Kylskåp skickade tusentals spammejl

Publicerad

Akta så du inte får spammejl – av ditt kylskåp.

Säkerhetsföretaget Proofpoint pekar ut kylskåp, tv-apparater och musikanläggningar som källor till en våg av spam som drabbat företag och privatpersoner runt årsskiftet, skriver Computer Sweden.

Från den 23 december fram till den sjätte januari skickades över 100 000 skumma mejl tre gånger om dagen till diverse privatpersoner och företag i Sverige.

Och när den stora vågen av spammejl spårades tillbaka till källan visade det sig att en fjärdedel kom från uppkopplade hushållsapparater – bland annat kylskåp, skriver Computer Sweden.

Infekterade apparater

Det är säkerhetsföretaget Proofpoint som lokaliserat källan, och enligt Proofpoint var apparaterna infekterade och ingick i så kallade botnät. På något sätt har apparaterna lurats att installera program som överförs via internet, och när programmen är installerade kan de fjärrstyras av andra program och därmed skicka spam.

– Internetanslutna apparater utgör ett enormt hot, eftersom de är lätta att infiltrera. Konsumenterna har ingen direkt anledning att göra dem säkrare och det börjar bli så många apparater som kan skicka skumma meddelanden nästan obemärkt, säger Marknadsanalytikern Michael Osterman till Computer Sweden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag