Kylan håller i sig

Publicerad

Svenskarna huttrar ikapp i vinterkylan.

Och det blir inte bättre under den kommande veckan.

– Det kommer att bli ordentligt kallt, framför allt i mellersta Sverige, säger Johan Groth, meteorolog vid Storm.

Kylan fortsätter att hålla hela Sverige i ett järngrepp. Enligt Johan Groth kommer de låga temperaturerna att hålla i sig hela veckan.

– De lägsta temperaturerna vi hade i natt låg på omkring minus 28-29 grader, i bland annat Vilhelmina och Idre. Men under den kommande helgen kommer högtrycket, som gör att kylan håller i sig, att röra sig ner mot Svealand. Då kommer det att kunna bli 15-20 minusgrader även i Stockholmstrakten, säger Johan Groth.

"Röda varningar"

På flera vägar i olika delar av landet har trafikverket utfärdat "röda varningar", vilket innebär att väglaget på vägarna klassas som "mycket besvärligt". Bland annat har flera vägar i Bohuslän, i trakterna kring Rabbalshede och Tanumshede drabbats. Rödmarkeringarna gäller även flera vägar i Småland och Östergötland, och stora delar av vägarna kring Stockholm och Uppsala ska vara mycket svåra att ta sig fram på. Det besvärliga väglaget beror i de flesta fall på snön.

– Ja, molnen ligger stilla och "snöar ur" som ett bälte från Västkusten och upp till Stockholmstrakten. De kommer att snöa ur ordentligt fram tills i morgon, säger Johan Groth.

Men trots låga temperaturer och många minusgrader är Groth inte förvånad:

– Nej, jag skulle säga att så här låga temperaturer är vanliga för januari, årets kallaste månad. Det är om temperaturerna håller i sig en längre tid, som under den här veckan, som många kan uppleva det som besvärligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag