Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L: "Gymnasielagen skulle aldrig ha antagits"

Foto: Peter Knutson / COPYRIGHT PETER KNUTSON ALL RIGHTS RESERVED. DE

Migrationsöverdomstolen fattar beslut om den så kallade gymnasielagen på fredag nästa vecka. Framtiden för omkring 9 000 ensamkommande unga ensamkommande avgörs då. 

Miljöpartiet vill fortsätta hjälpa ensamkommande som drabbas om gymnasielagen underkänns. Men Liberalerna motsätter sig det.

– Lagen skulle aldrig ha antagits, säger Fredrik Malm (L) i SVT:s Agenda.

Migrationspolitiska talespersonerna Maria Ferm (MP) och Fredrik Malm (L) är med i SVT:s Agenda med anledning av Migrationsöverdomstolens beslut om framtiden för de unga ensamkommande nästa vecka. 

I två fall har den så kallade gymnasielagen godkänts. I tre fall har den underkänts och i ytterligare ett fall ville inte domstolen ta ställning. 

Om Migrationsöverdomstolen bedömer att lagen är förenlig med svensk konstitution kan den ändå underkännas av Europadomstolen ett år senare.

– Då handlar det om ett år till som de här personerna ska vara här utan inkomst eller boende. Det blir fullkomligt kaos, säger Fredrik Malm i Agenda.

 

 

"Kan inte ha lapptäcke"

Om det blir så att personerna som lagen berör blir kvar i ett år till utan säkra besked ska politiken hjälpa dem, menar Maria Ferm. Något som Liberalerna motsätter sig.

– Vi kan inte ha den här typen av lapptäcke i svensk migrationspolitik med tillfälliga lagar, säger Fredrik Malm.

Han tycker att de ska utvisas om gymnasielagen underkänns.

– Har man fått avslag på sin asylansökan ska man återvända, säger Fredrik Malm.

Men Maria Ferm menar att de har kommit i kläm med anledning av att deras asylprövning drog ut på tiden och de hann fylla 18 i väntan på beslut.

– Det här är ungdomar som har anpassat sig till Sverige som vill bo här, vi försöker lösa situationen för dem, svarar Maria Ferm.