Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnornas rädsla efter abortbeslutet i Alabama

Utanför abortkliniken i Montgomery har skyltar stuckits ned i marken med budskap om att abort fortfarande är tillåtet och att kvinnor har rätt att bestämma över sina kroppar. Foto: Tomas Kvarnkullen
Mia Raven driver organisationen Power House som ligger bakom Montgomerys enda abortklinik. – Kvinnor är oroliga för att de ska betraktas som kriminella, beslutet har skapat en hel del förvirring och oro, säger hon. Foto: Tomas Kvarnkullen

MONTGOMERY. Kvinnor i Alabama är oroliga för vad den nya abortlagen innebär.

Den enda abortkliniken som finns kvar i delstatshuvudstaden har blivit nedringd.

– De är rädda för att de ska ses som kriminella, säger Mia Raven, som arbetar på kliniken.

I tisdags fattade delstatssenaten i Alabama beslut om att godkänna ett förslag om ny abortlagstiftning som i stort sett innebär ett totalförbud. 

Det enda undantaget är om kvinnans liv är i fara – men inte om hon har utsatts för våldtäkt eller incest. 

Lagen är den mest restriktiva som röstats igenom i någon av USA:s delstater den senaste tiden. Lagen träder i kraft om sex månader om den inte stoppas i domstol. 

Några kilometer från Montgomerys Capitol-byggnad, där senatorerna fattade beslutet, ligger den enda abortkliniken som finns kvar i staden. 

På gräsmattan utanför står skyltar med budskap om att kliniken inte ska stängas, att de som tillhandahåller abort är hjältar och att kvinnor själv har rätt att bestämma över sina egna kroppar.

Abortlagen kritiseras över hela USA

Mia Raven, som arbetar på kliniken, berättar att de haft flera patienter tidigare under dagen. 

– Den här veckan har varit ganska lugn. Vi har utfört omkring 20 aborter. Det har hänt att vi har haft upp till 50 aborter på en vecka. Men vi har inte riktigt kapacitet för det, säger hon.

Mia Raven är en av de som arbetar på Montgomerys enda abortklinik. Hon säger att de en vanlig vecka kan utföra omkring 20 aborter, samtidigt som abortmotståndare protesterar utanför. Foto: Tomas Kvarnkullen

Mia Raven tillhör en av de som höjt rösten mot delstatens politiker, som flera gånger tidigare försökt skärpa abortlagstiftningen. Hon säger att veckans beslut inte kom som en överraskning. 

– Det kommer förslag om ny abortlagstiftning varje år. De röstas alltid igenom och vi måste alltid stämma dem. Jag förväntade mig inte att det skulle bli så här extremt så snabbt, men nu är vi här, säger hon. 

Reaktionerna sedan beslutet röstades igenom i tisdags har varit kraftfulla i hela USA. Flera av landets ledande demokratiska politiker har fördömt lagstiftningen, andra delstater har hotat med bojkott och organisationer som kämpar för fri abort har fått stora summor pengar i donationer av privatpersoner.

Kvinnor är rädda för att betraktas som kriminella

På kliniken i Montgomery har telefonen inte slutat ringa, berättar Mia Raven. 

– Kvinnorna som hör av sig är oroliga för att de ska betraktas som kriminella.

– De är oroliga och jag förklarar att vi inte ska slå igen. När jag förklarar att lagförslaget inte har trätt i kraft och att den inte kommer att göra det heller känner de sig lugnare, säger hon.

Abortkliniken har upplyst kvinnor i Alabama om att den nya abortlagen inte innebär att kliniken måste stänga på en gång och att lagen sannolikt kommer att stoppas av domstol. Foto: Tomas Kvarnkullen
Montgomerys enda abortklinik har blivit nedringd efter att abortlagen röstades igenom i delstatssenaten tidigare i veckan. Foto: Tomas Kvarnkullen

I Montgomery är det inte svårt att hitta kritiska röster till den nya klubbade abortlagen. Flera säger att det drar skam över delstaten, andra är oroliga för att det här är det enda Alabama ska bli känt för – som en delstat som inte försvarar kvinnors rättigheter. 

– Det är helt galet att man inte har tagit hänsyn till våldtäkt och incest, det är något jag helt enkelt inte kan förstå. Ingen skulle vilja gå igenom den tortyren. Allt det här är bara helt vansinnigt och jag kan inte förstå det, säger Keyana Robinson, 21. 

Men flera i Montgomery ställer sig också bakom beslutet.

– Jag vet att många tycker att det blir ett problem med exempelvis våldtäkter och incest och jag kan förstå det. Men jag är för livet och jag tror verkligen på att en abort inte bara är kvinnans beslut. Det är ett barn involverat och det är ett liv, säger Linda Blackman, 56.

I Alabama är flera invånare emot abort och ställer sig bakom beslutet. – Jag är för livet och jag tror verkligen på att en abort inte bara är kvinnans beslut. Det är ett barn involverat och det är ett liv, säger Linda Blackman, 56. Foto: Tomas Kvarnkullen
Keyana Robinson, 21, är kritisk till beslutet i delstatssenaten. – Allt det här är bara helt vansinnigt och jag kan inte förstå det, säger Keyana Robinson, 21. Foto: Tomas Kvarnkullen

Stöd för abortbeslutet i Alabama

Delstatssenaten som fattade beslutet har en stark republikansk majoritet och röstningssiffrorna blev 25 mot 6. 

Republikanen Terri Collins låg bakom förslaget och förklarade på en presskonferens efteråt att hennes syfte var att utmana lagen om fri abort som antogs av USA:s högsta domstol 1973, den så kallade Roe vs. Wade.

– Jag har besvarat många mejl från människor som har berättat sanna historier från sina hjärtan. Mitt mål med förslaget är inte att skada dem på något sätt. Mitt mål med förslaget, och jag tror allas vårt mål, är att stjälpa Roe vs. Wade, sa Collins.

På verandan intill abortkliniken tar Mia Raven emot ännu ett tv-team som ska göra nästa intervju. Hon säger att oavsett om man lyckas stoppa lagförslaget eller abortmotståndet i Alabama inte förändras.

På en film som tagits utanför kliniken syns en man skrika: - Ni är onda människor, ni mördar bebisar, ni mördar barn. Foto: Power House

I telefonen har hon flera filmklipp som visar hur det brukar se ut vid kliniken när kvinnor kommer dit för att genomgå sina aborter. 

En man står på trottoaren och skriker:

– Ni är onda människor, ni mördar bebisar, ni mördar barn. Gång på gång, vecka efter vecka, mördar ni barn och ni skryter om det. Ni hjälper människor att slita isär barn. 

Ibland kan vara upp till 20 personer utanför som protesterar mot klinikens verksamhet, enligt Mia Raven. 

– Kvinnorna förväntar sig inte att en bunt okända män ska skrika efter dem. De är oftast förvånade även om vi varnar dem innan de kommer hit. Jag tror inte de förstår hur högljudda demonstranterna kan bli och att de står där precis intill kliniken, säger hon.