Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnorna som kan stå i vägen för Boris Johnson

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om brexit-förlängningen.
Jo Swinson, partiledare för brittiska Liberaldemokraterna.Foto: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT HANDOUT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson och hans sambo Carrie Symonds.Foto: STEFAN ROUSSEAU / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Skotska Nationalistpartiets ledare, och Skottlands Förste Minister, Nicola Sturgeon.Foto: BRIAN ANDERSON/SHUTTERSTOCK / BRIAN ANDERSON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Storbritannien går till valurnorna den 12 december, och premiärminister Boris Johnson hoppas vinna majoritet och mandat för sin brexitpolitik.

Hans Konservativa Parti ser onekligen ut att bli störst, men både Boris och brexit har lett till djupa sprickor i väljarkåren.

Likt flera numera före detta Konservativa parlamentariker, är det möjligt att pro-EU väljare går över till Liberaldemokraterna och dess ledare Jo Swinson.

En annan kvinna som hoppas ta valkretsar från de Konservativa är Skotska Nationalistpartiets Nicola Sturgeon.

Varnande pekfinger har även höjts i brittiska medier om att Boris Johnsons egen sambo, Carrie Symonds, kan hota hans förtroende som partiledare.

Under partiledarkampanjen i somras sades det att den enda som stod i vägen för Boris Johnson var Boris Johnson själv.

Nu är det snarare tre kvinnor som utmålas som potentiella hot mot de Konservativas framgångar i det brittiska nyvalet om drygt sex veckor.

Jo Swinson: Får de som vill stanna att lämna

Liberaldemokraterna är det enda av de tre största brittiska partierna som har gjort klart och tydligt att de kämpar för att stanna i EU, och att de om de vinner en majoritet kommer slopa brexit helt och hållet.

Enligt den senaste opinionsundersökningen har Liberaldemokraterna, med partiledaren Jo Swinson i spetsen, 19 procent av väljarstödet, mot Labours 22 procent och Konservativas 37 procent.

Det är en rejäl ökning i jämförelse med valresultatet för bara två år sedan, när Liberaldemokraterna – då ledda av Tim Farron – vann 7,4 procent av rösterna.

Jo Swinson har gått ut starkt för att slopa brexit, och att Storbritannien ska hålla en ny folkomröstning.Foto: MICHAEL BOWLES/SHUTTERSTOCK / MICHAEL BOWLES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Att stirra sig blind på procentandelar är dock en risk i brittisk politik, då landet vid nationella val tillämpar ett relativt majoritetssystem.

Var och en av landets 650 valkretsar representeras av den parlamentariker som får majoritet – oavsett hur många som bor i området och hur stor vinstmarginalen är.

Jo Swinson, 39, och hennes parti satsar därför mest krut på de valkretsar där stödet för att stanna i EU är starkt, främst i London och andra delar av södra England, och de tror sig kunna vinna majoritet med starka anti-brexit kandidater.

Hon har också, enligt The Guardian, ingått i en valpakt med den brittiska motsvarigheten till Miljöpartiet, det Gröna Partiet, och walesiska Plaid Cymru.

De tre partierna lovar att inte ställa upp med egna kandidater i vissa valkretsar för att bana väg för att ta platser från Labour och de Konservativa.

Nicola Sturgeon: Skottlands självständiga ledare

För Skotska Nationalistpartiets ledare, Nicola Sturgeon, är det tvärtom – hon gynnas av det brittiska systemet.

I det senaste valet fick SNP endast tre procent av Storbritanniens röster, men sitter på 35 platser i underhuset – över hälften av Skottlands sammanlagt 59 platser i Westminster.

Nicola Sturgeon, 49, hoppas på att utöka detta tack vara ett ”klart, enkelt och otvetydigt” budskap. Hon vill leda Skottland ut ur den brittiska unionen, och tillbaka in i EU.

https://twitter.com/NicolaSturgeon/status/1189475439464636416

Skottland röstade för att stanna i EU, och sedan folkomröstningen 2016 har självständighetsdebatten, där SNP går i bräschen, fått ett uppsving. 

Sturgeons strategi kan locka över väljare från både Labour, som länge anklagats för att vela i brexit-frågan, och de Konservativa, som nyligen förlorade sin populära lokala ledare i Skottland: Ruth Davidson.

I den senaste opinionsundersökningen från YouGov har SNP ökat till fyra procent.

Carrie Symonds: Ett högst ofrivilligt hinder

Carrie Symonds, Boris Johnsons nyblivna sambo, har under hans korta premiärministerkarriär ofta synts vid hans sida vid officiella framträdanden.

Trots att 31-åriga Carrie inte gjort något annat än att visa sitt stöd för sin partner, kan hennes blotta existens vara ett hot mot Boris inför valet.

Parets högljudda bråk då polis tillkallades av oroliga grannar som hört henne skrika ”låt mig vara” är fortfarande i färskt minne hos många britter.

Att det dessutom ryktas att det var affären med Carrie som fick bägaren att rinna över för Boris Johnsons fru Marina Wheeler, kan också få konservativa med litet k att rynka på näsan.

Boris Johnsons flickvän Carrie Symonds anklagas i högerlierade brittiska medier för att hota hans framgång i valet i december.Foto: MARK THOMAS/SHUTTERSTOCK / MARK THOMAS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Boris Johnson och hans fru Marina Wheeler har separerat och ligger i skilsmässa.Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Kommer kvinnliga väljare förlåta Boris serie-flirtar?”, frågar sig Melissa Kite, journalist på The Spectator – där Boris själv tidigare varit chefredaktör och då hade en affär med tidningens kolumnist Petronella Wyatt – i The Daily Mail.

Hon skriver att Boris Johnsons privatliv är hans motståndares bästa kort, och att ”han har sig själv att skylla”.

”Jag är rädd att det är någonting som kvinnliga väljare inte riktigt gillar med att se en man långt in i 50-årsåldern med en flickvän nästan hälften så gammal på Downing Street [premiärministerns residens]”.

”Vilka ibland oss kan inte helt ärligt säga att de skulle känna sig mer säkra på en Tory-vinst om Boris ackompanjerades av sin eleganta och förnuftiga fru Marina Wheeler, som han nu tyvärr separerat ifrån?”.

Boris och Marina ligger i skilsmässa, och kommer troligen fortfarande att vara gifta på valdagen. 

Dagen efter, när resultatet står klart, är det fredagen den 13e. Det återstår att se om det blir en olycksdag för Boris Johnson.

Allt du behöver veta om brexit – på två minuter

Vad är egentligen Brexit? Här är en sammanfattning.