Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvittogranskning är ett slags moraltest

Moderaten Erik Bengtzboe lämnade sin riksdagsplats.Foto: FREDRIK VENNERLUND
Aftonbladets redaktion i Stockholm.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Karin Olsson om makt och moral.

KRÖNIKA | MEDIEKOLLEN. Det finns starka intressen som vill måla ut medier och politiker som en rutten elit. I ett sådant klimat blir Erik Bengtzboe-typer mer än enstaka fifflande politiker – de kan beskrivas som levande bevis för att makten är korrupt.

Det var Aftonbladets ihärdiga serie av granskningar, ”Maktens kvitton”, som i veckan fällde moderatpolitikern som snärjt in sig i långsökta resonemang om att han egentligen bodde i sin mammas sommarstuga utanför Nyköping, i stället för hos sin familj i Stockholm. Av allt att döma för att få boendeersättning.

https://twitter.com/Aftonbladet/status/1121357558000779264

Jag har hört en del klaga över att journalister silar mygg och sväljer kameler när det blir stort fokus på kvittogranskningar. Det är svårare att beskriva komplicerade systemfel i stat, landsting och kommun – som kostar skattebetalarna miljarder – medan vi river upp himmel och jord för 158 000 kronor i felaktiga utbetalningar till en enskild riksdagsledamot.

Kvittojournalistiken blir ett slags moraliskt test av våra folkvalda.

Journalistiken måste rymma båda dessa genrer. Och jag skulle gärna se ännu mer granskning av systemfelen och sakpolitiken.

Men värdet av avslöjanden kan inte bara bedömas i storleken på summorna som använts till fel saker. Kvittojournalistiken blir ett slags moraliskt test av våra folkvalda. Vågar vi lägga omsorgen om barn och gamla i era händer? Kan vi lita på att ni strävar efter att skapa det bästa möjliga samhället, och inte låter er korrumperas? 

 

Om man lägger sådan möda på att snika till sig extra bidrag, vad säger det om ens inre styrka att motstå lockande mutmiddagar eller lukrativa styrelseuppdrag med uttalade eller outtalade förväntningar på gentjänster? Vissa partiers nära kontakt med resursstarka intresseorganisationer kunde förresten gott nagelfaras hårdare i offentligheten.

Drain the swamp, sa Donald Trump om Washingtons politiska etablissemang. Träsket skulle bort.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1037541538950209537

Det är sådan svepande smutskastning som populister lever på, och som understöds av krafter som har anledning att vilja destabilisera våra demokratier. Retoriken tär på det viktigaste kapital som ett land som Sverige har, tilliten till institutionerna och andra människor.

Tiden vi lever i gör det extra viktigt att inte ge populisterna rätt, på en enda punkt. 

Seriösa medier bör till exempel inte ha hemliga finansiärer.

Här spelar den granskande journalistiken en viktig roll för att hålla moralen uppe bland  samhällsbärarna. Det kräver att journalistiken också håller rent. 

Seriösa medier bör till exempel inte ha hemliga finansiärer (här har Swishpublicisterna och vissa mecenatberoende titlar problem med trovärdigheten). Seriösa medier borde också vara väldigt restriktiva med att ta in kolumnister som samtidigt är PR-konsulter eller har stora inkomster från specifika intressen. 

En tydlig rågång mellan journalistik och annons är fortsatt nödvändig, även om nativeinnehåll – reklam vars utformning påminner om journalistik – blir en allt viktigare intäktskälla för dagens medier. 

Att allmänheten litar på att både politiker och journalister/skribenter har hög moral och ett ärligt, transparent uppsåt är så grundläggande att det nästan känns fånigt att skriva det. 

Ändå behövs det göras ibland.

 

Karin Olsson är kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen.

HÄNT I VECKAN

EGOR PUTILOV. Säpo uppger att skribenten Egor Putilov, som uppträtt under många identiteter och skriver för ”alternativsajten” Samhällsnytt, har haft kontakter med rysk underrättelsetjänst. Därför nekas han ackreditering till riksdagen. Putilov protesterar mot beskrivningen av honom.

LYRA MCKEE. ”Real IRA”, en paramilitär grupp som vill fortsätta den väpnade kampen för ett enat Irland, erkände att det var deras skott som dödade journalisten Lyra McKee. Syftet var att skjuta mot polisen, enligt gruppen.

ÄLGEN. SVT:s satsning på så kallad slow-tv slår an en sträng hos tittarna. ”Den stora älgvandringen” följer älgarnas promenad timme för timme och intresset är i paritet med det för ”Musikhjälpen”, enligt SVT. Nu väntar vi på att skogens konungar ska simma över Ångermanälven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.