Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

L kräver kvarts miljard till kärnkraftsforskning

Samtidigt ökar Liberalernas Sabuni i undersökningen
L-ledaren Nyamko Sabuni.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Statsminister Stefan Löfven, S.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Liberalerna vill anslå en kvarts miljard kronor till kärnkraftsteknik i kommande forskningspropositioner.

Det är ett villkor för att partiet ska stödja regeringens samlade förslag på området, säger partiledare Nyamko Sabuni.

– För dem som vill ha vår medverkan i forskningspropositionen och anslagen till energiforskningen så behöver vi bli överens om att också kärnkraften ska omfattas av forskningen om framtidens energiförsörjning, säger Sabuni till TT.

Forskningspropositionen, samt den separata delen om energiforskning, läggs fram senare i höst, men anslagen till forskning berörs i budgetförhandlingarna. Liberalerna vill se en del av anslagen öronmärkta för forskning om kärnkraftsteknik, gärna sådan om mindre reaktorer.

Förnybart inte nog

– Det räcker inte med (forskning) om bara förnyelsebara källor som vi har i de energipolitiska målen, alla fossilfria källor måste omfattas, säger Nyamko Sabuni.

– Det finns mycket mer att göra och att upptäcka att få mer och mindre, effektivare reaktorer där man också kan återanvända kärnbränslet.

Sabuni tror på stöd för sin linje från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Däremot lär det inte bli något från dem hon budgetsamarbetar med – S, MP och C.

Kravet på 250 miljoner kronor totalt över de fyra år den kommande propositionen om energiforskningen täcker är ett villkor för att L ska stödja propositionen, enligt Sabuni.

– Ja, precis så, säger hon.

Energiminister Anders Ygeman (S) säger att arbetet med proppsitionen pågår och han vill inte kommentera kraven från L.

Höjda basanslag

Vad gäller den stora forskningspropositionen vill Liberalerna öka anslagen så att de landar på 15 miljarder 2025, en ökning men uppemot 5 miljarder.

– Vi behöver höja ambitionsnivån, säger Sabuni.

Hon vill se basanlagen till universitet och högskolor höjda, med kvalitet som tyngsta kriterium.

– Vi ser gärna mer pengar till basanslag, utifrån kvalitet, inte regionalpolitik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.