Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnornas stöd till folket i Belarus

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Hillary Clinton.Foto: DAVID BUCHAN/VARIETY/SHUTTERSTOCK / DAVID BUCHAN/VARIETY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Svetalana Tsichanouskaja.Foto: EMIL HELMS / AP TT NYHETSBYRÅN
Svetalana Tsichanouskaja är oppositionsledare i Belarus.Foto: EMIL HELMS / AP TT NYHETSBYRÅN
Laura Boldrini, ledamot av Italiens deputeradekammare.Foto: KARINA LJUNGDAHL / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Pressen ökar på Belarus president Aleksandr Lukasjenka.

Oppositionsledaren Svetalana Tsichanouskaja har kallat till nationell strejk under måndagen – vilket hon kallar för ”Folkets ultimatum”.

Hon får nu stöd från flera av världens mäktigaste kvinnor via hashtaggen #StandwithBelarus.

President Lukasjenka, som brukar kallas Europas sista diktator, har signalerat att han inte kommer att avgå trots hotet om strejk.

”Regimen har återigen visat Belarus invånare att tvång är det enda den är kapabel till. Det är därför som som en nationell strejk kommer att bryta ut i morgon, 26 oktober”, säger Svetalana Tsichanouskaja i ett uttalande, enligt Reuters.

Hur stor måndagens strejk är ännu oklart. Men Tsichanouskajas rådgivare Franak Viačorka har postat en video på Twitter där flera demonstrerande studenter flyr undan polisen i Minsk.

https://twitter.com/franakviacorka/status/1320641421674745858?s=20

Stöd från flera mäktiga kvinnor

Via hashtaggen #StandwithBelarus har flera kvinnliga ledare delat med sig av videoklipp där de proklamerar att de stöttar kvinnorna i Belarus – detta som ett svar på att belarusisk polis gripit flera kvinnliga demonstranter sedan protesterna bröt ut.

– Jag står tillsammans med kvinnorna i Belarus, säger USA:s före detta utrikesminister och den före detta presidentkandidaten Hillary Clinton i ett videoklipp som delats på Twitter.

I klippet deltar bland annat Litauens före detta president Dalia Grybauskaite, Věra Jourová, tjeckisk ledamot i Europeiska kommissionen, italienska politikern Laura Boldrini och Rebecca Harms, ledamot i Europaparlamentet.

https://twitter.com/VeraJourova/status/1320332881558994946?s=20

Anklagas för valfusk

Flera stora protester har under hösten anordnats i Belarus efter landets val den nionde augusti – där Lukasjenka utropat sig själv som vinnare trots anklagelser om valfusk.

Sedan protesterna brutit ut har USA, EU, Storbritannien och Kanada infört sanktioner mot flera belarusiska politiker. Vilket kritiserats av Lukasjenka som anser att kritikerna försöker lägga sig i landets interna angelägenheter.

 

"Belarus är förändrat för all framtid"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.