Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kyrkopappan kartläggs – kan ha överfallit fler

Advokaten: ”Ovanligt när man har en klient som erkänner”.
Den 30-årige mannen misstänks för två våldtäkter som skett med två års mellanrum.
Nu kartlägger polisen mannens liv.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Polisen utreder nu om kyrkopappan kan vara den joggande man som man letat efter misstänkt för en rad överfall i Vallentuna tidigare.

Den 30-årige mannen misstänks för två våldtäkter som skett med två års mellanrum. 

Nu kartlägger polisen mannens liv – för att ta reda på om han begått fler brott. 

– Vi tittar brett, säger Niklas Kraft vid polisen. 

I lördags greps den 30-årige mannen misstänkt för två våldtäkter: Vid sjön Ekoln i Uppsala 2018 respektive en våldtäkt 2020 i vid Skavlötens friluftsområde i Täby. Han greps efter att hans fru larmat polis. Enligt Aftonbladets uppgifter ska frun ha lett in polisen till mannen som då låg och sov med deras barn. 

Mannen erkände gärningarna under ett förhör i söndags.

– Vår bedömning är att utredningsläget ser bra ut gällande Täbyhändelsen och händelsen i Uppsala. DNA-träffen väger tungt. Den misstänkte har erkänt att han utfört gärningarna, även om man kan ha olika bild kring hur gärningarna ska rubriceras, säger Niklas Kraft, gruppchef vid sexualbrottsgruppen i polisområde Stockholm och fortsätter:

– Han har lämnat en berättelse över hur det gått till, men jag kan inte gå in på detaljerna.

30-åringen häktades under tisdagen på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt respektive grovt sexuellt övergrepp.

Mannen har bott på flera platser

”Vad gäller utfallet om tingsrättens brottsrubricering för 'Uppsalaärendet' så accepteras brottsrubriceringen 'grovt sexuellt övergrepp' i nuläget, och vi får se vidare hur utredningen ter sig framöver”, skriver förundersökningsledare och kammaråklagare Jeanette Ahle i en kommentar. 

Enligt uppgifter till Expressen har den nu misstänkte mannen varit bosatt på ett flertal platser i Sverige och utomlands under de gångna åren. Sexualbrottsutredare kommer nu titta närmare på om mannen kan kopplas till andra brott. 

– Vi tittar brett på honom. Vi kommer vidta flera olika åtgärder för att se om man kan koppla honom till andra ärenden, säger Niklas Kraft och fortsätter:

– Han är inte misstänkt för någonting annat men vi utesluter inte att det kan bli fler misstankar. 

Har den nu gripne gärningsmannens namn figurerat tidigare i de här utredningarna? 

– Vill inte kommentera det.

Mannen på bilden misstänks ligga bakom sexuella ofredanden mot minst 15 flickor.
Foto: Polisen

Ett fall som redan blivit aktuell i utredningen rör den man som utsatt ett 15-tal kvinnor för sexuella ofredanden i Vallentuna respektive Täby under 2017

– Det är delvis ärenden som vi tittar på. Dels de händelserna, det skrivs mycket i sociala medier om de händelserna, säger Niklas Kraft.


LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige

Se mer:

Sommaren 2020 blev en kvinna överfallen och våldtagen i ett friluftsområde i Täby. I januari 2021 greps en 30-årig man efter att ha erkänt sig skyldig. Han har även erkänt en annan våldtäkt som skedde 2018 i Uppsala.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.