Stefan Löfven hotar näringslivet med kvotering. Foto: Anna-Karin NilssonStefan Löfven hotar näringslivet med kvotering. Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven hotar näringslivet med kvotering. Foto: Anna-Karin Nilsson
"Hyckleri", säger Annie Lööf. Foto: Olle Sporrong"Hyckleri", säger Annie Lööf. Foto: Olle Sporrong
"Hyckleri", säger Annie Lööf. Foto: Olle Sporrong

Kvoteringskravet – mot Stefan Löfven

Publicerad

Stefan Löfven hotar näringslivet med kvotering om inte styrelserna tar in fler kvinnor.

Men inom Socialdemokraterna ska inga sådana krav finnas:

Det "vore olyckligt" att skriva in jämn könsrepresentation i stadgarna, skriver partistyrelsen inför S-kongressen som inleds i dag.

– Hyckleri, säger Centerledaren Annie Lööf.

I mitten av maj berättade justitieminister Morgan Johansson, S, i "Ekot" att regeringen vill införa kvotering om inte bolagen lyckas öka andelen kvinnor i styrelserna till år 2016.

Regeringen anser att styrelserna bör ha minst 40 procent kvinnor annars väntar någon form av straff. Utspelet fick hård kritik från oppositionen och näringslivet - och Johansson svarade via Twitter:

"Ni som motsätter er kvotering i bolagsstyrelser - har ni tänkt på att det kan stärka Sveriges konkurrenskraft om man tar vara på kompetens?"

Intern press om kvotering

Inför Socialdemokraternas kongress i helgen ökar pressen på partiet att införa kvotering i de egna stadgarna. Ett tiotal motioner berör könsfördelningen.

"Fortfarande kvarstår problem med sned könsfördelning och könskränkande beteende. Enkönade ombudsgrupper, arbetsgrupper och styrelser förekommer fortfarande. Det händer att kvinnor tvingas utforma särskilda strategier i det partiinterna arbetet för att undvika sexism. Så kan vi inte ha det", skriver bland andra S i Karlstad i en motion.

Marie-Louise Dangardt, S, i Hofors skriver:

"Våra stadgar behöver också ses över för möjliggöra jämställdhet i partiets olika interna forum. Ett exempel där det brister i dag är ombudsval till partikongress. I dag är det inte möjligt att låta medlemmarna välja en man och en kvinna från en valkrets och att distriktet kan sätta samman en jämställd representation baserat på medlemmarnas val."

Men partistyrelsen vägrar:

"Att i stadgarna börja reglera hur representation ska se ut i olika forum vore olyckligt. Partistyrelsen menar att om motionsförslagen skulle vinna gehör riskerar vi att i nästa steg skriva in stadgarna om ålderrepresentation, etnisk bakgrund osv. Det skulle leda till detaljstyrande stadgar vilket inte gagnar något organisationsled."

– Jag tror att näringslivet kommer att uppskatta att se att socialdemokraterna uppenbarligen inte tror att kvotering är en bra metod, konstaterar Svenskt näringslivs vd Carola Lemne när hon läst svaret från S partistyrelse.

Lööf angriper Löfven

Annie Lööf anklagar samtidigt Stefan Löfven och regeringen för hyckleri.

– Att Socialdemokraterna som vill tvinga privata bolag att anställa människor på grund av deras kön själva argumenterar övertygande för varför man inte ska göra det i sitt eget parti kan ju inte beskrivas som något annat än hyckleri.

– Jag tycker Socialdemokraternas partistyrelse argumenterar klokt i frågan, könskvotering är inte rätt. Frågan är varför de vill tvinga på privata företag något som man själva uppenbarligen tycket är olämpligt.

Hur tror du att näringslivet kommer att uppfatta detta?

– Det är givetvis provocerande att man vill in och peta i äganderätten och detaljstyra hur privata företag ska sköta sin verksamhet, samtidigt som man helt uppenbart inte själva tror på idén i sitt eget parti, konstaterar Annie Lööf.

"Kvotering behövs ibland"

Expressen har sökt Morgan Johansson som hänvisar till partisekreterare Carin Jämtin som endast vill svara på frågor skriftligt:

"Kvotering behövs ibland, när det är tydligt att en jämställd representation inte har uppnåtts på andra sätt. Socialdemokraterna är ett feministiskt parti, därför genomsyrar jämställdhet vår organisation och vår politik. Vi har lång erfarenhet och har haft stor framgång i att arbeta med jämställdhet, något som gjort att det blivit naturligt med jämställd representation i hela organisationen. Vårt arbete med varannan damernas blev verklighet redan 1994. Jag är stolt över att vi socialdemokrater var först ut med detta. Vi önskar att se liknande utveckling och engagemang i bolagsstyrelser. Då skulle kvotering inte vara nödvändigt, vilket regeringen också varit tydliga med".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag