Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L: Döm svenska IS-återvändare

Dagens toppnyheter – inrikes
Liberalerna vill att svenskar som stridit för terrorgruppen IS ska kunna dömas som landsförrädare.Foto: UNCREDITED / AP
Motionen läggs fram av partiets integrationspolitiske talesperson Robert Hannah.Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

Liberalerna vill att svenskar som stridit för terrorgruppen IS ska kunna dömas som landsförrädare. Förslaget läggs inför partiets landsmöte i november och får stöd av partistyrelsen.

Motionen läggs fram av partiets integrationspolitiske talesperson Robert Hannah, som anser att det i dag endast är möjligt att döma en person för landsförräderi om Sverige befinner sig i krig.

Han vill därför att en ny bestämmelse införs i brottsbalken som gör gällande att svenska medborgare som strider för en terroristorganisation, mot en stat som Sverige stöttar militärt, ska kunna dömas för landsförräderi när de återvänder till Sverige.

– Alla som stridit för Isis hade kunnat dömas med den här lagstiftningen eftersom Sverige militärt har stöttat Irak under ett antal år med utbildning, säger Robert Hannah och nämner även Mali, där Sverige deltar i en fredsbevarande FN-insats, som ett område där förslaget skulle vara aktuellt.

Problemet är enligt Hannah att svenska IS-återvändare går fria i brist på bevisning och nu lever i framför allt utsatta områden. Genom att ändra lagen skulle det bli lättare att döma dem.

– Du behöver inte bevisa tid, plats, händelse, vilka personer som har blivit utsatta utan det enda du behöver visa är att de aktivt deltagit i terroristorganisationer. Så det är en mycket lättare väg, säger han.

– Vi måste modernisera synen på vad vi menar med landsförräderi.

Partistyrelsens text är den som kommer att läggas fram på landsmötet i november, enligt Hannah, som säger att även ungdomsförbundet står bakom förslaget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.