Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kyal, 19, sköts i huvudet under protester i Myanmar

I Myanmar pågår demokratiprotester runtom i landet sedan militären genomförde en kupp och juntan tog makten den 1 februari. Minst 24 aktivister har dödas, och under onsdagen ska över 300 personer ha gripits i samband med protesterna.
Kyal Sin är den senaste att dö under demokratiprotesterna i Myanmar.
Foto: Facebook
Minst 24 demokratiaktivister har nu dödats sedan militärkuppen den 1 februari.
Foto: STR / AP TT NYHETSBYRÅN
Polis och militär har övergått till våld för att skingra demonstranterna.
Foto: NYEIN CHAN NAING / EPA TT NYHETSBYRÅN
Här sörjs den 19-åriga universitetsstudenten.
Foto: AUNG-SHINE / AP TT NYHETSBYRÅN
Det kommer starka bilder dagligen från Myanmar just nu.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

På onsdagen sköts 19-åriga Kyal Sin i huvudet under demokratiprotesterna i Myanmar.

Hon är en av över 24 demokratiaktivister som dött när militärjuntan bemöter protesterna med dödligt våld.

I Myanmar pågår demokratiprotester runtom i landet sedan militären genomförde en kupp och juntan tog makten den 1 februari.

De kräver att Aung San Suu Kyi, vars parti NLD vann valet i november stort, släpps fri.

Myanmars ledare Aung San Suu Kyi greps vid statskuppen och har sedan dess suttit i husarrest. Hon anklagas av juntan bland annat för att ha brutit mot importregler för radioutrustning, mot pandemilagar och att ha spritt information som kan ”orsaka rädsla eller oroligheter, eller störa ordningen”. 

I förra huvudstaden Rangoon och näst största staden Mandalay har protesterna mot juntan varit stora och polis och militär har satt in distraktionsgranater, tårgas och skjutit skarpt mot demonstranter för att skingra folkskarorna.

19-åring förlorade livet

Universitetsstudenten Kyal Sin, 19, träffades i huvudet under en protest i Mandalay på onsdagen, rapporterar flera nyhetsbyråer, däribland AFP och lokala Myanmar Now.

Hon var på demokratiprotesterna iklädd en t-shirt med texten ”Allt kommer bli bra” och i sin hand höll hon en flaska coca-cola, en dryck som används för att hjälpa mot reaktioner på tårgas. 

På Twitter delas bilder på Kyal Sin från demonstrationen.

https://twitter.com/meemalee/status/1367049249670778886https://twitter.com/yunwaddylm/status/1367016491648884742

Minst 24 döda

Kyal Sin är ett av flera offer den senaste veckan, då polis och militär öppnat eld mot demonstranter. På onsdagen ska även en tonåring i staden Myingyan i centrala Myanmar mist livet, skriver TT.

– De öppnade eld mot oss med skarp ammunition. En person dödades. Han är ung, en tonårspojke. Skjuten i huvudet, säger studentaktivisten Moe Myint Hein som själv skottskadades i benet.

Kyal Sins kinesiska namn var Deng Jia Xi. Här i en kista i ett tempel efter dödsskjutningen.
Foto: AUNG-SHINE / AP TT NYHETSBYRÅN

I söndags förlorade 18 personer livet och minst 24 demokratiaktivister har nu dödats sedan militärkuppen den 1 februari rapporterar Reuters.

Minst 300 demonstranter ska under onsdagen ha gripits i anslutning till att säkerhetsstyrkor slog till mot flera protester i Rangoon. Den senaste veckans gripanden ska bestå av, förutom personer nära ledaren Aung San Suu Kyi, allt från lärare, läkare, skådespelare och andra civila som protesterat mot juntan, rapporterar Reuters.

Foto: LYNN BO BO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: LYNN BO BO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fruktar militärstyre

Förutom de stora protesterna på gatorna strejkar flera yrkesgrupper i protest mot juntan, bland annat läkare och ingenjörer. 

Myanmar styrdes av militären i nära ett halvt sekel innan demokratireformer påbörjades 2010 och val hölls 2015. Demokratiprotesterna fruktar ytterligare årtionden av militärstyre. 

Den fängslade ledaren Aung San Suu Kyi syntes för första gången sedan gripandet i måndags via videolänk i samband med förhandling i en domstol, skriver Reuters. Det var då den senaste brottsanklagelsen om att hon ska ha spritt information som kan ”orsaka rädsla eller oroligheter, eller störa ordningen” ställdes mot henne. Anklagelserna görs med stöd av gamla koloniallagar.

Nästa förhandling äger rum 15 mars.

Lärare i sina uniformer och traditionella Myanmarhattar deltar i demonstrationerna mot militären på onsdagen den 3 mars i staden Mandalay, Myanmars näst största stad.
Foto: STR / AP TT NYHETSBYRÅN
Även buddhistiska munkar deltog i Mandalay på onsdagen.
Foto: STR / AP TT NYHETSBYRÅN

Mats Larsson kommenterar militärkuppen i Myanmar

Expressens utrikesredaktör kommenterar vad som hänt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.