Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kyliga skurar hela veckan – då kommer vändningen

Meteorolog Augutis: ”En temperatur mycket under den normala”.
Sommarskurar och svala grader fortsätter dominera veckans väder.Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN
Svenskarna kan räkna med regnskurar hela veckan.Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skurar, kyla och Sveriges kallaste julinatt sedan 1976.

Roligare än så har vädret inte varit och veckan verkar inte bli bättre.

– Jag hittar inte någon riktig värme alls i landet, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Storm när han kikar på sina väderkartor.

Månaden har börjat med ovanligt kyliga grader. Den 3 juli blev den kallaste julinatten som Sverige upplevt sedan 1976: I Latnivaara nordväst om Gällivare i Lappland blev det -3,3 grader, enligt SMHI.

Normalt sett brukar Sverige nå en maxtemperatur på 21 grader en snittdag i juli, men på de flesta håll i landet har det varit svårt att ens få den röda vätskan i termometern att krypa mot 20-strecket. 

– Det är ovanligt kallt för årstiden, de flesta orter har väl haft runt 17 grader som maxtemperatur. Jag vet faktiskt inte när det senast var så här kallt i juli. Generellt ligger vi ungefär tre grader kallare än vanligt, säger meteorolog Lasse Rydqvist.

Varmast har det varit på norra Ölands udde, med en dygnstemperatur på 17,5 grader och runt 20-21 grader varmt mitt på dagen.

”Skurar överallt”

Anledningen till kylan är de högtryck som ligger över Sydeuropa och pressar upp lågtrycken på en nordligare bana över de brittiska öarna och in över Norden.

– Jag hittar inte riktigt någon värme någonstans alls när jag tittar på kartornaa. Det här svala vädret håller i sig ett tag till.

I stora delar av Sverige kommer det kylslagna vädret fortsätta under veckan med växlande molnigt, en hel del skurar och svala temperaturer.

– Ja, skurarna kommer dyka upp i stort sett varje dag och nästan överallt, men under torsdag lättar regnet något.

Sommarvärmen är på väg tillbaka, enligt meteorologen.Foto: Lovisa Waldeck

Då kommer värmen

Men det finns en ljusning, men först nästa vecka. 

– Tittar man lite längre fram, runt tisdag och onsdag nästa vecka kan man se att kommer upp i 20 grader lokalt och 25 grader i landet. Det är tidigt att säga men just nu ser det ut som att det är landets östra delar, ostkusten, östra Svealand och östra Norrland som får det varmast. 

Kyligare temperaturer och en hel del regn är att vänta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.