Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnorna som kan bli vicepresident i USA

Om demokraternas Joe Biden vinner presidentvalet i november, kan han komma att välja en kvinna som sin vicepresident.
Michelle Lujan Grisham, Val Demings och Kamala Harris.Foto: CRAIG FRITZ / AP TT NYHETSBYRÅN / NGAN MANDEL/POOL/ABACA / STELLA PICTURES / SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅN

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har lovat att han kommer att välja en kvinnlig vicepresident om han vinner valet.

Han kan göra sitt val redan nästa vecka. 

Här är namnen det talas om.

Under en tv-debatt i våras sa demokraternas presidentkandidat Joe Biden, 77, att han vill välja en kvinnlig vicepresident.

Efter höstens demonstrationer i USA efter George Floyds död och debatten om strukturell rasism finns krav på att Joe Biden väljer en kvinna ur en minoritet.

Under den första veckan i augusti ska Biden att göra sitt val, rapporterar flera amerikanska medier, och spekulationerna är många.

Här är listan med de hetaste kandidaterna.

Kamala Harris.Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅN

1. Kamala Harris, 55, senator, Kalifornien

Beskrivs som den stora favoriten. Var tidigare själv presidentkandidat. Är tidigare chefsåklagare i Kalifornien och betonar ofta sin bakgrund inom rättsväsendet. Har indisk-jamaicanskt påbrå. Spekulationerna har växt efter att Joe Biden synts med en handskriven lapp där hennes namn förekom och där det bland annat står ”stor respekt för henne.”.

Susan Rice.Foto: MARK HUMPHREY / AP TT NYHETSBYRÅN

2. Susan Rice, 55, tidigare FN-ambassadör

Tung erfarenhet från Vita huset och har jobbat tätt ihop med Joe Biden tidigare då hon var nationell säkerhetsrådgivare under Barack Obama. Ingick i Bill Clintons nationella säkerhetsråd. Fick hård kritik efter attacken mot USA:s konsulat i Benghazi i Libyen. Är nu gästforskare vid American University. 

Tammy Duckworth.Foto: RICHARD GARDNER/SHUTTERSTOCK / RICHARD GARDNER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

3. Tammy Duckworth, 52, senator, Illinois

Var helikopterpilot och förlorade sina ben under kriget i Irak. Hon är statsvetare och bland annat engagerad i säkerhetsfrågor och krigsveteraners villkor. Blev den första sittande senatorn att föda barn 2012 och var också den första funktionshindrade kvinnan som valdes in i kongressen. Har thailändskt och kinesiskt påbrå.

Elizabeth Warren.Foto: STEFANI REYNOLDS / CNP/ADMEDIA / / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

4. Elizabeth Warren, 71, senator, Massachusetts

Juridikprofessorn Warren ställde själv upp i presidentvalet och var den sista kvinnliga presidentaspiranten att hoppa av. Är engagerad i frågor om bland annat allmän sjukförsäkring, och står längre vänsterut än Joe Biden. 

Tammy Baldwin.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

5. Tammy Baldwin, 58, senator i Wisconsin

Juristen Balwin skulle bli den första öppet homosexuella vicepresidenten någonsin om hon blev vald. Från Wisconsin som demokraterna ser som en viktig delstat i kampanjen 2020.

Keisha Lance Bottoms.Foto: NATHAN POSNER/SHUTTERSTOCK / NATHAN POSNER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

6. Keisha Lance Bottoms, 50, borgmästare, Atlanta

Har tidigt gett sitt stöd till Joe Biden. Har varit starkt engagerad i debatten efter George Floyds död och fick ett genombrott när hon uppmanade demonstranterna att gå hem under en pressträff. Hon har också hyllats för sin hantering av coronaviruset.

Val Demings.Foto: NGAN MANDEL/POOL/ABACA / STELLA PICTURES/NGAN MANDEL/POOL/ABACA

7. Val Demings, 63, representanthusmedlem, Florida

Har en lång bakgrund som polis i Florida där hon var den första kvinnliga polischefen. Hon fick stor uppmärksamhet när hon deltog i riksrätten mot Donald Trump tidigare i år som en av ”åklagarna”. Växte upp fattigt och har varit aktiv i debatten efter George Floyds död, men har alltså också själv stått på den den ”andra sidan” inom polisväsendet.

Karen Bass.Foto: MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERS / MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTE

8. Karen Bass, 66, kongressledamot, Kalifornien

Ordförande för Congressional Black Caucus, i kongressen. Engagerad i kraven på en polisreform och har blivit en tydligare röst på senare år. Har sagt att det är ”väldigt viktigt” att Biden väljer en svart kvinna som vicepresident. Har arbetat inom sjukvården.

Stacey Abrams.Foto: BUTCH DILL / AP TT NYHETSBYRÅN

9. Stacey Abrams, 46, politiker, Georgia

Fick stor uppmärksamhet vid valet 2018 då hon hoppades skriva historia och bli vald till USA:s första svarta kvinniga guvernör. Arbetar med organisationen Fair Fight om regler kring val och valrättigheter.

Michelle Lujan Grisham.Foto: CRAIG FRITZ / AP TT NYHETSBYRÅN

10. Michelle Lujan Grisham, 60, guvernör, New Mexiko

Har stor erfarenhet inom hälsofrågor. Blev den första kvinnan med latinamerikansk bakgrund att bli guvernör i delstaten. Kan ha en fördel med tanke på närheten till delstaterna Arizona och Texas som ses som betydelsefulla i höst.

Gretchen Whitmer.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

11. Gretchen Whitmer, 48, guvernör, Michigan

Har varit kritisk mot Vita husets agerande under pandemin och fått stor uppmärksamhet på senare tid. Har tidigare uppmärksammats för sitt engagemang i abortfrågan efter att själv ha blivit sexuellt utnyttjad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.