Busstationen där några tioåriga flickor blev ofredade. Foto: Meli Petersson EllafiBusstationen där några tioåriga flickor blev ofredade. Foto: Meli Petersson Ellafi
Busstationen där några tioåriga flickor blev ofredade. Foto: Meli Petersson Ellafi
Korsningen Prästgatan/Tullgatan där en kvinna blev utsatt för ett våldtäktsförsök av tre män natten lördag och söndag. Foto: Meli Petersson EllafiKorsningen Prästgatan/Tullgatan där en kvinna blev utsatt för ett våldtäktsförsök av tre män natten lördag och söndag. Foto: Meli Petersson Ellafi
Korsningen Prästgatan/Tullgatan där en kvinna blev utsatt för ett våldtäktsförsök av tre män natten lördag och söndag. Foto: Meli Petersson Ellafi

Kvinnornas rädsla efter våldsvågen

Publicerad

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. En våg av överfall och sexuella övergrepp mot kvinnor och flickor sveper över landet.

Från Skåne i söder till Jämtland i norr.

I Östersund har det, enligt polisen, skett åtta överfall utomhus inom loppet av drygt två veckor. 

– Jag är i vanliga fall är rädd när jag går ut, och det blir inte bättre nu, säger Östersundsbon Anna Eriksson, 23.

Det är en gråmulen dag, denna internationella kvinnodag, i Östersund.

På gatorna patrullerar ovanligt många poliser och löpsedlarna larmar om att kvinnor ska hålla sig inomhus. ”Vi manar till försiktighet” och ”gå inte ut ensamma på kvällarna”, uppmanade polisen kvinnor i Östersund under måndagen.

En uppmaning som leder till stor oro i den jämtländska staden.

– Jag är i vanliga fall är rädd när jag går ut, och det blir inte bättre nu. Jag går helst inte ensam och tar oftast taxi. Så jag kommer inte ändra något, men däremot blir jag mer orolig – för andras skull också, säger Anna Eriksson, 23.

Anna Eriksson, 23, Östersund, boendehandledare: "Jag är i vanliga fall är rädd när jag går ut, och det blir inte bättre nu. Jag går helst inte ensam. Så jag kommer inte ändra något, men däremot blir jag mer orolig - för andras skull också."Foto: Meli Petersson Ellafi

En bit bort i Östersunds centrum står Doris Pålsson, 65. Hon är arg.

– Det här hemskt att det ska vara så här. Att samhället har blivit så att man behöver vara rädd för att vara ute. Jag vill kunna gå var jag vill och jag har rätt till det, säger hon.

De senaste dryga två veckorna har polisen fått in ärenden om åtta överfall mot kvinnor utomhus – bara i Östersund.

Den 20 februari inträffade det första av en serie fall som polisen nu utreder. En av de som har varit misstänkt för ett av de tidigare fallen i staden greps nyligen i Skåne.

Då var han efterlyst och hade försökt fly landet. Det visade sig att han bodde på en flyktingsförläggning någon mil utanför Östersund.

Doris Pålsson, 65, Krokom, pensionär: “Det här hemskt att det ska vara så här. Att samhället har blivit så att man behöver vara rädd för att vara ute. Jag vill kunna gå var jag vill och jag har rätt till det. Sen skyller folk på invandringen och det tycker jag är fel."Foto: Meli Petersson Ellafi

– Fallet handlade om en kvinna som i förra veckan var på väg till sitt arbete och gick genom centrala stan sent på kvällen. Klockan var runt halv elva. Då kom det fram två killar. Den ene var mer aktiv, tog tag i hakan på kvinnan så att hon fick smärta, men hon lyckades slå sig loss, berättar Per Thelin, förundersökningsledare vid polisen i Jämtland. 

Försökte slita av byxorna

Ett annat fall i Östersund handlar om två yngre flickor, i tioårsåldern, som blev jagade vid busstorget. 

Ett tredje fall ska ha inträffat i närheten av det lokala sjukhuset. Då kom en man med hund till offrets undsättning. Mannen är ett av flera vittnen som polisen snarast vill komma i kontakt med.

– Efter att vi gick ut i medierna med det här har vi fått in många tips och även en anmälan om olaga hot mot en kvinna i 20-årsåldern som inträffade tidigt lördag morgon. Vi har iakttagelser därifrån som är viktiga för att utreda även övriga händelser, säger Stephen Jerand, polisområdeschef Jämtland.

"Efter att vi gick ut i medierna med det här har vi fått in många tips", säger Stephen Jerand, polisområdeschef Jämtland.Foto: Meli Petersson Ellafi

Natten mot söndagen fick polisen två anmälningar som fick bägaren att rinna över. Det första larmet kom in vid tretiden på morgonen. Då fick polisen in ett samtal från en kvinna i 20-årsåldern som berättade att hon blivit överfallen i korsningen Tullgatan/Prästgatan

Gärningsmännen var, enligt kvinnan, tre för henne helt okända män. Männen ska ha försökt slita av henne byxorna, men hon lyckades slita sig loss. 

Bara någon timme efter det första överfallet kom ett samtal från en kvinna som uppgav att hon helt oprovocerat överfallits av en ung man, i samma område som det första överfallet.

Våldtäkt i Eskilstuna

Inrikesminister Anders Ygeman, S, anser att det är svårt att i dagsläget uttala sig om det är någon ny samhällsutveckling man ser. Men han pekar på att det kan bli aktuellt med ökade resurser till polisen, i samband med nästa budget.

För det är inte bara i Östersund som övergrepp mot kvinnor har skett.

