Kvinnors p-piller gör männen snyggare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bilden är ett montage.

Kvinnor som äter p-piller ställer lägre krav på mäns utseende, skriver Illustrerad vetenskap.

Men det kan få konsekvenser.

När användandet upphör blir kvinnorna i högre utsträckning missnöjda med sina val.

Det brukar heta att skönhet ligger i betraktarens ögon. Om det stämmer så kan män bli snyggare av p-piller.

En ny forskningsrapport som har publicerats i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences visar att kvinnor som äter hormonpåverkande p-piller i högre grad väljer mer oattraktiva partners, skriver tidskriften Illustrerad vetenskap.

En teori som presenteras är att kvinnor som har ägglossning dras till maskulina män på evolutionära grunder, då dessa undermedvetet uppfattas som bra måltavlor för att föra generna vidare. Men när hormonstörande p-piller gör att ägglossningen uteblir premierar kvinnor i stället andra drag.

Ångrar sina val

Forskningsresultatet visar också att kvinnor som valt en mindre attraktiv man i högre grad ångrar sitt val efter att de slutat äta p-piller.

En oberoende panel fastställde hur attraktiva deras partners var, och när kvinnorna senare intervjuades visade det sig att de som var tillsammans med en man som bedömdes som oattraktiv var mindre lyckliga i jämförelse med de kvinnor som valt en man som ansågs vara vacker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.