Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

L i Malmö går mot partiet – styr med S och MP

UR ARKIVET. Expressens inrikespolitiske kommentator Viktor Barth-Kron: Symbolisk seger för SD – men ingen stor makt: ”Nu är man inne i leken på samma villkor”.
Stefana Hoti (MP), Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L) på väg in till torsdagens pressträff.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet bildar nytt styre i Malmö. 

Ett minoritetsstyre som inget av partierna egentligen föredragit – och som betyder att L går mot inriktningen på riksplan. 

– Liberalerna i Malmö delar våra värderingar, säger Stefana Hoti (MP). 

Efter att Liberalernas medlemmar under onsdagskvällen röstade för att samarbeta med Socialdemokraterna, precis som under den gångna mandatperioden, är Malmös styre nu klart. 

Det blir ett minoritetsstyre där Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet har 27 av totalt 61 mandat. 

L hade även fått erbjudande om att bilda borgerlig opposition med Moderaterna och Centerpartiet. Det förslaget ställde sig dock bara 14 av deltagarna på L:s medlemsmöte bakom, mot 41 som röstade för ett styre med S och MP.

Det betyder också att Liberalerna går mot den linje L för på riksplan och i många andra kommuner. 

– Vi var tydliga inför valet att vi helst styr med alla borgerliga partier, men det blev aldrig aktuellt utifrån valresultat, säger Roko Kursar (L). 

Egentligen fick Malmös rödgröna partier, S, V och MP, tillsammans egen majoritet i valet – 33 av 61 mandat. Men förhandlingarna med Vänsterpartiet har inte nått fram till samarbete, mycket på grund av en föreslagen skattehöjning som V vill se.

– Jag har varit väldigt tydlig med att det varit rödgrönt som vi föredragit. Det är klart att vi tycker det är synd att det inte höll hela vägen men vi har också sagt att vi är väldigt öppna för att se vilka andra partier som delar våra värderingar, säger Stefana Hoti (MP).

Känner du att Liberalerna delar era värderingar? 

– Liberalerna i Malmö delar våra värderingar. 

Tungt budgethål 

Fördelningen av kommunalrådsposter mellan partierna presenterades under presskonferensen – varav sex poster går till S. L och MP får vardera två poster. Förhandlingar om en budget är enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh inledda.

Sydsvenskan har tidigare rapporterat om att det just nu saknas 825 miljoner kronor i prognosen för nästa år. 

– Vi kommer tillbaka med förslag hur vi tackla de ekonomiska förutsättningarna, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Till styret kommer 18 politiska sekreterare – lika många som under föregående mandatperiod. Här finns inga planerade neddragningar. 

– För mig var det viktigt att den politiska organisationen inte ska expandera för att vi blir tre partier i styret, säger hon. 

Kan du utifrån det ekonomiska läget känna ett tryck på att även minska den politiska organisationen? 

– Tittar vi och jämför Malmö och kostnaderna för en politisk organisation så ligger vi inte högt. Det som är viktigt är att rigga en organisation som på bästa möjliga sett kan se till att utveckla välfärdsmöjligheterna och ta Malmö ur krisen.  

Se även: Erkänner rökpaus – skrattar åt bilden

Efter en lång dag i riksdagen med talmansomröstningar togs vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar på bar gärning av Expressens reporter Daniel Ingmo - när hon till synes bryter mot riksdagens regler.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.