I Eskilstuna blev en 24-årig kvinna överfallen och våldtagen utomhus, natten mot lördagen, i området vid Bellmansplan. 

Moa Eriksson, 25, Östersund, receptionist: “Det är tråkigt att det ska behöva bli så över huvud taget. Jag hade hört att det varit en del händelser, men nu blir det en så stor sak. Jag jobbar natt på ett hotell och behöver gå själv på kvällarna, men då pratar jag alltid med någon i telefon för att vara på säkra sidan." Gjorde polisen rätt som gick ut och varnade? "Om polisen känner att de behöver det, så tycker jag det är rätt. Sen kommer livet ändå att göra sig påmint och man behöver gå ut."Foto: Meli Petersson Ellafi

Under tisdagen anhölls en 33-årig man, som självmant anmälde sig hos polisen på eftermiddagen. Han anser dock inte att det var fråga om en våldtäkt, enligt polisen i Eskilstuna.

I Malmö blev en kvinna under natten mot måndagen överfallen på Norra Grängesbergsgatan av en 29-årig man.

Enligt polisen misstänks mannen ha försökt trycka ner kvinnan på marken. I stridens hetta ska han ha uttryckt att han ville ha sex med henne.  

Men kvinnan lyckades ta sig loss. Då sprang den misstänkte mannen från platsen. Kvinnan följde efter den misstänkte mannen på behörigt avstånd och ringde till polisen. När han kom ut från en lokal på Norra Grängesbergsgatan greps han av polisen.

Enligt Lars Förstell, informatör på Malmöpolisen, handlar överfallet om att en 29-årig man försökte råna en kvinna på hennes mobiltelefon: 

– Han tar tag i hennes jacka och försöker dra omkull henne. Kvinnan gör motstånd bland annat genom att klösa honom.

Överfall i Bergsjön

Klockan 20.22 på måndagskvällen blev en kvinna utsatt för ett våldtäktsöverfall i stadsdelen Bergsjön i Göteborg. Det skedde när hon steg av vid spårvagnshållplatsen Galileis gata.

– Hon har berättat att den här personen befunnit sig på samma spårvagn. Men hon är rätt tuff. Hon fredar sig och slår tillbaka mot den här personen, vilket gör att hon tar sig loss och kan ta sig hem. Så hon har inga kända fysiska skador, säger Christer Fuxborg, presstalesman vid polisen i region väst. 

Maud Engblad, 52, Alsen, undersköterska: "Självklart är det illa, att man inte ska behöva röra sig fritt när man är ute och går. Men är det nu så, så är det bra att polisen går ut och varnar. Det är klart att man tänker sig lite mer för efter det här, nu bor jag inte inne i stan men om jag är här på kvällstid kommer jag göra det."Foto: Meli Petersson Ellafi

Enligt kvinnan är den misstänkte ung, någonstans mellan 16 och 17 år gammal. Han var runt cirka 170 centimeter lång och var klädd i en blå kofta, alternativt luvtröja, under en jacka.  Han var mörkhyad med lite mustasch. 

– Hon säger också, att innan hon påbörjade färden på spårvagnen, så befinner sig den här mannen på samma hållplats. Hon har sett honom innan hon klev på, och de har haft någon form av konversation, säger Christer Fuxborg.

På måndagskvällen blev också Sophie, 16, flicka helt oprovocerat nerslagen av tre främmande män vid Hamntorget vid Västra Villastaden i Kungsbacka. 

Polisen fick in larmet klockan 17.40.

Flickan fick föras akut till sjukhus då hon börjat tappa känseln, enligt ambulanspersonal på platsen. De tre männen lämnade efter överfallet platsen i en silverfärgad bil. Polisen söker efter möjliga vittnen. 

Överfallet rubriceras som grov misshandel. De tre männen ska vara i 25-årsåldern. Enligt flickan, som beskrivit de misstänkta, hade de "markerad skäggstubb". Alla bar vid tillfället "stora jackor".

"Jag är alltid orolig"

Samtidigt pågår en debatt om huruvida det var rätt av polisen i Östersund att slå larm och uppmana kvinnor att inte gå ut ensamma. En som är starkt kritisk är kommunstyrelsens ordförande i staden, AnnSofie Andersson, S.

– Jag tycker att det är oacceptabelt. Det vore som att säga till män att inte gå till en fotbollsmatch för att det finns huliganer där, och männens säkerhet kan vara i fara. Jag har aldrig hört polisen säga det, och hoppas slippa göra det också.

Poeten och debattören Kata Nilsson vänder sig mot att polisen uppmanar kvinnor att inskränka sin frihet och inte gå ut ensamma. Foto: Meli Petersson Ellafi

En annan som reagerat starkt är Kata Nilsson, poet och debattör i Östersund, samt aktiv i Socialdemokraterna i regionen. Hon vänder sig mot att polisen uppmanar kvinnor att inskränka sin frihet och inte gå ut ensamma.

– Jag är alltid orolig för att bli överfallen på stan, för om man är kvinna och växer upp i den här världen så är du alltid det. Det är inga nyheter för dig om polisen i Östersund berättar det för en, för det har man fått höra sen man var liten.

Men många i Östersund försvarar också polisens varning. Och Stephen Jerand, polisområdeschef Jämtland, säger att han aldrig fått så mycket beröm som nu.

– Det finns alltid folk som sitter bakom ett skrivbord och har synpunkter på vad vi ska göra och inte göra, när de inte har hela sanningen. Alltifrån kommunalråd till kriminologer, men så är det bara.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag