Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Historiskt val för kvinnorna i kongressen

Elise Stefanik.
Tedra Cobb.

GLENS FALLS. Det är kvinnornas år i valet i år. 

Fler kvinnor än någonsin slåss om platserna i den amerikanska kongressen.

I New Yorks 21:a distrikt kämpar demokraternas Tedra Cobb och republikanernas Elise Stefanik. 

De liberala värderingarna som präglar New York spelar mindre roll här uppe: det är republikanen Stefanik som är favorit – trots sin kritik mot Trump. 

Glens Falls ligger drygt 30 mil och en halv värld ifrån New York City.

I staden, som blev utnämnd till “Hometown USA” av Look Magazine 1944 för sin typiskt amerikanska småstadscharm, ligger de gamla slitna husen från guldåldern tätt, medan det är desto längre mellan de nya, moderna byggnaderna. 

 

"Hometown USA"...Foto: Johan Eriksson

Staden tillhör New Yorks 21:a distrikt, som är det nordligaste distriktet i delstaten. Det sträcker sig från områden strax ovanför delstatshuvudstaden Albany och går upp mot kanadensiska gränsen.

Skiljer sig från resten av New York 

När staden New York i princip alltid röstar demokratiskt har Warren County, som Glens Falls tillhör, har röstat på republikaner i presidentvalet sedan 1800-talet, med undantag för Barack Obama, Bill Clinton (en av två gånger) och 1964, när Lyndon Johnson valdes, ett år efter att John F Kennedy skjutits. 

När det gäller de mer lokala rösterna har det svängt mer – men sedan 2014 är det en republikan som representerar det 21:a distriktet i representanthuset: Elise Stefanik, 34. 

Elise Stefanik valdes för första gången till representanthuset 2014 som 30-åring, vilket satte ett nytt rekord för yngsta kvinna i huset. (Det rekordet blir hon med största sannolikhet av med i år, då den demokratiska kometen Alexandria Ocasio-Cortez ser ut att väljas in som 29-åring.)

John Pietrangelo, 59, egenföretagare inom patent, Queensbury:– Har du hört talats om Donald Trump? Det är skäl nog att välja demokrater. Som svenskarna mycket väl vet, är han en enda stor pinsamhet. Det här valet är ett sätt för amerikaner att försöka begränsa Trump. Vår kongresskvinna Stefanik undviker kontakt med distriktet och basunerar bara ut Trumps budskap. Nu har vi ett alternativ här. Och hon bryr sig om vårdfrågorna. För att inte tala om klimatet! Skämtar republikanerna med oss?!Foto: Johan Eriksson
Isobel Munoff, 62, före detta skolpsykolog, Queensbury. – Jag betraktar mig som progressiv. Det som oroar mig mest är hälsovårdsfrågan. Jag vill ha nån i representanthuset som står upp mot makten, oavsett om det är en republikan som nu, eller demokrat. Vi behöver någon som kallar en spade för en spade. Och det är det ont om nu. Foto: Johan Eriksson
Joshua Wiel, 52, egenföragare, Glens Falls: – Elise Stefanik är toppen! Hon är ung och aktiv, det ser man inte så mycket av. Och hon bryr sig om veteraner, och engagerar sig i saker lokalt här och lägger mycket tid på saker som är viktiga för folk här. Jag är inte så partibunden, jag röstar bara på den som jag tror gör det bästa jobbet. Det viktigaste annars för mig är tillgänglig sjukvård. Jag är egenföretagare så det är en stor fråga för mig. Foto: Johan Eriksson

Stefanik är en numera polerad politiker, med utbildning från prestigeuniversitetet Harvard lång tjänstgöringslista i Washington DC, och är vapenägare. En inte oviktig del i just här (ja, även i den frågan skiljer sig “North country”, som området kallas, från de flesta andra delarna av New York).

Tedra Cobb har en bakgrund inom vården, och har jobbat som lärare. Hon vann den demokratiska sidan lätt, men lär får väldigt svårt när hon går upp mot Stefanik, även om det finns starka demokratiska röster här också. Skälet är bekant. 

– Har du hört talats om Donald Trump? Det är skäl nog att välja demokrater. Som svenskarna mycket väl vet, är han en enda stor pinsamhet. Det här valet är ett sätt för amerikaner att försöka begränsa Trump, säger John Pietrangelo, 59, som tar en paus från regnet där ute med en kaffe på Spektor Coffee Roasters i Glens Falls. 

Men Stefanik har också många supportrar, förstås. Förra valet tog hon två av tre röster i distriktet. 

– Hon har blivit populär här för sitt jobb med hälsovårdsfrågor för småorterna här uppe, och hennes jobb med att hitta lösningar tillsammans med demokrater har, säger Michael Goot, som bevakar valrörelsen för tidningen Post-Star i Glens Falls.

Stefaniks kritik mot president Trump

Elise Stefanik har fått uppmärksamhet inte bara för sin ungdom och för sitt engagemang, utan för att hon gått emot president Trumps linje flera gånger, dels vad gäller hans politik, dels hans uttalanden.

Bland annat röstade Stefanik emot Trumps skattereform, och hans beslut att dra sig ur Parisavtalet. 

Hon har också kritiserat Trump för bland annat hans hållning gentemot Vladimir Putin. 

https://twitter.com/EliseStefanik/status/1018897672252555265

Trots detta har hon presidentens stöd – han besökte till och med en militärbas i Stefaniks distrikt i somras. Och att distansera sig för mycket från Trump är ingen någon vinnande strategi.

– Stefaniks distrikt är “gun country”, och det är verkligen Trumpland. Hon har inga incitament att göra något annat än att omfamna Trump, säger Glenn Altschuler, professor i politisk vetenskap vid Cornell-universtietet till New York Times.

Rekordmånga kvinnor i valet

Att det handlar om två kvinnor i det här valet i New Yorks 21:a distrikt är ett tecken i tiden.

Aldrig förr har det funnits så många kvinnliga kandidater i valen till kamrarna i USA.

I år tog 235 kvinnor plats som kandidater till representanthuset, en rejäl ökning från förra rekordet för två år sedan, när det var 167 kvinnliga kandidater, skriver LA Times och hänvisar till Center for American Women and Politics. 

Även till senaten slås rekord: Nu är 22 kvinnor kandidater för endera parti. 2012 sattes förra rekordet, då var det 18.

Och det verkar vara en vinnande strategi: 78 procent av väljare tycker att det är viktigt att få in fler kvinnor i kongressen, enligt en undersökning i CNN, baserad på kanalens vallokalsundersökningar under tisdagskvällen.