 

– Vi är oroliga för att tiden är för kort för att reformen ska garantera att de arbetssökande får den hjälp och det stöd de behöver i en tid när vi är på väg in i en ekonomisk avmattning med högre arbetslöshet, säger Sabuni. 

Ett av de stora frågetecknen som just nu omgärdar reformen är vilken roll kommunerna ska ha. 

I januariavtalet står det inget om kommunerna, utan det som utlovas är ett system som bygger på Lagen om valfrihet (LOV), där fristående aktörer ska tävla om uppdragen att förmedla jobben.

Men i många av landets mindre kommuner är det många som misstror utfästelserna om att privata aktörer ska ta över arbetsförmedlandet. Och efter hårda påtryckningar från inte minst centerpartistiska kommunalråd har Centerledningen ändrat sig och öppnat upp för att kommunerna ska få vara med och sköta förmedlandet. 

Problemet är bara att det är mycket svårt att få till ett system där kommuner i praktiken är med och konkurrerar med privata aktörer. Och nu säger Sabuni nej till att släppa in kommunerna. 

– Från Liberalernas sida vill vi inte se att kommunerna ska konkurrerar med privata aktörer. Kommuner kan aldrig försättas i konkurs men det kan de privata aktörerna göra väldigt lätt. Därför ser vi helst att det bara är de privata aktörerna som ska få ta över förmedlandet och matchningen, säger Nyamko Sabuni. 

Beskedet ökar ytterligare osäkerheten för reformen. 

Allt fler dömer ut reformen

Och efter Expressens avslöjande i mitten av oktober har kritiken mot reformen vuxit sig allt starkare och många kräver att reformen dras tillbaka. Och kritiken kommer från både höger och vänster, och en av landets tyngsta ekonomer, professor Lars Calmfors, har också dömt ut hela reformprojektet. 

Reformen, som utarbetats av Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl, lyftes tidigare fram som en av Centerns absolut största politiska segrar när januariavtalet mellan S, C, L och MP presenterades.

För Centern är det alltså mycket som står på spel när reformen nu är satt i rejäl gungning. 

Martin Ådahl har tidigare bestämt avfärdat all kritik mot reformen som ”mytbildning” och hävdat att det inte finns några frågetecken.

– Vi har diskuterat igenom det här på ett sätt som nästan aldrig görs inför en sådan här reform. Vi har en väldigt tydlig och klar bild av hur det här ska gå till, ända ner i detalj, sa han till Expressen i oktober.

Om reformen försenas kraftigt eller rentav spricker skulle det vara ett mycket stort bakslag för Centerpartiet. 

För Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven är frågan också känslig, och många ser reformen som ett av de yttersta bevisen på att Löfven gjorde allt för stora eftergifter till Centern för att få makten. 

Expressen har utan framgång sökt Annie Lööf för att göra en intervju om hur hon ser på den fortsatta reformprocessen, men i en skriftlig kommentar säger hon att reformen kommer genomföras ”ansvarsfullt”:

”Hittills har ju den här reformen inte ens påbörjats. Det är först denna vecka den politiska processen mellan de fyra Januaripartierna drar i gång. Centerpartiet kommer att kräva en detaljerad tidplan för att se till att den här reformen görs stegvis och ansvarsfullt, så att vi får en bättre matchning i hela landet.”

Några av dagens toppnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.