Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI:s varningar: 20 cm snö på väg

Johan Groth meteorolog på Storm om det kalla och snöiga vädret.
SMHI klass 1-varnar för kraftigt snöfall på flera håll i landet.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Såhär såg det ut i centrala Stockholm på lördagsmorgonen när snön började falla.
Foto: Ylva Johansson
Isak Slettebø säger att nederbördsområdet som ligger över Sverige är en del av samma nederbördsområde som har dragit in över Storbritannien men att det inte kommer bli någon storm här.
Foto: Stormgeo / Stormgeo
I de allra nordligaste delarna av landet kan temperaturen sjunka till minus tolv grader i helgen.
Foto: Anders Wiklund / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är kallt i stora delar av landet. 

Och längtar man efter våren får man ge sig till tåls – för kylan kommer hålla sig kvar. 

SMHI har också gått ut med flera klass 1-varningar för kraftigt snöfall.

– Det kan bli en del snö i Svealand, säger Isak Slettebø, jourhavande meteorolog på Väderinstitutet Storm.

En kallfront med både kyla och snö har dragit in över landet under veckan. Och det ser ut att kunna komma ännu mer snö, framför allt i Svealand. SMHI har också gått ut med klass 1-varningar för snöfall i flera län, i Jämtland, Uppland, Gävleborg, Örebro och Värmland. Det kan komma mellan 5-15 centimeter snö och runt Siljan i Dalarna kan det komma ytterligare fem centimeter.

– Det är Svealand som kommer bli mest utsatt i helgen där kan det komma upp till 20 centimeter nysnö. I Norrland kommer det inte komma någon nederbörd direkt. Och i Götaland blir det som mest nederbörd i dag, säger Isak Slettebø.

Det blir allt ljusare ute och vissa dagar har det varit klarblå himmel på sina håll i landet. Och man har nästan kunnat känna att våren är antågande. Men enligt meteorologen dröjer det tills våren är här. Det är inte förrän i mitten av mars som vi kan räkna med vår, troligen ännu senare. 

– Nej våren är inte riktigt här. Om vi ser till våren i Norden den kommer inte förrän mitten av mars ibland dröjer det till mitten av april, säger han. 

Kylan studsar tillbaka nästa vecka 

Helgens kallfront sträcker sig från Kiruna i norr, där det ska vara runt minus tio grader, till Stockholm, där det ska bli runt noll grader och snö. Allra längst ner i söder kommer det bli lite varmare och en del regn. Efter helgen kommer det att komma in lite mildare väder. Från norra dalarna och söder ut ska det vara plusgrader. Men i slutet av nästa vecka kommer kylan att komma tillbaka och trycka undan den milda fronten. 

– Det kommer inte bli milt så länge utan redan nästa vecka kommer kylan att komma tillbaka, det är inte helt finito för vintern än. Allra längst ner i söder och i Götaland kommer det vara plusgrader och det tror jag blir huvudtema för en tid framöver, säger Isak Slettebø.

Skånes djurpark hämtade snö i ishallen i Höör under förra veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.