Kvoteringskravet – mot Stefan Löfven

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven hotar näringslivet med kvotering.
Foto: Anna-Karin Nilsson
"Hyckleri", säger Annie Lööf.
Foto: Olle Sporrong

Stefan Löfven hotar näringslivet med kvotering om inte styrelserna tar in fler kvinnor.

Men inom Socialdemokraterna ska inga sådana krav finnas:

Det "vore olyckligt" att skriva in jämn könsrepresentation i stadgarna, skriver partistyrelsen inför S-kongressen som inleds i dag.

– Hyckleri, säger Centerledaren Annie Lööf.

I mitten av maj berättade justitieminister Morgan Johansson, S, i "Ekot" att regeringen vill införa kvotering om inte bolagen lyckas öka andelen kvinnor i styrelserna till år 2016.

Regeringen anser att styrelserna bör ha minst 40 procent kvinnor annars väntar någon form av straff. Utspelet fick hård kritik från oppositionen och näringslivet - och Johansson svarade via Twitter:

"Ni som motsätter er kvotering i bolagsstyrelser - har ni tänkt på att det kan stärka Sveriges konkurrenskraft om man tar vara på kompetens?"

Intern press om kvotering

Inför Socialdemokraternas kongress i helgen ökar pressen på partiet att införa kvotering i de egna stadgarna. Ett tiotal motioner berör könsfördelningen.

"Fortfarande kvarstår problem med sned könsfördelning och könskränkande beteende. Enkönade ombudsgrupper, arbetsgrupper och styrelser förekommer fortfarande. Det händer att kvinnor tvingas utforma särskilda strategier i det partiinterna arbetet för att undvika sexism. Så kan vi inte ha det", skriver bland andra S i Karlstad i en motion.

Marie-Louise Dangardt, S, i Hofors skriver:

"Våra stadgar behöver också ses över för möjliggöra jämställdhet i partiets olika interna forum. Ett exempel där det brister i dag är ombudsval till partikongress. I dag är det inte möjligt att låta medlemmarna välja en man och en kvinna från en valkrets och att distriktet kan sätta samman en jämställd representation baserat på medlemmarnas val."

Men partistyrelsen vägrar:

"Att i stadgarna börja reglera hur representation ska se ut i olika forum vore olyckligt. Partistyrelsen menar att om motionsförslagen skulle vinna gehör riskerar vi att i nästa steg skriva in stadgarna om ålderrepresentation, etnisk bakgrund osv. Det skulle leda till detaljstyrande stadgar vilket inte gagnar något organisationsled."

– Jag tror att näringslivet kommer att uppskatta att se att socialdemokraterna uppenbarligen inte tror att kvotering är en bra metod, konstaterar Svenskt näringslivs vd Carola Lemne när hon läst svaret från S partistyrelse.

Lööf angriper Löfven

Annie Lööf anklagar samtidigt Stefan Löfven och regeringen för hyckleri.

– Att Socialdemokraterna som vill tvinga privata bolag att anställa människor på grund av deras kön själva argumenterar övertygande för varför man inte ska göra det i sitt eget parti kan ju inte beskrivas som något annat än hyckleri.

– Jag tycker Socialdemokraternas partistyrelse argumenterar klokt i frågan, könskvotering är inte rätt. Frågan är varför de vill tvinga på privata företag något som man själva uppenbarligen tycket är olämpligt.

Hur tror du att näringslivet kommer att uppfatta detta?

– Det är givetvis provocerande att man vill in och peta i äganderätten och detaljstyra hur privata företag ska sköta sin verksamhet, samtidigt som man helt uppenbart inte själva tror på idén i sitt eget parti, konstaterar Annie Lööf.

"Kvotering behövs ibland"

Expressen har sökt Morgan Johansson som hänvisar till partisekreterare Carin Jämtin som endast vill svara på frågor skriftligt:

"Kvotering behövs ibland, när det är tydligt att en jämställd representation inte har uppnåtts på andra sätt. Socialdemokraterna är ett feministiskt parti, därför genomsyrar jämställdhet vår organisation och vår politik. Vi har lång erfarenhet och har haft stor framgång i att arbeta med jämställdhet, något som gjort att det blivit naturligt med jämställd representation i hela organisationen. Vårt arbete med varannan damernas blev verklighet redan 1994. Jag är stolt över att vi socialdemokrater var först ut med detta. Vi önskar att se liknande utveckling och engagemang i bolagsstyrelser. Då skulle kvotering inte vara nödvändigt, vilket regeringen också varit tydliga med".

S-kongressen - de tre hetaste frågorna

Jämställdheten

Flera motionärer pressar partiet att föra in en jämnare könsfördelning i partiet i stadgarna men partistyrelsen vägrar:

"Motionsförslag lyfter fram förslag om att skriva in i stadgarna att vi ska ha jämn könsrepresentation. Partistyrelsen anser att vi inte ska göras. Att i stadgarna börja reglera hur representation ska se ut i olika forum vore olyckligt. Partistyrelsen menar att om motionsförslagen skulle vinna gehör riskerar vi att i nästa steg skriva in stadgarna om ålderrepresentation, etnisk bakgrund osv. Det skulle leda till detaljstyrande stadgar vilket inte gagnar något organisationsled. Socialdemokraterna ska vara ett representativt parti och här vilar ett stort ansvar på valberedningarna att säkerställa mångfalden när personer utses att företräda partiet i olika organ."

Jobben

Jobben hör till ett av helgens två teman. 430 av total 550 motioner handlar om jobben och några av dessa berör krav på fler jobb ute i landet och bättre förhållanden på arbetsmarknaden.

Under S-kongressen 2013 slog Stefan Löfven fast att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i Europa. Ett mål som flera experter anser kan bli svårt att nå, bland andra Finanspolitiska rådet.

LO:s ordförande och VU-ledamoten Karl-Petter Thorwaldsson har inför kongressen krävt att partiet ska visa en plan för hur regeringen ska uppnå målet.

Föräldraförsäkringen

Regeringen lade under torsdagen fram förslaget om en tredje pappamånad i riksdagen.

Men det finns starka röster inom partiet som vill gå ännu längre. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, stänger inte dörren för att ytterligare kvotera föräldradagarna framöver.

- Vi delar ambitionen med Vänsterpartiet väldigt tydligt att vi behöver göra mer. Vi behöver också ha en färdplan framåtför en större jämställdhet i föräldraförsäkringen. Nu är det det här steget som vi uppfattar har stöd i Sveriges riksdag och som vi kommer gå fram med i ett första steg, sa hon till "Ekot" under torsdagen.

Fakta om kongressen

Inleds: Den 29 maj.

Avslutas: Den 31 maj.

Plats: Västerås.

Tema: "Framtidens jobb" och "Framtidens folkrörelse". Andra ämnen får vänta till nästa kongress 2017.

Programmet dag för dag

Fredag 29 maj: Seminarier, temagrupper, öppning med tal av Stefan Löfven, middag och fortsatta temagrupper.

Lördag 30 maj: Internationella och andra gäster, tal av partisekreterare Carin Jämtin, arbetsplenum, mingel och kongressmiddag.

Söndag 31 maj: Tal av finansminister Magdalena Andersson, arbetsplenum, gästtal och val av partiorgan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.