Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

L fortsatt under riksdagsspärren – SD ökar

Glädjebesked för SD i nya SVT/Novus.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: LISA MATTISSON
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Liberalerna ligger kvar under riksdagsspärren.

Skulle det vara val i dag skulle partiet få 3,7 procent – och därmed har Nyamko Sabuni-effekten uteblivit, visar en färsk undersökning från SVT/Novus. 

Samtidigt ökar Sverigedemokraterna.

Det har gått två månader sen Nyamko Sabuni valdes till ny partiledare för Liberalerna, efter att Jan Björklund beslutat sig för att lämna över stafettpinnen efter tolv år.

L har länge dragits med krisande siffror, och mätning efter mätning har visat på ett stöd som inte räcker ända in i riksdagen. När Sabuni nyligen tog över hoppades dock många på en nystart för partiet.

Men hennes smekmånad ser ut att utebli.

Nyligen visade en undersökning från Expressen/Demoskop att förtroendet för henne rasar. Från 30 procent i juli till 21 procent månaden efter.

Nu visar också en ny undersökning från SVT/Novus att Liberalerna skulle hamna under riksdagsspärren på fyra procent om det vore val i dag.

Partiet får 3,7 procent av väljarstödet, enligt mätningen.

Sverigedemokraternas nedåttrend bruten

Samtidigt ökar Sverigedemokraterna med 1,7 procentenheter. Partiet har enligt undersökningen stöd från 18,4 procent av väljarna och är därmed bara en hårsmån från att peta ner Moderaterna från platsen som riksdagens andra största parti.

SD är också det parti som ökar mest.

I tidigare undersökningar har partiet minskat, men nu ser den trenden ut att vara bruten.

– Sannolikt kan det förklaras med uppmärksamheten kring alla våldsbrott, bomber och skjutningar som skett runt om i landet under sommaren. Regeringen vinner inte på sådant, och SD är det parti som väljare faller tillbaka på om man är orolig för nutiden och osäker på framtiden, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT.

Centerpartiet tappar mest

M får enligt SVT/Novus mätning 18,5 procent av stödet, medan Socialdemokraterna är fortsatt etta med 26,3 procent – som dock är ett tapp med 0,4 procentenheter sen den senaste mätningen.

Centerpartiet är det parti som tappar mest: 0,7 procentenheter ner till 9,4 procent. Även KD tappar, liksom Miljöpartiet. Stödet för Vänsterpartiet är oförändrat.

Alla förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen.

SVT:s och Novus väljarbarometer

Moderaterna: 18,5 (-0,3) 

Liberalerna: 3,7 (+0,1) 

Centerpartiet: 9,4 (-0,7) 

Kristdemokraterna: 7,2 (-0,5) 

Socialdemokraterna: 26,3 (-0,4) 

Vänsterpartiet: 9,0 (+/-0) 

Miljöpartiet: 5,6 (-0,3) 

Sverigedemokraterna: 18,4 (+1,7) 

Annat: 1,9 (+0,4) 

Osäkra: 6,0 


Så gjordes undersökningen: 2 660 personer svarade i undersökningen via telefon och sms den 5-25 augusti. Deltagarfrekvensen var 52 procent.

Alla förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen.


Källa: SVT 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.