Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kyrkan tar ställning – med regnbågsmatta

"Det har varit väldigt positivt." Domkyrkan i Härnösand invigde sin nya regnbågsmatta under tisdagen. Och initiativet har hyllats i sociala medier.

Domkyrkan i Härnösand har tagit ställning för mångfald och allas lika värde.

Under tisdagen invigde man sin nya kyrkmatta – en 17 meter lång matta som går i regnbågens färger.

– Det passar bra med allt som händer och om man ser till valresultatet, säger Tor Frylmark, domprost, till Expressen dagen efter invigningen.

Det var i september 2013 som någon eller några målade de nedre trappstegen som leder upp till domkyrkan i Härnösand i regnbågens färger.

Ett initiativ som hyllades i sociala medier.

Men kyrkan var tvungen att ta bort färgen – vilket mötte protester. Bland annat skapades protestgruppen "Behåll regnbågstrappan, snälla Härnösands domkyrka" på Facebook och tusentals personer slöt samman.

– Trappan var målad i regnbågens färger men vi var tvungna att ta bort det, både av tillståndsskäl och för att det var vattenlöslig färg, säger Tor Frylmark, domprost, till Expressen.

"Bra om man ser till valresultatet"

Men där och då fick Tor Frylmark en idé: Varför inte låta tillverka en regnbågsmatta att rulla ut inne i kyrkan?

Sagt och gjort.

Mark Levengood talade i samband med invigningen.
Foto: Foto: Domkyrkan i Härnösand
Och under tisdagen, drygt ett år senare, invigdes den nya regnbågsmattan i domkyrkan i Härnösand.

– Det har tagit ett tag. Vi fick ett väveri att stoppa all sin produktion för att göra den här mattan. Den är 17 meter lång och 1,75 meter bred, säger Tor Frylmark.

Mattan är tänkt att lyfta fram vikten av mångfald i samhället, kyrkan inkluderad.

– Den är tecken för vi står upp för mångfald. Det passar bra med allt som händer och om man ser till valresultatet. Och så vet vi att det finns anledningar att tala om människors lika värde och mångfald i dag.

"Varit väldigt positivt"

Med på invigningen var även Mark Levengood, som höll tal och konstaterade att "Sveriges minsta domkyrka har Sveriges största hjärta".

Och reaktionerna har varit många och goda.

– Det har varit väldigt positivt. De allra flesta är positiva. Sedan har man sett en del negativa. En del tolkar det som att det bara handlar om sexualitet men det handlar om alla områden, säger Tor Frylmark, som blir glad över att kyrkans initiativ uppskattas:

– Ja, jag är mer glad över Expressen än vad Sverigedemokraterna är.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.