Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Sabuni informerade inte partiledningen om hotet

Jenny Madestam om Sabunis besked.
Nyamko Sabuni säger att hon är redo att gå till extra val.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gruppledaren Johan Pehrson la upp en bild på Twitter från mötet under fredagseftermiddagen.
Foto: Johan Pehrson / Twitter
Under dagen ska Liberalernas partistyrelse träffas för att diskutera januariavtalet.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerledaren Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Liberalerna sitter i krismöte efter partiledaren Nyamko Sabunis utspel om att lämna budgetsamarbetet.

Ultimatumet som Sabuni ställde till Löfven har fått skarp kritik internt.

Enligt Ekot hade Sabuni inte informerat partiledningen om hotet att hon tänkte lämna budgetsamarbetet om migrationsförslaget gick igenom – och källor till radion uppger att det som ”en blixt från klar himmel”.

Det extrainkallade mötet är resultatet av ett flera timmar långt möte i riksdagsgruppen tidigare i veckan med anledning av partiledaren Nyamko Sabunis hot i Expressen om att lämna januariavtalet om regeringen går vidare med sina migrationspolitiska förslag.

Partiet är överens om att regeringens förslag om lättade regler beträffande humanitär grund för uppehållstillstånd är för långtgående. Men flera liberaler har reagerat mot att det skulle vara skäl för att lämna januariavtalet.

Motsättningarna i partiet ligger i öppen dag. Debattartiklar med ett hundratal partimedlemmar för, respektive emot, januarisamarbetet har avlöst varandra.

Pehrson: Hitta ”snyggt sätt” att avsluta

Gruppledaren i riksdagen, Johan Pehrson, sade till TT i onsdags att det handlar om vägvalet framåt och att hitta ett ”snyggt sätt” att avsluta samarbetet.

Men egentligen handlar det om att återuppväcka frågan som partiet tog ställning till när man släppte fram Stefan Löfvens regering. Då ansåg två tredjedelar av partiets partiråd att det var bättre än att låta Ulf Kristersson bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna.

Den grundfrågan splittrar fortfarande Liberalerna, där partiledningen företräder den förlorande tredjedelen i partirådet.

Skulle de fortsatt vara i minoritet i partiet, väcks förr eller senare frågan om huruvida Nyamko Sabuni kan fortsätta att leda partiet.

Uppgifter: Informerade inte ens ledningen

Nu uppger källor till Ekot att inte ens Liberalernas partiledning på förhand var informerad om att Nyamko Sabuni hotat att lämna budgetsamarbetet med regeringen på migrationsfrågan. 

Vid 17-tiden den 12 januari fick ledningen ett mejl med anledning av att Expressen nästa dag skulle publicera en intervju med Nyamko Sabuni. I mejlet understryker hon att regeringen inte kan få lägga kostnadsdrivande förslag utanför budgetsamarbetet, rapporterar Ekot. 

Men innehållet i mejlet uppges inte ha tolkats som att Nyamko Sabuni skulle ställa ett ultimatum, utan beskedet beskrivs som en blixt från klar himmel.  

Kronqvist: ”En väldigt uppslitande strid”

Hör Expressens ledarskribent Patrik Kronqvist Sabunis ultimatum: ”Ganska stor sannolikhet att de lämnar januariavtalet”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.