Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnorna som kan ge Biden vinsten

Berättar: Därför väljer vi som vi gör.
Sexbarnsmamman Amber Gullen, 34.
Foto: Johan Eriksson
Linda Skenandore
Foto: Johan Eriksson
Ett hus i Wilwaukee.
Foto: Johan Eriksson

MILWAUKEE, WISCONSIN. Han vann förra valet trots orden ”grab them by the pussy” – men kan Donald Trump övertyga kvinnorna att rösta på honom en gång till? 

En av de väljargrupper som väntas spela stor roll i USA är kvinnorna i förorterna. Inte minst i vågmästarstaten Wisconsin. 

– Biden är det minst dåliga alternativet, säger Sexbarnsmamman Amber Gullen, 34, som tidigare röstat på både demokratiska, republikanska och oberoende kandidater. 

Donald Trump stod på scenen och närmast vädjade: 

– Kan jag få be om en tjänst? Kvinnor i förorten, kan ni snälla tycka om mig? Jag räddade era jäkla områden.

– Kvinnor i förorten borde gilla mig mer än nån annan här i kväll, för jag fick stopp på de avregleringar som förstörde deras områden. Jag avbröt regleringarna som gjorde att brotten kom till förorten, sa Trump om en antisegregeringsregel som Barack Obama instiftat och Trump rivit upp, enligt Washington Post.  

Just den bönen till kvinnorna uttalade presidenten i Pennsylvania tidigare i oktober. Men det hade lika gärna kunnat ske i någon av de andra vågmästarstaterna som kan avgöra valet den 3 november. 

Som Wisconsin, där han var senast i helgen. 

Efter att ha röstat demokratiskt i decennier vände Wisconsin 2016 och blev en röd stat med minsta möjliga marginal. Trump vann med endast 0,8 procentenheters marginal den gången – trots avslöjandet om ”Access Hollywood”-banden. I inspelningarna hördes Trump säga att när man är känd kan man göra vad man vill med kvinnor: man kan ”grab them by the pussy”, ”ta dem på fittan”.

Med bara ett par veckor kvar till valet, verkar lojaliteten svänga, enligt mätningar. Och vad kvinnorna i förorten tycker kan få en avgörande betydelse

För flera av kvinnorna Expressen pratar med i Wisconsin är Trumps kvinnosyn och sätt att uttrycka sig visserligen en faktor i valet. Men det är inte alltid det som avgör.

Mary-Lou: ”Han borde hålla munnen stängd!”

Foto: Johan Eriksson

Som på många andra håll i USA är människorna i Wisconsins större städer ofta de mest liberala. Ju längre ut på landsbygden man kommer desto mer konservativa är väljarna. Men i Milwaukee finns ett väldigt starkt republikanskt fäste även runt, väster om, och norrut från stadskärnan. 

I det området ligger New Berlin. Längs vägarna här finns det gott om Trump 2020-skyltar på gräsmattorna – desto färre för Joe Biden. Här bor Mary-Lou Reuter, 73. 

– Jag tycker han ska knipa igen! Det skulle bli mycket färre problem om han bara höll munnen stängd, säger hon om Trump. Mary-Lou Reuter fortsätter: 

– Jag gillar vad han gjorde med ekonomin fram tills viruset kom, och jag tror inte han hade kunnat göra så mycket mer sedan dess heller. 

Enligt henne är Joe Biden för liberal. För att inte tala om Kamala Harris, som är på tok för liberal! Och tänk om Biden dör, resonerar hon. Så det blir Trump; poströstsedeln är redan skickad. Även om han inte heller är som det perfekta valet, enligt Mary-Lou. 

– Jag har redan röstat, men om jag skulle få välja fritt hade jag velat se två helt nya kandidater! 

Linda: ”Biden försöker ta hand om folk”

Foto: Johan Eriksson

Söder om Milwaukee, i området Town of Lake, finns både republikaner och demokrater, med viss övervikt åt demokrater. Det speglar också förortssnittet. Enligt nyhetsbyrån AP har Biden stöd av 60 procent av förortskvinnorna – en ökning för demokraterna jämfört med 2016, när kandidaten Hillary Clinton fick 52 procent av deras röster. 

Linda Skenandore är ute och går med hundarna Lucy och Oscar bland de gulnande höstloven. Hon har alltför gott om tid till hundpromenader nu för tiden. 

– Min fabrik stängde häromveckan. Plastprodukter. Jag avverkade 23 år på det där stället, säger hon.

Hon vill först inte gå in på vad hon tänker rösta på, men berättar sedan om hur hon som 58-åring börjar fundera på det faktum att hon snart närmar sig pensionsåldern. Men hur ska man kunna gå i pension när man inte har jobb att pensionera sig från? Varifrån ska pengarna komma?

Trumps prat om hur han står upp för de amerikanska arbetarna, och för tillverkningsindustrierna, det ger hon inte mycket för. 

– Nej, så ser inte jag på det. Vi var ett litet företag, åttio anställda. Jag tycker inte vi fick nog med hjälp. 

– Regeringen använder talet om arbetarna som en förhandlingsteknik inför valet, säger Skenandore medan Lucy och Oscar blir otåliga och rycker i kopplen. 

För Skenandore är det två frågor som är viktigare än alla andra. 

– Sjukvårdssystemet, det sociala skyddsnätet är en stor fråga. Joe Biden försöker ta hand om folk, han kommer att ta hand om medelklassen och arbetarna. Det som behövs är en lösning som alla sluter upp bakom.

Tror du de som röstade på Trump 2016 som en protest mot etablissemanget kommer att göra det igen? 

– Det har blivit mindre lockande att rösta på honom. Jag har sett många ställen där det brukade vara Trump-skyltar på gårdarna där det istället finns Biden-skyltar nu. 

– Om jag fick välja skulle jag rösta på Michelle Obama. 

Fler kvinnor än män demokrater

Fler kvinnor än män identifierar sig numera som demokrater, rapporterar AP. 

När Obama vann 2008 var siffrorna på toppnivåer för både män och kvinnor: 55 procent av männen såg sig som demokrater (den högsta siffran sedan 1970), och 63 procent av kvinnorna (högst någonsin enligt mätningen). 

I fjol identifierade sig bara 42 procent av de amerikanska männen som demokrater – medan siffran för kvinnor var 56 procent.

Amber: Biden är det minst dåliga alternativet

Foto: Johan Eriksson

Sexbarnsmamman Amber Gullen, 34, har tidigare röstat på både demokratiska, republikanska och oberoende kandidater. Nu har hon varit och förtidsröstat. I år blir det Joe Biden. Men trots att hon har en Biden-skylt i trädgården känner hon ingen glödande entusiasm.

– Det är det minst dåliga alternativet. Det finns många skäl, men jag röstar alltid utifrån karaktär och kompetens och Trump har inte visat någon moralisk karaktär. 

Dessutom är hon bedrövad över hur pandemin har skötts. För hennes egen del har det inneburit att hon har behövt stänga den klädbutik hon tidigare drev, för att i stället sköta hemskolningen av barnen. 

– Hanteringen av viruset har varit bottenlöst usel, och just nu har vi de värsta siffrorna hittills här i Wisconsin. Så jag hoppas att en ny president kan få det här under kontroll. 

Amber Gullen säger att många i hennes umgängeskrets har engagerat sig i valet genom volonärarbete och annat. Det märks att detta är ett betydelsefullt valår. 

– Trump har visat att han inte bryr sig om någon annan än sig själv. Som kvinna och mamma kan jag inte tolerera hans sexism och rasism. Han skämmer ut USA och måste bort. 

Mary: ”Han är elak och ljuger”

Foto: Johan Eriksson
Foto: Johan Eriksson

Mary Eveland är den mest liberala av de kvinnor Expressen träffar i Wisconsin. Hon börjar med att berätta om saker som betyder mycket för henne: lika rättigheter för folk oavsett hudfärg, klimatet, skolan och sjukvården. Hon pratar mycket lite om vad hon gillar med Joe Biden. Men när den deltidspensionerade 67-åringen kommer in på vilka problem hon ser med Donald Trump skräder hon inte orden:

– Han är elak, han ljuger och driver med folk. Han gör det här bara för pengarna och för sin egen skull. Nu driver han väl den här kampanjen bara för att inte åka in i fängelse. Han är den mest oärliga man vet – han är ond. Hur han behandlar kvinnor, och att han utmålar sig som att han är kristen?! Ingen kan lyckas övertyga mig om att han inte har betalat för – och uppmanat någon av sina älskarinnor att göra – abort. 

Hon säger att hon vaknar orolig på morgnarna och funderar på vad Trump har ställt till medan hon sovit. Men hon är inte bara arg och fundersam, några saker gör henne väldigt ledsen också.

– Jag har sju syskon och vi var alla rätt liberala förut. Nu måste jag tyvärr säga att familjen är splittrad. Jag kan inte ens prata med vissa av dem. De har ingen moral om de kan stötta Trump.

Lisa: En bra idé att undanhålla viruset

Foto: Johan Eriksson

Kassörskan Lisa Blair, 53, bor någon gata bort. Hon och maken har en mindre enplansvilla. På tomten syns stora uppblåsbara pumpor och spöken – och en politisk skylt.

Hon röstade också på Obama, men bytte sida 2016. Hon tyckte inte om Hillary Clinton. Trump, däremot:

– Jag hoppas han vinner. Jag bara gillar honom – hans sätt. Sakerna han gör, skattesänkningarna. 

I Lisa Blairs umgängeskrets verkar Trump ha kvar sitt stöd – de som röstade på honom 2016 kommer göra det igen. En fråga sticker ut: 

– Det är pengarna. Att de lämnar skatterna som de är. 

Hon ger honom också godkänt för hur han hanterat coronaviruset. 

– Det är svårt att se hur nån annan skulle ha gjort det annorlunda. Att han lämnade sjukhuset direkt efter att han fick viruset själv, det var inte så bra. Men jag tycker han har skött det hela rätt fint. Och att han undanhöll det från oss, jag tycker det var en bra idé. Bättre det än att folk ska få panik.

Här är Donald Trumps okända rådgivare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.