L: Gör det lättare att vräka kriminella

Nyamko Sabuni: ”Inga utsatta områden om 10 år”
Nyamko Sabuni.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Norsborg i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I arbetet mot organiserad brottslighet och utsatta områden vill Liberalerna att det ska bli lättare att vräka kriminella hyresgäster.

– Försäljning av narkotika eller handel med vapen borde leda till vräkning, säger Nyamko Sabuni.

I höstbudgeten aviserades nyligen tre miljarder till Sveriges utsatta områden, där den största delen satsas på skolorna. På torsdagen presenterade Liberalerna nya förslag inom det så kallade förortslyftet, inriktat på bostadspolitiken, som partiledaren Nyamko Sabuni vill driva i nästa budget.

– De här områdena tas allt mer över av kriminella gäng, klankriminella och moralpoliser. För att skapa större trygghet måste fastighetsägare ta ett större ansvar och hyresgäster som bedriver kriminell verksamhet ska vräkas, säger hon.

Partiet vill att uppsägningsgrunden för hyresrätter ska bli mer konkret. I dag har en hyresvärd rätt att säga upp ett avtal om lägenheten används till brottslig verksamhet eller prostitution, men Nyamko Sabuni anser att lagen kan specificeras för att även omfatta narkotikainnehav för försäljning och olaga vapeninnehav.

– Lagen behöver vidgas för att inkludera en typ av brottslighet som vi ser i högre utsträckning i dag, säger hon.

”Skulle aldrig tillåtas på Östermalm”

Liberalerna vill också ställa högre krav på fastighetsägare, bland annat genom en anmälningsplikt när lokaler används till kriminalitet. Enligt Nyamko Sabuni agerar hyresvärdar i dag annorlunda i välbärgade områden jämfört med utsatta områden.

– Det är ingen nyhet att fastigheter i våra utsatta områden tas över mer och mer av kriminella element. 

– Många fastighetsägare känner till problemen som finns i de här fastigheterna, men man låter det vara eftersom man har hyresgäster som inte alltid ställer krav eller kan försvara sina rättigheter. Jag är övertygad om att fastighetsägare på Östermalm aldrig skulle tillåta att lokaler och tvättstugor används till kriminell verksamhet utan att agera.

Även på Östermalm finns det väl problem med att lägenheter används till kriminell verksamhet?

– Det förekommer, men skillnaden är att om man upptäcker det så agerar man, säger Nyamko Sabuni.

Vill ombilda fler hyresrätter

Partiets målsättning är att bostadsrätter ska utgöra 50 procent av lägenheterna i utsatta områden år 2030, genom att ombilda hyresrätter och bygga nytt. Nyamko Sabuni föreslår bland annat lägre amorteringskrav och statliga lån för att fler ska ha råd att köpa sitt boende. Fler bostadsrätter skulle höja tryggheten och de boendes egenmakt, anser hon.

– Det ska också vara möjligt att göra bostadskarriär även i dessa områden. Det är ett stort problem när de som får starkare ekonomiska resurser måste lämna området för att kunna köpa en bostad, samtidigt som de kanske skulle vilja bo kvar.

Finns det inte risk att man gör en dålig affär, om lägenheterna i utsatta områden inte värderas lika högt?

– Så är det. Därför måste vi lyfta områdena, slå hål på kriminaliteten, se till att de har bra skolor och att människor med starkare ekonomiska resurser bor i området. Det är bara så vi kan öka attraktiviteten och värdet på bostäderna.

LÄS MER: Familjerna i polisens rapport – här finns de 36 klanerna

Nyamko Sabuni: Kriminella klaner är inget nytt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.