Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Kyrkan samarbetar med vänsterextrema"

Julia Kronlid, SD, och Wanja Lundby-Wedin, S, debatterade om Svenska kyrkans roll under ledning av programnledaren Ylva Johansson i Expressen TV.
Jukia Kronlid, SD. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Wanja Lundby-Wedin tillsammans med statsminister Stefan Löfven.

S och SD pekar ut varandra som huvudmotståndaren i kyrkovalet.

Riksdagsledamoten Julia Kronlid, SD, anklagar S för att ha gjort Svenska kyrkan vänstervriden och ängslig.

Wanja Lundby-Wedin, socialdemokrat, slår tillbaka:

– Vi skulle aldrig arrangera något ihop med extrema grupper som AFA.

De två partierna möttes i en debatt i Expressen TV på valdagen. Sverigedemokraterna har satsat hårt på årets kyrkoval. 

Retoriken riktas bland annat in på att Svenska kyrkan sviker gamla kristna värden och missköter kulturarvet - enligt SD.

"Svenska kyrkan börjar tappa sin kristna identitet"

Man anklagar också Svenska kyrkan för att ha samröre med vänsterextrema grupper i samband med olika manifestationer.

– En del av dem är till och med våldsbejakande som AFA. Det har även varit en gemensam festival i Göteborg med Kommunistiska partiet. Detta är inget enstaka tillfälle utan har hänt gång på gång, säger Kronlid och fortsätter:

– Det är en utveckling vi tycker oroande och man kan se att Svenska kyrkan börjar tappa sin kristna identitet.

Wanja Lundby-Wedin, tidigare LO-ordförande och medlem i Socialdemokraternas verkställande utskott och sedan 2014 vice ordförande i kyrkostyrelsen, förnekar att Svenska kyrkan samarbetar med vänsterextrema grupper.

– Det är en svepande kritik - vi skulle aldrig arrangera något ihop med AFA. Att påstå det är ett skamgrepp mot Svenska kyrkan, säger Lundby-Wedin.

"Ibland dyker de upp vid manifestationer vi deltar i"

–  Däremot är det så att man deltar i manifestationer i flyktingfrågor eller liknande och så visar det sig att de är närvarande, det kan vi inte göra mycket åt.

SD menar också att Svenska kyrkan håller på att tappa sina kristna kärnvärden och politiseras. Ett tecken på detta är att ansvaret för kulturarvet i alla gamla kyrkor missköts, hävdar Julia Kronlid.

– Socialdemokraterna värnar inte om de kristna i kyrkan och den kristna tron, utan är mer inriktade på att göra kyrkan till en megafon för socialdemokratisk partipolitik, hävdar Julia Kronlid, SD.

"Sverigedemokraterna gör skillnad på folk"

Wanja Lundby-Wedin säger att SD gör skillnad på människor och pekar bland annat på att partiet vill att präster ska ha rätt att vägra samkönade vigslar.

 – Vi står för en öppen folkkyrka där vi inte gör skillnad på folk. Kyrkan måste vara tillgänglig för alla. Vi har helt olika uppfattning där.

Sammanfatta varför man ska rösta på ert parti i kyrkovalet!

Wanja Lundby-Wedin, S:

– Man ska rösta på oss för att man vill ha en kyrka som är öppen för alla. Vi står upp för människors lika värde och vi vill att kyrkan ska vara en bra arbetsgivare.

Julia Kronlid, SD:

– Vi vill ha en kristen kyrka som grundas på den kristna tron och den kyrkliga traditionen. Vi vill ta ansvar för att förvalta det fantastiska kristna kulturarv som finns i kyrkan. Vi vill ha en öppen kyrka men aldrig på bekostnad av det kristna budskapet.