Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnornas larm om kopparspiraler

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Panikattacker, utmattning, yrsel och håravfall. 

Hundratals kvinnor menar att kopparspiralen har orsakat negativa biverkningar – och uppger att de inte har tagits på allvar av vården. 

Efter ett ökat antal anmälningar från privatpersoner inledde Läkemedelsverket i mars ett tillsynsärende för att utreda preventivmedlets eventuella biverkningar. 

Men för närvarande visar inte forskning på att kopparspiralen ligger bakom kvinnornas symptom. 

– För att verkligen ta reda på hur det ligger till måste studier utföras. Man borde jämföra kvinnor som får kopparspiral och kvinnor som får ett livmoderinlägg utan koppartråden, och därefter göra en uppföljning, säger Angelica Hirschberg Linden, specialistläkare och professor i gynekologi. 

I början av 2016 satte Therese Birgersson, 34, in en kopparspiral – ett hormonfritt preventivmedel. 

Av vården fick Therese besked om att kopparspiralen inte skulle ge några större biverkningar, men det dröjde inte länge förrän hon började uppleva både fysiska och psykiska besvär. 

– Jag kände av oro, stelhet i nacken, rusningar och pirr i kroppen, framför allt i armar och över bröstet. Det var omöjligt att både sova och äta, säger hon. 

Efter en och en halv månad blev hennes symptom så pass outhärdliga att Therese åkte in till akuten, där hon blev inlagd över natten. 

– Jag tänkte inte ens tanken att det kunde vara spiralen. Precis som läkarna var jag övertygad om att den inte hade med mitt tillstånd att göra. 

Therese Birgersson
Foto: Privat

Men eftersom Thereses symptom hade kommit så pass plötsligt, och utan någon vidare förklaring, sökte hon på nätet efter information om biverkningar av kopparspiral. 

– Då föll allt på plats. Det blev så tydligt att det måste vara spiralen som hade gett mig de här besvären, säger hon. 

Fler kvinnor vittnar om besvär 

Under sina efterforskningar hittade Therese en Facebookgrupp där hundratals kvinnor vittnar om liknande biverkningar efter insättning av kopparspiral. Gruppen har i skrivande stund över 3 000 medlemmar. 

– Jag läste mängder med historier som var väldigt lika min egen. Kvinnor som aldrig tidigare hade mått psykiskt dåligt fick efter kopparspiralen både psykiska och fysiska besvär, säger hon. 

Återkommande symtom som beskrivs i gruppen är bland annat utmattning, håravfall, hjärtklappning, sömnstörningar, panikattacker, muskelvärk, viktuppgång, yrsel och svimningsattacker, nya allergier, akne, återkommande förkylningar och huvudvärk. 

Kopparspiral

Kopparspiralen är inte större än några centimeter och placeras i livmodern. Den är T-formad och gjord av plast med koppartråd lindad runt skaftet. Kopparspiralen gör spermierna mindre rörliga och både ägg och spermier blir funktionsodugliga. Ägglossningen påverkas inte av kopparspiralen. Den mängd kopparjoner som frigörs fastnar i livmoderslemhinnan och stöts ut med mensen. Kopparspiralen sätts in i samband med en gynekologisk undersökning. 

Källa: rfsu.se 

Efter att ha känt igen sig i kvinnornas erfarenheter bestämde sig Therese för att genast ta ut sin kopparspiral. 

– Jag märkte direkt att flera av symptomen försvann, framför allt rusningarna i kroppen, den obefogade stresskänslan och stelheten i nacken. Plötsligt slappnade hela kroppen av, säger hon. 

Trots de obehagliga besvären säger Therese att hon är glad över att hon inte hade läst om biverkningarna innan insättningen av kopparspiralen. 

– Då hade jag nog tvivlat mer på mig själv. Jag trodde ju inte alls på att det här var en grej, säger hon. 

Ska ha få biverkningar

På kopparspiralens bipacksedel, märket Nova-T 380 av tillverkaren Bayer, varnar man för följande biverkningar: 

"I vissa fall kan mensliknande smärtor och småblödningar förekomma de första veckorna efter insättning. Vanligen är besvären kortvariga. Om besvären fortsätter eller tilltar, kontakta barnmorska eller gynekolog. I samband med insättning finns en något ökad risk för underlivsinfektion. Därefter är risken mycket liten. Menstruationsblödningar kan även bli rikligare vid användning av kopparspiral."

Daniel Claesson, pressansvarig på Bayer, säger att säkerhetsinformationen för kopparspiralen är baserad på data från global säkerhetsövervakning. 

– Resultaten därifrån är tillgängliga för myndigheterna, och det är myndigheterna som godkänner informationen. Fortsatt utredning får visa om uppdatering ska göras.

Pågående utredning 

Kopparspiralen Nova-T 380 har använts i Sverige sedan 1997. Efter ett ökat antal anmälningar öppnade Läkemedelsverket i mars ett tillsynsärende. 

– Under 2016 fick vi in 34 rapporter från privatpersoner, och 74 rapporter under det första halvåret i år. Från sjukvården fick vi bara nio respektive sju rapporter. Det rör sig om både fysiska och psykiska besvär, utöver de som är för spiralen redan kända biverkningar, säger Leif Sainio som är ansvarig utredare på Läkemedelsverket. 

Men enligt Leif Sainio har den pågående utredningen hittills inte visat på att det är kopparspiralen som orsakar kvinnornas upplevda symptom. 

– Vi tar de här anmälningarna väldigt seriöst, men har gått genom drygt 200 rapporter och fortfarande inte sett något samband. Det finns inga vetenskapliga belägg för att det är kopparspiralen som orsakar de här besvären. Vi har inte sett att det skulle vara något fel på produkten, men utredningen är ännu inte klar, säger han och fortsätter: 

– Kanske kommer det fram mer forskning i framtiden, men i nuläget kan man inte se att ett samband finns. 

"Kvinnans mående i sista hand"

Angelica Hirschberg Linden är specialistläkare och professor i gynekologi, och tycker att det är viktigt att Läkemedelsverket har uppmärksammat den ökade rapporteringen om negativa biverkningar från kopparspiral. 

– Det är lite förvånande att de här rapporterna kommer nu. I klinisk praxis känner inte jag igen att kvinnor skulle uppleva några biverkningar av kopparspiral. Det vanliga är att man får en rikligare menstruation, det är välkänt. Men det kan också vara så att kvinnor är mer medvetna nuförtiden. 

Enligt Angelica Hirschberg Linden har användningen av kopparspiral blivit allt vanligare. 

– Tidigare avrådde man unga kvinnor för att använda spiral om de inte hade fött barn, men så ser vi inte på det i dag. Generellt rekommenderar man mer långverkade metoder, som koppar- och hormonspiral – särskilt till unga kvinnor. Det ger säkrare skydd mot graviditet helt enkelt, säger hon och fortsätter: 

– Men vi märker också att det är en trend att kvinnor helst inte vill använda hormoner. Då är kopparspiralen ett alternativ. 

För att verkligen ta reda på ifall det är kopparspiralen som ligger bakom de fysiska och psykiska besvär som rapporterna nu vittnar om, måste studier utföras, menar Angelica Hirschberg Linden.

– Ifall det finns ett tidssamband mellan ett symptom och exempelvis användning av kopparspiral, är det lätt att tro att det är orsak och verkan – men så behöver det inte alls vara. Man borde jämföra kvinnor som får kopparspiral och kvinnor som får ett livmoderinlägg utan koppartråden, och därefter göra en uppföljning. Om det inte finns så mycket rapporterat i litteraturen är det viktigt att studier utförs, säger hon och tillägger: 

– När man utvecklar preventivmedel är det i första hand säkerheten man studerar, och i sista hand hur kvinnan mår. 

Vad ska man göra ifall man upplever negativa biverkningar från kopparspiralen? 

– Ta ut den. Misstänker man själv att det finns ett samband är det klart att man bör fundera på en alternativ metod. Problemet är att det finns för- och nackdelar med alla metoder, det finns inte en enda metod som är perfekt. Det är bara den enskilda kvinnan som på något sätt måste avgöra vilken metod som är bäst för henne. Ibland kan det vara svårt. 

Avfärdas av vården 

Tre månader efter att Therese tog ut kopparspiralen drabbades hon av utmattningssyndrom. 

– Det är aldrig något jag kommer att kunna bevisa, men jag är säker på att kopparspiralen har med utmattningen att göra. Någonting hände i kroppen efter att jag satte in den, säger hon. 

Enligt Therese har hon vid flera tillfällen känt sig ifrågasatt och misstrodd av vården. 

– Jag har blivit väldigt dåligt bemött flera gånger. Läkare har hånskrattat åt mig och gynekologer har varit väldigt tydliga med att det inte är kopparspiralen som är problemet. Men symptomen försvann så fort jag tog ut den. Det kan inte vara något jag själv har hittat på.

Flera kvinnor som Expressen har pratat med menar att vården har avfärdat dem som hypokondriker. Är det här något du själv har erfarenhet av?

– Ja. Jag har uppmanats att sluta läsa på nätet. Experter säger att det inte är mer än en myt, att vi kvinnor bara skrämmer upp varandra. 

Hur känns det?

– Det är provocerande. Jag har själv aldrig drabbats av något liknande och har alltid haft, och har fortfarande, en stor tilltro till sjukvården och mediciner. Jag vet att de finns de som är nöjda med sin kopparspiral, men jag är helt övertygad om att vissa personer kan drabbas av svåra biverkningar. 

– Jag hoppas verkligen att vi äntligen ska bli tagna på allvar. 

Här är kvinnorna som drabbats: 

Ninni Löfstedt, 35

Ninni Löfstedt
Foto: Privat

"Jag har sökt hjälp för många av mina symptom, men bara fått höra att allt ser bra ut. Med andra ord har jag känt mig som en hypokondriker som söker vård för ingenting. I september kraschade jag och har varit sjukskriven sedan dess. 

Vården misstänker utmattningssyndrom, depression och ångest. Ingen har frågat mig om kopparspiralen, och jag hade aldrig haft en tanke på att det skulle vara den som orsakat allt det dåliga. Till slut åkte spiralen ut och snart efteråt kändes det som att jag vaknat ur dvalan jag legat i så länge. Orken, glädjen och energin till livet kom tillbaka. 

Mina symptom har varit: Panikattacker utan synbar anledning, en förlamande trötthet och utmattning, ångest, mjölksyra vid ansträngning, hjärtklappning, kraftigt håravfall, dimsyn, depression, yrsel, hjärndimma, stress, stor nervositet utan någon större anledning, värre PMS, irritation, huvudvärk, andfåddhet, vattenansamling och svårigheter med att gå ner i vikt, problem med gallan, och smärta i nacke, rygg och höft."

Jessica Lonka, 30 

Jessica Lonka
Foto: Privat

"Jag sprang fram och tillbaka till läkare, de sa jag var hypokondriker och skickade mig till psykolog. Men inget hjälpte där heller. Jag fick problem med rygg och nacke varje månad. Obotlig trötthet. Viktuppgång. Problem med ämnesomsättning. Akne. Humörsvängningar. En depression som jag har haft i ett år nu. Sömnsvårigheter har också varit ett stort problem, samt kraftig PMS. Det här är väl en bråkdel av mina symptom. För sex veckor sedan tog jag ut spiralen. Jag mår psykiskt mycket bättre, piggare, sover jättebra och känner en lycka inombords jag varit utan under sista året. Min PMS är mildare nu, förutom direkt efter uttag. Mest märks min positiva förändring av sambo och vänner."

Anette Olsson, 43

Anette Olsson
Foto: Privat

"2001 bestämde jag mig för kopparspiral eftersom att det var ett hormonfritt alternativ, samt att det mer eller mindre skulle vara fritt från biverkningar. 2003 blev jag sjukskriven för min första utmattningsdepression. 

Sedan dess har mitt liv kantats av ångestproblematik, otrolig stresskänslighet, längre perioder av nedstämdhet och depression, och en obeskrivlig trötthet. Jag var allmänt känd för att kunna somna precis var som helst: På bio, på middagsbjudningar – ja, precis var som helst. Utöver det hade jag svårigheter med att "tänka klart", och att bibehålla koncentrationen. Sedan dess har jag blivit sjukskriven för utmattningsdepression flera gånger. 

Skammen med att inte "palla med" är riktig tung att bära, och jag sökte hjälp hos en mängd instanser för att får rätsida på min situation. Men det resulterade inte direkt i några hållbara resultat. I det stora hela skylldes mina besvär på mig själv som individ – att jag hade "svårt för att sätta gränser", var "nervklen" och "känslig". Jag blev aldrig tagen på allvar, eftersom blodprover och övriga tester aldrig visade på något fel. 

Det tog lång tid innan det slog mig att kopparspiralen kunde vara en av orsakerna bakom hur jag mådde. 

Jag kände igen mig i stort sett alla symtom som andra kvinnor berättade om. 2014 tog jag till slut ut kopparspiralen. 

Med detsamma infann sig ett lugn i min kropp. Myrkrypningen försvann, det var det absolut första jag märkte.

Sakta men säkert har alla ovanstående symtom försvunnit. Det har tagit sin tid, men sedan drygt ett halvår tillbaka mår jag superbra!"

Åsa Lundborg, 45

Åsa Lundborg
Foto: Privat

"Jag har varit frisk hela mitt liv, aldrig sjukskriven annat än för någon enstaka förkylning. Jag satte in kopparspiralen i slutet av oktober 2012. Ett par månader senare vaknade jag och kunde inte röra på huvudet i liggande läge. Hela min värld snurrade. Det var väldigt obehagligt. 

Efter ett tag började jag få känningar i huvudet, i främre delen och pannloben. Det stack till och kändes som hugg, ofta under perioden innan mens. Mensen var också väldigt riklig och jag hade väldiga smärtor innan, vilket var nytt för mig. Tillsammans med hugg i huvudet kom också ibland en brännande känsla bakom ena ögat. 

Jag gick till vårdcentralen ett flertal gånger men blev avfärdad. Bland annat sa en läkare till mig att om jag slutade att stressa upp mig så skulle det nog sluta rycka och hugga i huvudet. Jag påpekade då att jag i grunden inte var stressad, men att huggen i huvudet däremot gjorde mig väldigt stressad. 

Jag fick också ryckningar runt hjärtat. Kort sagt en hel del diffusa symptom.

Jag sökte hjälp hos vården flera gånger, men efter ett flertal prover hittade läkare ingen förklaring till mina symptom. 

Hösten gick och i oktober/november försökte min mamma hjälpa mig. Hon sa "Men Åsa, är det verkligen inget du har gjort eller ändrat på som kan förklara det här". Då kom jag på spiralen. 

I början på december 2013 tog jag ut den. Barnmorskan som jag besökte trodde mig inte när jag beskrev hur jag trodde att spiralen hade påverkat mig. Efter några veckor var i stort sett alla symptom borta. 

Allt detta har varit jobbigt och jag har också blivit överraskad av att inte bli lyssnad på i vården."

Therese Johansson, 26

Therese Johansson
Foto: Privat

"År 2013. Gynekologen rekommenderade kopparspiral och jag satte in den. Jag gick från att alltid ha varit fullt frisk, energifylld, haft normal mens och med ett stabilt psyke – till att bli raka motsatsen.

Några månader senare kom första symptomet. Jag började tappa en hel del hår från huvudet. Läkarna tog många prover, men hade ingen förklaring. Jag blev tunnhårig. 

Ett år efter insättningen kom ett flertal symptom: Järnbristanemi på grund av rikliga blödningar, ångest, skenande tankar, koncentrationssvårigheter, sömnproblem, viktuppgång – trots mycket träning och nyttig mat, samt brist på energi och vätskeansamling i kroppen. Jag blev deprimerad helt utan anledning. Jag tog ut spiralen. Det var några jobbiga år där.

Idag, tre år senare, har jag inga symptom kvar. Däremot har jag fortfarande för mycket mens, trots att det nu är länge sedan jag tog ut spiralen. Jag har fortfarande järnbrist och blodbrist och har under flera år försökt få upp mina värden utan resultat.  Gynekologerna har inga svar på varför jag blöder så mycket eftersom allting ser bra ut."

Anneli Jörlfeldt, 39

Anneli Jörlfeldt
Foto: Privat

"Jag har haft kopparspiral i två omgångar, första gången i fem år och andra gången i sex år. Den sista åkte ut nu för tre veckor sen. Jag kan inte säga exakt när mina symtom startade, men de har blivit successivt värre med tiden.

För tre år sedan sökte jag hjälp på vårdcentralen eftersom jag verkligen inte mådde bra. Håravfall, klump i halsen, illamående, huvudvärk, med mera. Prover togs för att bland annat kolla sköldkörteln, men alla visade på bra resultat. Då antydde läkaren att det nog var stress. Jag sökte då hjälp hos en homeopat och mådde bättre en tid.

En del människor runtomkring mig har undrat om det ändå inte var stress, och när jag hade hört det tillräckligt länge trodde jag själv att det var så. Men det har aldrig riktigt känts rätt till hundra procent. Jag har alltid vetat att något är fel.

Till slut gick jag med i gruppen på Facebook – och det var som att plötsligt sitta med facit i hand. Jag bara visste att det var kopparspiralen som gjorde mig sjuk. 

Att gå med huvudvärk och en kokande hjärna under dygnets alla timmar gjorde mig orolig över att något var allvarligt fel. Inga värktabletter hjälpte.

Tryck över bröstet, håravfall, rosacea, gallbesvär, värk i muskler och leder, nedstämdhet, humörsvängningar (som blev hundra gånger värre vid mens), stresskänsla i kroppen utan att vara stressad, feberkänsla, sjukdomskänsla, torra ögon, en extrem trötthet som inte blev bättre hur mycket jag än sov, svårt att gå ner i vikt, svårt att koncentrera mig och likgiltighet,  är några av symtomen jag har upplevt. 

Dagen efter jag tagit ut spiralen vaknade jag utan tryck över bröstet och oroskänsla, och efter ytterligare några dagar var min huvudvärk borta. Det går inte att beskriva hur det kändes.

Första mensen efter uttaget var utan de extrema humörsvängningarna som jag upplevt varenda månad i flera år.

Allt har inte blivit bra under dessa tre veckor, men jag känner att det är på rätt väg."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.