Gustav Fridolin. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Gustav Fridolin. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Gustav Fridolin. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Isabella Lövin. Foto: Olle SporrongIsabella Lövin. Foto: Olle Sporrong
Isabella Lövin. Foto: Olle Sporrong

Kvinnorna överger MP: "Bekymmersamt"

Publicerad

Förra årets kris är långt ifrån över när Miljöpartiet går mot kongress nästa månad.

I Sifos senaste mätning stannar MP under riksdagsspärren med 3,2 procent.

Och enligt en analys av MP-väljarna från Demoskop är det framför allt kvinnorna som överger partiet.

– Det är bland kvinnor som Miljöpartiet har varit som starkast, så att partiet försvagas där är bekymmersamt för dem, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

Miljöpartiets kris från 2016 fortsätter.

Våren 2016 bytte partiet ut det tidigare språkröret Åsa Romson mot Isabella Lövin. Men i opinionsmätningarna syns ingen Lövin-effekt.

Den 15 april publicerade Svenska Dagbladet en mätning från Sifo där partiet går under riksdagsspärren med 3,2 procent.

Språkröret Gustav Fridolin menar att en del av förklaringen ligger i det misstänkta terrordådet i Stockholm den 7 april, som får väljarna att gå till regeringspartnern S i stället.

– Det vi ser nu är en ganska vanlig men svår opinionseffekt. Sverige har drabbats av ett fruktansvärt attentat och i kriser så samlar sig ofta väljarna hos det största regeringspartiet. Det ser vi också nu. Det viktiga då är att vi visar att vi har relevanta och goda förslag på de frågor människor ställer sig och jobbar på med klimat och skola. Det vi tror kommer vara väldigt viktiga frågor nästa väl, säger Fridolin.

Demoskop har analyserat gruppen MP-väljare och hur den förändrats från februari 2016 till februari 2017. Demoskop har tittat på Sveriges Radios sammanställning av väljarbarometrar, Svensk väljaropinion, där Miljöpartiet backar från 5,9 procent i februari 2016 till 4,6 procent i februari 2017 - ett tapp på cirka 95 000 väljare.

Kvinnliga väljare färre

Demoskops årliga värderings- och livsstilsundersökning visar att könsfördelningen bland MP-väljarna har förändrats under det senaste året. Andelen kvinnor bland MP-väljarna har gått ned, från 66 procent 2016 till 61 procent 2017. Det innebär att 81 000 av tappet utgörs av kvinnor, och 14 000 av män.

– För ett år sedan skakades Miljöpartiet av en skandal där MP-politikern Yasri Khan vägrade ta kvinnor i hand. Händelsen väckte en stor debatt om det fanns en överslätande inställning till reaktionärt kvinnoförtryck bland minoritetskulturer inom Miljöpartiet. Det är inte osannolikt att den affären kan ha påverkat partiets ställning bland kvinnor, säger Peter Santesson, chef för opinonsanalys på Demoskop.

Att krisen toppades med att partiet bytte ut sitt kvinnliga språkrör Åsa Romson samtidigt som det manliga satt kvar, kan också spela in, menar Santesson.

"En riktig kvinnofadäs"

– Trots att det var Fridolin som sa att han kände till sedan tidigare att Khan vägrade ta kvinnor i hand, men att han inte förstått att det var kränkande mot kvinnor. Den avslutningen bidrog ytterligare till att göra den affären till en riktig kvinnofadäs för MP:s del, säger han.

Enligt Demoskops analys har partiets stöd försvagats bland åldersgruppen 30-49 år och bland studenter. Partiets tapp har gått till Vänsterpartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna.

I februari månads väljarbarometer 2016 från Demoskop fick partiet 5,5 procent, ett år senare låg MP på 4,7 procent. I april 2017 nådde partiet hos Demoskop 5,7 procent - en mätning som publicerades dagen före det misstänkta terrordådet i Stockholm.

"Inte så konstigt"

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind menar att det inte är så konstigt att partiet tappar kvinnliga väljare.

– Miljöpartiet är traditionellt starkare bland kvinnor än män och när vi tappar väljare är det inte så konstigt att vi tappar mest i den största gruppen.

Hur tänker ni arbeta framåt för att få upp siffrorna?

– Vi fortsätter leverera i klimat- och miljöpolitiken och räknar med att det ska ge resultat också i opinionssiffrorna. Vi står för en långsiktig politik där vi tar ansvar för både miljön och ett socialt hållbart, solidariskt samhällsbygge.

I Sifomätningen från 15 april hamnar ni under riksdagsspärren med 3,2 procent, när ska krisen vända för Miljöpartiet och hur?

– Sifon gjordes runt tiden för terrorattentatet på Drottninggatan, det kan förklara att en del väljare kände behov av att sluta upp bakom det största regeringspartiet. I andra mätningar går det bättre för oss. Jag är övertygad om att vi kommer att kunna vända utvecklingen i god tid fram till valet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag