ENGAGERAD. Birgitta Ohlsson var en av dem som talade under gårdagens FRA-protester. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
ENGAGERAD. Birgitta Ohlsson var en av dem som talade under gårdagens FRA-protester. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Kvinnorna som kan sänka FRA

Publicerad
Uppdaterad
Snart kan det ramla in en motion på riksdagens kammarkansli med krav på att FRA-lagen skrotas - skriven av sex folkpartister. Ett sådant förslag blir ett skarpt förhandlingsvapen i höst. - Vi diskuterar nu att skriva en motion i syfte att få till stånd en ändring, säger fp-ledamoten Maria Lundqvist-Brömster.
I går startade den allmänna motionstiden, som pågår fram till 7 oktober.
Eftersom det bara krävs fyra borgerliga ledamöter för att fälla FRA-lagen, är ett förslag om att riva upp lagen ett skarpt förhandlingsvapen när regeringen ska lägga tilläggspropositionen i höst. Ledamöter som inte är nöjda med tilläggen kan hota med att rösta igenom sin motion när den kommer upp till votering nästa år.
Det här har sex fp-kvinnor redan tänkt på: Camilla Lindberg, Birgitta Ohlsson, Cecilia Wikström, Maria Lundqvist-Brömster, Solveig Hellquist och Agneta Berliner.
I går talade de vid FRA-demonstrationen på Sergels torg.

Inte skriven än

Nu diskuterar de en gemensam motion.
- Den är inte skriven än. Men det är inte helt omöjligt att den skrivs. Det måste i så fall ske ganska snart, säger Camilla Lindberg hemlighetsfullt.
Birgitta Ohlsson är mer tydlig.
- Om inte regeringen drar tillbaka förslaget självmant, så måste någon skriva en motion, säger hon.

Extrainsatt möte

I dag träffas alla fp-ledamöter i ett extrainsatt gruppmöte om FRA. Där kan remisstiden för lagtilläggen komma på tal, som enligt tidningen Riksdag & Departement bara är några veckor.
Enligt uppgifter till Expressen har regeringen förlängt remisstiden.
- Ja, det stämmer att den har förlängts, men jag vet inte hur länge, säger Birgitta Ohlsson.

Dementerar tidsplanen

Men försvarsdepartementet dementerar uppgifterna.
- Det finns ingen tidsplan, så den kan inte förlängas, säger Mikael Östlund, pressekreterare hos Sten Tolgfors.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag