Kvinnorna utnyttjas i krigets skugga

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Minst 75 kvinnor har under tortyrliknande former tvingats sälja sex i Libanon. De har också blivit inlåsta, bland annat på hotellet Chez Maurice (bilden).
Foto: Hussein Malla / AP TT NYHETSBYRÅN
Kvinnorna som blev sålda från krigshärjade länder för upp till 16 000 svenska kronor blev fängslade direkt efter sin ankomst till Libanon. Rummet på bilden har använt som förhörsrum, enligt en granne.
Foto: Hussein Malla / AP TT NYHETSBYRÅN

I början av april sprängdes det största traffickingnätverket någonsin i Libanon, skriver The Guardian.

Många av kvinnorna var från krigets Syrien.

– De pratar om att de är rädda, de känner sig många gånger förföljda och trakasserade, berättar Alexandra Karlsdotter Stenström som är på plats i Libanon för organisationen Kvinna till Kvinna.

I början av april kunde libanesisk polis spränga en av de största traffickinghärvorna någonsin i Libanon. Minst 75 kvinnor har under tortyrliknande former tvingats sälja sex i den libanesiska staden Jounieh.

Kvinnorna som blev sålda från krigshärjade länder för upp till 16 000 svenska kronor blev fängslade direkt efter sin ankomst till Libanon och tvingade till att ha sex mer än 10 gånger per dag. Om de inte fick tillräckligt med dricks blev de slagna, torterade och elektrifierade. Ibland blev de även piskade.

Den enda gången de utsatta kvinnorna, främst från Syrien och Irak, fick lämna huset där de tvingades till prostitution var när de skulle genomföra aborter.

The Guardian skriver att kvinnorna sammanlagt tvingades genomgå 200 aborter eftersom de tvingades att ha oskyddat sex.

De fick även lämna huset när de skulle behandlas för könssjukdomar eller för sina hudskador – som uppstod eftersom de aldrig fick se solljus.

En halv miljon kvinnor på flykt

Alexandra Karlsdotter Stenström är fältrepresentant i Libanon för organisationen Kvinna till Kvinna. När Expressen ringer henne befinner hon sig i Beirut, huvudstaden, där hon säger att livet går att leva som att det vore Stockholm.

Men kontrasterna är starka, hon berättar att det i Libanon just nu befinner sig en miljon människor som har flytt från kriget i Syrien.

52 procent av flyktingarna är kvinnor.

– Man märker av överlag i Libanon att det finns en oerhört stor mängd människor i nöd. Det gäller inte bara flyktingar utan även marginaliserade libaneser, deras situation har förvärrats. Men det är över en miljon flyktingar här nu, på en yta mindre än Skåne, berättar Alexandra Karlsdotter Stenström.

Säljer sina kroppar

Hon berättar om traffickingnätverket som polisen lyckades spränga. Hon menar att det inte är det enda nätverket som utnyttjar kvinnor som flyr från sina krigsdrabbade hemländer. Kvinnor utnyttjas och glöms bort i krigets skugga.

Alexandra Karlsdotter Stenström, fältrepresentant i Libanon för organisationen Kvinna till Kvinna.

– Kvinnor hamnar i en väldigt sårbar position. Många av dem har varit i en situation tidigare där de inte har haft försörjningsplikt och sen när huvudförsörjaren försvinner på grund av krig så blir de mer sårbara. Det handlar inte bara om ren trafficking utan också om någonting som kallas "survival sex" där man säljer sig för att överleva. Kanske för att få rätt att hyra en bostad, man betalar ju ändå hyra men för att få rätten till att hyra, säger hon och fortsätter:

– Det är inte så att det är unikt för den situation som pågår i Syrien och Irak just nu. Men det pågår här just nu eftersom det finns så väldigt många kvinnor som lever under så knappa omständigheter.

"Kvinnors rättigheter prioriteras bort"

Alexandra Karlsdotter Stenström har varit stationerad i Libanon för organisationen Kvinna till Kvinna sedan 2014. Under den tiden har hon träffat många kvinnor på flykt från det krigshärjade Syrien.

– De pratar om att de är rädda, de känner sig många gånger förföljda och trakasserade men det är fantastiskt att se hur många har lyckats hålla hoppet uppe trots allt, säger hon.

Hon menar att det är viktigt att det finns ett speciellt fokus på kvinnors situation i konflikter. De tenderar att glömmas bort eftersom jämställdhet och rättigheter prioriteras bort i krissituationer.

– Alla måste vara med i fredsförhandlingarna redan från början för att det ska bli en hållbar fred och kvinnor är inte ens en minoritet, de utgör 50 procent av samhället. I krigsdrabbade områden kanske ännu mer eftersom många av männen tyvärr har omkommit i själva konflikten.

Libanon har problem med sexturism

Problem med trafficking och prostitution är inget nytt för Libanon – landet har en utbredd sexturism där män från utlandet, främst Gulfstaterna, samt från Libanon köper sex av utsatta och utnyttjade kvinnor.

Ghada Jabbour.

Ghada Jabbour är medgrundare till organisationen Kafa och ansvarar för avdelning för trafficking. Kafa betyder "det räcker nu" på arabiska och syftar till att det får vara ett stopp på våld och exploatering i Libanon.

– Det är en av de första gångerna som kvinnorna som är involverade i prostitution inte grips som förövare utan som offer i Libanon. Vanligtvis blir även kvinnorna kallade förövare men det här var så pass grovt att de ansågs vara offer, berättar Ghada Jabbour.

Hon fortsätter med sin egen tolkning om varför:

– Det är på grund av detaljerna i det här fallet. Våldet mot kvinnorna utövas inte bara av kunderna utan även av människohandlarna. Det var väl organiserat och brutalt. Det var inte bara våld och sexuellt våld utan även organiserad tortyr av kvinnorna, med påtvingade aborter, piskning och brännmärkning av kvinnorna, berättar hon.

Såldes av sin man

Ghada Jabbour har träffat kvinnorna som är illa medfarna. Kvinnorna blev rekryterade för legitima jobb inom restaurangbranschen och liknande innan de tvingades till prostitution.

The Guardian berättar att de tvingades till sex mer än 10 gånger om dagen för mellan 240-560 kronor per gång. Vakterna tog pengarna inklusive den dricks de fick ihop.

En av kvinnorna såldes av sin man till en agent i nätverket för 36 000 kronor. De andra kvinnorna köptes av agenter för mellan 8 000-12 000 kronor. Agenterna brukade skicka bilder via WhatsApp på kvinnorna till nätverkets toppledare och tjänade 20 000 kronor om affären gick igenom.

Ghada berättar att kvinnorna får hjälp att återgå till en något sånär normal vardag.

– Offren har blivit placerade i speciella hem och de får medicinsk och psykologisk hjälp och assistans med juridiska och sociala problem. Nu tar de tid för att tänka över om de vill stanna i Libanon eller återvänta till Syrien eller deras andra hemländer, berättar hon och fortsätter:

– Före 2011 och kriget i Syrien så utnyttjades syriska kvinnor i organiserad prostitution i Libanon men nu är problemet mycket större, säger Ghada.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.