L efter C:s besked: ”Game changer” – byter strategi

Het ordväxling i Expressens partiledardebatt när integrationen diskuterades
Johan Pehrson.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Pehrson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööfs besked i regeringsfrågan har lett till febril aktivitet inom Liberalerna.

De kommer nu hårdsatsa på att vinna över liberala mittenväljare, uppger en centralt placerad L-källa för Expressen.

– Det här är verkligen en game changer.

Centerpartiets ledare Annie Lööf har gjort sig känd för sin vision om ”den breda mitten” – och har inte velat svara på vem hon helst ser som statsminister.

I veckan gav hon tydligare besked i en uppmärksammad DN-intervju. 

Lööf sa att hon föredrar Magdalena Andersson, och att hon är beredd att ingå i en S-ledd regering, förutsatt att politiken är lutad åt mitten.

Annie Lööfs besked har inom Liberalerna tolkats som ”panikartat” – som nu ser stor potential att vinna över liberala mittenväljare, uppger en centralt placerad källa för Expressen.

– Vi lägger om strategin nu med anledning av detta. Vi kommer vara mer offensiva mot och försöka öka trycket mot Centerpartiet.

– Johan kommer säkert i de kommande debatterna gå mer på attack mot Centern. Det kommer vara tydligt för väljarna: Det finns två liberala partier, ett som vill ha en borgerlig regering och ett som vill ha fyra år till av samma.

Hot och attacker om vänsterpolitik

Planen uppges nu vara att gå hårt åt Centerpartiet och trycka på att de inte kommer kunna genomföra viktig C-politik i ”sin” regeringskonstellation.

Liberalerna kommer ”hota med vänstervridningen”, exempelvis skattehöjningar för miljarder från Vänsterpartiet vill se – medan de själva lockar med sänkt skatt i det oroliga ekonomiska läget, enligt Expressens uppgifter.

Kärnkraften, och att M, KD, L och SD vill se mer sådan, är ett annat exempel.

– Vi kommer särskilt att uppmärksamma att Centerpartiet vid två tillfällen i riksdagen röstade emot att behålla Ringhals 1 och Ringhals 2.

Beskrivs som en ”game changer”

Under tisdagen rapporterade Aftonbladet hur Centerpartiet gått ut med ett internt mejl om att man inte ”går till val” tillsammans med S. Syftet ska ha varit att förmedla bilden av att DN-intervjun ”övertolkats”.

Men C:s besked beskrivs inom L som en ”game changer”.

Även om politiskt insatta har pratat om Lööfs vridning mot S, så har väljarna inte uppfattat det, anser man.

Om Centerpartiet hade kommit med beskedet tidigare hade ”väljarna känt igen sig i det”, resonerar Expressens uppgiftslämnare.

– Det här är det största som har hänt än så länge, ett av de största beskeden som har skett i den här valrörelsen. Många har kunnat ana detta, men alla väljare har inte uppfattat det. Men nu kommer alla väljare göra det, och det är en jättemöjlighet för Liberalerna, eftersom vi och Centern delvis konkurrerar om samma väljare. Så det här är verkligen en game changer.

Se också:

Pressades om vänstersamamrbete i P1s partiledarutfrågning.
Se hela partiledardebatten i efterhand här

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.