Kvinnornas oro när Texas skärper abortlagarna

Lagen innebär bland annat att Texasbor kan stämma den som utför aborter efter sjätte veckan.
”Att ge ekonomisk belöning till de som tipsar om kvinnor och de som assisterar dem i aborter, det gör mig illamående”, säger Jackie Warner.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Protester mot den nya lagen i Texas.
Foto: JOEL MARTINEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. Texas skärper sina abortlagar - och förbjuder abort från sjätte veckan.

Oron för vad den nya lagen innebär och får för konsekvenser är nu stor bland kvinnor runtom i landet.

– Det är en direkt attack på kvinnor. Och det här kommer inte att stoppa aborter, bara säkra sådana, säger Jackie Warner i Arkansas.

På onsdagen trädde det nya abortförbudet i kraft i Texas. Den nya lagen innebär att abort förbjuds efter att hjärtslag hos fostret kan mätas, vilken i praktiken går att göra från sjätte veckan i graviditeten. 

Protesterna mot den nya lagen har gått som en stormvåg genom USA, och en av de som är upprörd och orolig över den nya lagen är Jackie Warner i Arkansas, som Expressen tidigare träffat och intervjuat angående den allt mer åtstramande abortpolitiken i delstaten. Hon är nu chockad över beslutet i Texas.

– Det är en direkt attack på kvinnor. Texas har under pandemin förbjudit krav på munskydd med argumentet att de tror på människors autonomi. Sedan säger de att kvinnor inte får göra ett eget val när det kommer till deras personliga autonomi. Kvinnor förbjuds nu att ta informerade och kunskapsbaserade beslut om vad som är bäst för dem och deras familj, säger 30-åriga Jackie.

”Oerhört farlig situation”

Hon påpekar att många ännu inte vet om att de är gravida sex veckor in i graviditeten.

– Jag som själv gjort en abort visste inte förrän vid tionde veckan. Det här kommer inte att stoppa aborter, bara säkra sådana. Det skapar en oerhört farlig situation. Det är bara att titta på hur det var när abort var olagligt i USA, kvinnors erfarenheter därifrån är skräckinjagande. Dödstalen och biverkningarna är så mycket högre utan tillgång till medicinska och professionella aborter. 

Den nya lagen i Texas innebär också att Texasbor kan stämma den som utför aborter efter sjätte veckan. Den som tipsar myndigheter om sådana aborter kan få upp till 10 000 dollar.

– Att ge ekonomisk belöning till de som tipsar om kvinnor och de som assisterar dem i aborter, det gör mig illamående, säger Jackie Warner.

Fler delstater kan följa

Hon är nu orolig att fler delstater i USA ska följa Texas exempel.

– Var är högsta domstolen? Vi har fortfarande inte hört något från dem. Jag är visserligen inte alltför förvånad, med tanke på vilka som sitter där. Det är en konservativ slagsida och flera av dem har extrema religiösa åsikter, säger Jackie Warner.

Jackie Warner bävar hon för utvecklingen i hemdelstaten Arkansas. 

– Arkansas vill ju förbjuda alla aborter, utan undantag, inte ens för våldtäkt eller incest. Så om Texas kan komma undan med det här, vad ska stoppa min delstat från att göra samma sak, eller något ännu värre?

”Jag tycker att kvinnor ska få välja om de vill gå igenom en graviditet och förlossning”, säger Simone Lones, 22.
Foto: Adrianna Pavlica
Ronnies Iscewitcz tycker att USA går bakåt i utvecklingen.
Foto: Adrianna Pavlica
Mary Pav skulle vilja förbjuda aborter helt och hållet, säger hon.
Foto: Adrianna Pavlica

Oro i New York för utvecklingen

Också New York-bor har reagerat på nyheterna om Texas nya, stränga abortlagar.

– Jag är oroad, för det är först vid sex veckor eller senare som de flesta upptäcker att de är gravida. Jag tycker att kvinnor ska få välja om de vill gå igenom en graviditet och förlossning, säger Simone Lones, 22. 

Och hon är orolig för kvinnors hälsa.

– Jag tror att det kommer att bli fler osäkra aborter. Folk kommer ändå att få sina aborter gjorda. Det kommer att få hemska konsekvenser där kvinnor kommer att komma till skada, säger hon.

Ronnies Iscewitcz skakar på huvudet åt den nya lagen.

– Det är en tragedi och USA går bakåt i utvecklingen. Jag är orolig för unga kvinnor och vilka effekter det här kommer att få.

Men det finns också de som välkomnar den nya lagen.

– Om det räddar bebisars liv så är jag för. Bebisar förtjänar en chans. Om livet tar slut när hjärtat slutar att slå, varför anser vissa att livet inte börjar när hjärtslagen går att mäta? Jag skulle vilja förbjuda aborter helt och hållet, säger Mary Pav i New York.

Kvinnorna i ”Little Sweden” dyrkar Trump: ”Är emot abort”

Darlene i Lindsborg om Donald Trump: ”En guds man”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.