KYRKOVALET I DAG: Så ska de extrema besegras

Publicerad
Uppdaterad
Kyrkovalet i dag kan komma att avgöras av två frågor: prästvigda kvinnor samt hindra extrempartierna att ta mer plats.
- De partierna står för en människosyn som jag personligen tar avstånd ifrån och inte känner igen, säger prästvidga kvinnan Anna-Carin Gabelic.
Gabelic, Sidenwall, Åkesson. Det nya uppstickarpartiet Frimodig kyrka har flera medlemmar som inte kan acceptera kvinnliga präster. Partiets andra man på listan, Fredrik Sidenvall, är en av dem. Han kan inte tänka sig att ta emot nattvarden av en kvinna. - Det ligger tro bakom det. En vilja att i trohet handla mot Guds ord och kyrkans samlade tradition. I det ligger också smärta eftersom det kan uppfattas som något personligt avståndstagande, säger Fredrik Sidenvall.

"Ett erkännande"

Statsminister Göran Persson har genom ett förinspelat telefonmeddelande uppmanat 7 500 socialdemokrater att rösta i kyrkovalet för att mota bort Sverigedemokraterna,. - Jag ser det som ett erkännande. Socialdemokraterna ser oss som ett hot i och med att vi tävlar om samma väljare, säger Jimmie Åkesson, partiordförande för Sverigedemokraterna. Anna-Carin Gabelic, ordförande för Forum för prästvigda kvinnor i Svenska kyrkan, uppmanar alla att gå att rösta. - Det viktiga är att man går och röstar just för att hindra Frimodig kyrka och Sverigedemokraterna att ta mandat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag