Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnorna protesterar mot Trumps kandidat

48-åringen är Donald Trumps val till högsta domstolen: ”Hon är enastående”.
Amy Coney Barrett.Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstrationer vid Högsta domstolen i Washington DC.Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Kvinnor klädda som karaktärer ur tv-serien ”Handmaid's tale” demonstrerar i USA.Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

Utfrågningarna av Donald Trumps kandidat till Högsta domstolen, Amy Coney Barrett, börjar på måndagen.

Demokraterna, som inte kan stoppa henne, väntas i stället fokusera på politik inför presidentvalet.

Utnämningen av henne väcker reaktioner – och kvinnor klädda som karaktärer från serien ”Handmaid's tale” protesterade i helgen.

Nu börjar processen för att tillsätta Amy Coney Barrett som domare i USA:s högsta domstol. President Trump nominerade henne som efterträdare till Ruth Bader Ginsburg, som dog i september, och på måndagen frågas kandidaten ut i senatens justitieutskott.

Med en säker republikansk majoritet i senaten kommer hon troligen väljas in utan problem och Demokraterna väntas därför lägga mer tid på att prata politik inför det stundande presidentvalet än att försöka stoppa henne, skriver New York Times.

Utfrågningen av Amy Coney Barrett börjar

Den konservativa domaren är en uttalad abortmotståndare, men Demokraterna kan i stället komma att fokusera på hennes motstånd mot Barack Obamas sjukvårdsreform.

– Det här är den absolut viktigaste frågan som amerikanerna bryr sig om. Och den hotas direkt av den nominerad, sett till hennes tidigare uttalande och balansen i domstolen, säger senatens minoritetsledare Chuck Schumer, till Politico.

Republikanerna, som vill få Amy Coney Barrett på plats före presidentvalet, väntas i stället vilja lyfta fram henne som en opolitisk kandidat, med professionella meriter.

Men Amy Coney Barretts syn på abort är fortfarande en brännande fråga och inför utfrågningen demonstrerade kvinnor, klädda som karaktärer från serien ”Handmaid's tale”, utanför Högsta domstolen. 

Hör Amy Coney Barrett hylla Ruth Bader Ginsburg: ”Hon är en förebild för oss alla”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.