Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnorna som styr sina män att mörda

Efter att ha släppts fri reste den 41-åriga kvinnan på semester till Thailand. Hon återförenades sedan med 18-åringen i Norge – där de båda greps misstänkta för mordet på kvinnans far.
Foto: Alex Ljungdahl
Här i stugan skedde mordet.
Foto: Alex Ljungdahl

Polisen misstänker att den 41-åriga kvinnan i Arbogafallet använde sin 18-årige pojkvän som marionett och styrde honom till det blodiga dådet i sommarstugan. 

– Skulle hon vara skyldig, finns det mycket som tyder på att hon har en personlighetsstörning, säger Henrik Belfrage, professor i kriminologi.

Fallet är inte det enda där en kvinna manipulerat en man att begå brott.

I det pågående Arbogafallet arbetar nu polisen bland annat efter teorin att den 41-åriga kvinnan lyckades manipulera sin unge älskare att försöka mörda hennes föräldrar.

Motivet skulle kunna vara att få behålla sommarstugan som föräldrarna var på väg att sälja - eller åtminstone få ut arvet.

– Logiken blir att röja någon annan ur vägen för att få vinning av det, säger Henrik Belfrage, professor i kriminologi och forskningschef vid Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena.

"Anomali i hjärnan"

Om teorin visar sig stämma finns flera beröringspunkter med ett mord i Gislaved 2005. En 17-årig flicka och hennes 18-årige pojkvän dödade flickans mamma och skadade pappan svårt.  Tanken var att flickan skulle få ärva sina föräldrar och att paret skulle kunna flytta utomlands. De hade kalkylerat med tio miljoner kronor och avsikten var att döda samtliga sex i familjen för att komma åt pengarna.

Enligt professor Henrik Belfrage finns flera förklaringar bakom drivkraften att förmå en annan person att begå brott för att nå egna fördelar.

Expressen 23 april 2005.

– Det kan vara olika saker. Det kan vara sjukdom, en medfödd anomali i hjärnan eller en avvikande personlighet, säger han och fortsätter:

– Om vi pratar om en personlighetstörning kan det vara psykopati. Då brister det väldigt mycket i känslomässig kapacitet, som skuld, ånger och medkänsla för andra, och man ser bara till sina egna vinster. Man blir hyperlogisk, kan man säga, då man inte har någon som helst känsla med i spelet, säger han.

Kvinnorna som manipulerade andra till dåd

■ "Sturebymordet", maj 2009

Den då 16-årige pojken var på en fest med sina kompisar. Där mötte han en flicka, en skolkamrat. Efter en stunds samtal kysste de varandra.

Ryktesspridning startade. Knappt två veckor senare fick 16-åringens jämnåriga flickvän veta vad som hänt - och blev rasande.

Hon skallade sönder en av hans tänder och bet honom i armen. Sedan drog hon in honom i hämnden – en mordplan mot flickan som pojkvännen kysste.

Via mobilen styrde den 16-åriga flickan sin pojkvän att ta livet av rivalen, enligt åtalet.

I ett sms skrev hon: "Jag klarar inte av att sitta bredvid henne på t-banan. Hon ska dö". Han lurade ut henne i skogen där han mördade den oförstående flickan. Straffet för duon blev ett och ett halvt års sluten ungdomsvård.

■ Mammamordet i Gislaved, 2005

En 17-årig flicka och hennes 18-årige pojkvän dödade flickans mamma och skadade pappan svårt i Gislaved.  Tanken var att flickan skulle få ärva sina föräldrar och att paret skulle kunna flytta utomlands. De hade kalkylerat med tio miljoner kronor och avsikten var att döda samtliga sex i familjen för att komma åt pengarna.  De tog sig in i familjens villa natten till 20 april 2005. Pojkvännen gick in i föräldrarnas sovrum där de låg och sov och började misshandla dem med en hammare. Flickan försökte slå ihjäl sin storasyster, men hon lyckades fly in till en granne. Mamman avled medan pappan fick livshotande hjärnskador.

■ Malexandermördaren Tony Olssons mamma, 1995

1999 kunde Dagens Nyheter berätta om hur Tony Olsson, innan han dömdes för Malexandermordet, tog på sig uppdraget att mörda en kvinna.

Uppdraget fullbordades aldrig, men det förmedlades av Tony Olssons egen mor. DN berättar om samtalet som polisen spelade in.

– Jag blev alldeles paff när jag hörde det bandade telefonsamtalet mellan henne och Tony Olsson. Han ville inte vara med, men hon  trycker på och driver honom, sin egen son, att åta sig uppdraget,  sa en polisman som var med och utredde brottet till tidningen.

Göta hovrätt dömde mamman till två års fängelse för anstiftan av förberedelse till mord.

Lurade ut henne i skogen

Att en man låter sig kontrolleras av en kvinna behöver inte betyda att han är svag. Det kan räcka med att han befinner sig i beroendeställning, eller lockas av till exempel sex. 18-åringen kom som flykting till Sverige från Afghanistan i december 2015. Redan i början av 2016 hade den 41-åriga kvinnan inlett en relation med honom.

– Då kanske han står i beroendeställning till henne och har förhoppningen att kunna få stanna i Sverige på ett helt annat sätt om han är gift, säger Henrik Belfrage och fortsätter:

– När man blir förälskad tappar man lite av det vi kallar logik, vett, sans och förnuft.

I Sturebymordet i maj 2009 styrdes en 16-årig kille av sin jämnåriga flickvän att döda en kärleksrival. Via mobilen påverkade flickan sin pojkvän att ta livet av den andra tjejen, enligt åtalet. I ett sms skrev hon: "Jag klarar inte av att sitta bredvid henne på t-banan. Hon ska dö". Han lurade ut henne i skogen där han mördade den andra flickan. Straffet för duon blev ett och ett halvt års sluten ungdomsvård.

Advokat Claes Borgström och 16-åringen.
Foto: Roger Vikström

"Hon är bra på att övertyga"

Henrik Belfrage menar också att det inte behöver ta speciellt lång tid för en kvinna att övertyga en man om att genomföra ett mord.

– Det finns inget generellt svar på det. Det kan gå både snabbt och ta tid, säger han.

Flera i 41-åringens närhet har tidigare beskrivit henne som manipulativ, vilket stämmer överens med mönstret med kvinnor som styr män att begå brott.

– Hon är bra på att övertyga människor om vad man ska göra. Många skulle nog uppfatta henne som charmig, har en bekant till 41-åringen tidigare sagt.


LÄS MER: Detta har hänt i sommarstugemordet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.