Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kylskåp skickade tusentals spammejl

Akta så du inte får spammejl – av ditt kylskåp.

Säkerhetsföretaget Proofpoint pekar ut kylskåp, tv-apparater och musikanläggningar som källor till en våg av spam som drabbat företag och privatpersoner runt årsskiftet, skriver Computer Sweden.

Från den 23 december fram till den sjätte januari skickades över 100 000 skumma mejl tre gånger om dagen till diverse privatpersoner och företag i Sverige.

Och när den stora vågen av spammejl spårades tillbaka till källan visade det sig att en fjärdedel kom från uppkopplade hushållsapparater – bland annat kylskåp, skriver Computer Sweden.

Infekterade apparater

Det är säkerhetsföretaget Proofpoint som lokaliserat källan, och enligt Proofpoint var apparaterna infekterade och ingick i så kallade botnät. På något sätt har apparaterna lurats att installera program som överförs via internet, och när programmen är installerade kan de fjärrstyras av andra program och därmed skicka spam.

– Internetanslutna apparater utgör ett enormt hot, eftersom de är lätta att infiltrera. Konsumenterna har ingen direkt anledning att göra dem säkrare och det börjar bli så många apparater som kan skicka skumma meddelanden nästan obemärkt, säger Marknadsanalytikern Michael Osterman till Computer Sweden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!