Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kylan på väg bort – så blir sportlovsvädret i dag

Det blir en molnig och kall dag i fjällen i dag.
Foto: SKISTAR
Den värsta kylan dämpas dock av molen.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Det är en kall morgon – med temperaturer på kring trettio minusgrader i delar av landet. 

Men nu är den värsta kylan på väg bort. 

– Molnen hjälper till att hålla högre temperatur i landet, säger Lasse Rydkvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Vädret för sportlovsfirarna som nu är på ledighet har hittills varit snöigt och kallt – och har ställt till det en hel del för trafikanter. 

Nu ser det dock ut att ändras. 

– Snöbyarna i sydöstra Sverige har hållit i gång rätt länge, men nu ser de ut att upphöra. I dag är det längst i norr som vi har lite snöfall och något lätt i Götaland, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Det har varit kallt i veckan med temperaturer på upp till 35 minusgrader i nordvästra Dalarna – men nu blir det något varmare i landet. 

– Det fortsätter med minusgrader i hela landet även över helgen. Det är en klar och kall morgon på flera ställen i dag, men det kommer att ändras när molnigheten ökar. Då dämpas det och vi får nog inte någon mer natt med 30 minusgrader. 

Lasse Rydqvist.

Bra förutsättningar i skidbacken 

Sportlovet är inne på sin sista veckodag för de elever från bland annat Stockholm, Dalarna, Värmland och Västmanland som nu är lediga. För de som befinner sig i fjällen och kanske ska vintersporta väntar en dag med bra förutsättningar i backen. 

  Sälen och Tandådalen, nordvästra Dalarna:

Snödjup i Sälen: 134 centimeter, antal öppna nedfarter: 102 av 102, antal öppna liftar: 88 av 88. Öppna längdspår: 70,2 kilometer. 

– Det är kallt på morgonen, för att det har varit så klart som det har varit. Men under dagen blir det ökad molnighet med med uppehållsväder. Det blir mellan nio tio minusgrader, säger Lasse Rydqvist. 

Kall morgon i Vemdalen

Vemdalen: Vemdalsskalet, Björnrike, Klövsjö och Storhogna, Härjedalen:

Vemdalen, snödjup: 133 centimeter, öppna backar: 57 av 58, öppna liftar: 35 av 35, öppna parker: 3 av 3, öppna längdspår: 54 kilometer.  

Här blir det en kall morgon – runt 30 minusgrader. 

– Det är här det är som kallast i landet. Men under dagen blir det ökad molnighet, vilket dämpar kylan. Man hamnar runt tio minusgrader. 

Molnigt i Romme Alpin

Romme Alpin, södra Dalarna.   

Snödjup i Romme Alpin: 120 centimeter, öppna backar: 31 av 31, öppna liftar: 13 av 13.

– Det blir molnigt, solen skulle kunna bryta igenom litegrann men det kommer vara molnen som dominerar i dag. Det blir runt åtta minusgrader. 

Branäs, Värmland:

Snödjup i Branäs: 150 centimeter, öppna pister: 30 av 30, öppna liftar: 21 av 21. Längdspår: 28 av 28 kilometer. 

– Det blir halvklart till molnigt i dag. Här kan solen visa sig lite. Temperaturen ligger på runt åtta minusgrader och det blir mest svag vind. 

Minus 31 grader i Idre fjäll 

Idre fjäll, Dalarna:

Snödjup i Idre fjäll: 100 centimeter, öppna pister: 40 av 40, öppna liftar: 26 av 26. Längdspår: 82 kilometer. 

Det blir ännu en riktig kall morgon – med minus 31 grader. 

– Ger man sig ut på morgonen kommer det kännas. Men det stiger ganska bra, mitt på dagen kommer temperaturen vara kring 11 minusgrader. Det blir verkligen en omställning om man varit vaken och uppe på morgonen. Det blir molnigt på dagen, det är därför det stiger så pass mycket. 

Soligt i Hemavan 

Tärnaby, och Hemavan, Västerbotten. 

Snödjup i Tärnaby och Hemavan: 110 centimeter och 80 centimeter, öppna pister: 19 av 20 och 25 av 28, öppna liftar: 6 av 6 och 5 av 8. 

– Här blir det bra väder i dag, en solig dag. Det är en kall morgon, men på dagen blir det ungefär minus 15. 

Kungsberget, Gästrikland:

Snödjup Kungsberget: 140 centimeter, öppna pister: 22 av 22, öppna liftar: 10 av 12. 

– Här blir det lite varierad molnighet. Runt sex minusgrader på dagen och ingen riktig vind att tala om. Det blir en rätt bra dag. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.