Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnorna: Därför vill vi få smisk av Scheike

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här i Hans Scheikes sovrum har många kvinnor fått smisk. När Orebro.expressen.se hälsar på är det livskamraten Agneta Ogebratt som får smaka riset. Scheikes andra kvinna Brita Sylvan sitter med i sängen.
Foto: Richard Ström

ÖREBRO. Ledare för den så kallade "sexsekten". 

Och expert på smisk. 

Hans Scheike, 83, blev under 1980-talet Sveriges värsta snuskgubbe på löpsedlarna. 

Orebro.expressen.se har träffat en av landets mest mytomspunna män och hans kvinnor.

Hans Scheike dömdes 1988 för sexuellt utnyttjande av underårig. 

 Tidningarna skrev om hans "sexsekt" och själv hamnade han i fängelse.

 Han har avtjänat sitt straff och är sedan länge en fri man. 

 Scheike bor fortfarande på gården utanför Kopparberg tillsammans med sina kvinnor Brita Sylvan och Agneta Ogebratt.

"Förlöser hämningar"

 Och han ägnar sig fortfarande åt att smiska kvinnor på stjärten.

 – Smisk förlöser hämningar och knutar både för den som ger och den som får. Man spränger sina gränser. Smisk skänker glädje på olika sätt för olika individer. Det gemensamma är att det slås på en stjärt, börjar Hans.

 – Väldigt många upplever det som befriande. 

 Trots det toleranta 2000-talet är ämnet fortfarande tabu. 

 – Det finns ett väldigt stort intresse i dag, men man talar inte om det på fikarasterna på jobbet. Det är fortfarande väldigt förbjudet och laddat med smisk. Men det är också meningen. 

Central del av livet

 – Det ska vara en skräckblandad förtjusning. Om Lotta Engberg stod i tv med en piska skulle all mystik vara som bortblåst. 

 För Scheike har smisk alltid varit en central del i livet.

 – Jag är född med en dragning till smisk, någon annan förklaring har jag inte. Det är en gåva jag har fått.

 Även Brita Sylvan upptäckte intresset väldigt tidigt. 

 – Jag hade drömt om det ända sedan jag var liten, men aldrig haft en tanke på att göra det i verkligheten. Men så träffade jag Hans, och jag tyckte bara att han var så genialisk, skrattar Brita.

Upptäckte smisk vid 25

 – Att du bara vågar, minns jag att jag tänkte, säger hon och tittar på Scheike. 

 Agneta var närmare 25 innan hon upptäckte smisket. 

 – Jag höll på med meditation tidigare. Känslan man får av smisk påminner om det, men är ännu effektivare. Jag gick på samtalsterapi hos Hans när han föreslog att vi skulle testa smisk. Först var jag inte intresserad, men sedan tog jag risken. Och det var väldigt bra, säger hon med ett leende.

 För många är det svårt att föreställa sig vad som är så extremt lockande med att få smisk på stjärten.

 Enligt Scheike är det en urgammal svensk sed som handlar om att fostra, tukta, vägleda och frigöra.

Som en explosion

 – Det blir som en explosion, bara så himla skönt när man ligger där alldeles naken. Det blir ett väldigt starkt nära möte där båda högaktar varandra, förklarar Brita. 

 – Många skulle kalla det en kränkning, men har man stått i skamvrån och fått smisk får man efteråt känslan av att man klarar allt. Man måste ha upplevt det för att förstå.

 Hur går själva smisket till?

 – Björkris och vanlig handklapp är det vi gillar bäst. Men som omväxling använder vi även rotting, ridspö och piskor som extra krydda ibland, berättar Hans. 

 I en tid då stress och krav tillhör de flestas vardag kan det vara en enorm lättnad att totalt underkasta sig och få smisk, menar Brita.

Svårt och jobbigt - för män

 – Vi har många vänner som har chefsställningar i yrkeslivet och som tycker att de får fatta alla avgörande beslut. De tycker att det är skönt att få släppa taget en stund och få smisk. 

 Upplever män och kvinnor smisk annorlunda?

 – Ja. Kvinnor har ett behov av att ge sig hän, för män handlar det mer om att de ska klara av något som är svårt och jobbigt. En kvinna sparkar och gråter. En man ligger alldeles tyst och bara biter ihop utan att visa känslor eller blotta sig.

 Det andra kallat sekt kallar Scheike och hans vänner för gemenskap.

 Allt från unga kvinnor i 20-årsåldern till äldre män kommer till gården i Bergslagen för att få smisk.

 – Vi får kontakt via mejl eller på telefon. Man hör ganska snabbt om det känns bra, och då kan det sluta med att de kommer hit och hälsar på. På somrarna har vi ofta vänner av alla de slag som kommer hit och bor i kortare eller längre perioder. 

Många vinster

 Att Scheike lever med många kvinnor samtidigt är välkänt. 

 – Hans utan många kvinnor är inte Hans. Tyvärr är det inte många som klarar av att leva på det sättet, för det har många vinster, menar Brita.

 – Jag och Agneta trivs jättebra tillsammans, vi är bästa väninnor. 

 Och Hans Scheike är mycket tillfreds med att leva med flera kvinnor.

 – Om jag ligger med Brita ena natten kanske Agneta blir svartsjuk, eller så tänker hon bara att det var skönt att slippa, skrattar Hans.

 – Det blir en dynamik och spänning som saknas i andra förhållanden.

 Hans Scheikes sätt att leva har alltid rört upp känslor, men lockar också många. 

 – Det har hänt att par omfamnat oss och sagt att vi räddat deras erotiska liv. Att vi tillfört något spännande som bryter deras grå vardag. 

Särar på smisk och sex

 För Scheike och hans kvinnor har smisket väldigt lite med sex att göra.

 – Det tar udden av det hela om man ska ha sex också, tycker Agneta. 

 Men för många andra är det en sexuell läggning, något man bli upphetsad av. 

 – En bar kvinnostjärt och skötet som blir lite blött. Det är inte så konstigt att en ung man bli kåt, resonerar Scheike som smiskat otaliga kvinnorumpor genom åren.

 Men har han själv fått smaka på riset?

 – Nej, det har aldrig intresserat mig.

 Brita och Agneta är däremot så kallad "switch", de både ger och vill ha smisk. 

 – Det ska göra ont. Smisk ska vara omtumlande. Men efteråt känner man sig ren, lugn och avspänd. 

Producerar smiskfilmer

 Vad är den vanligaste missuppfattningen om Hans Scheike?

 – Att han är kärlekslös och att han utnyttjar kvinnor. Någon mer kärleksfull person har jag svårt att tänka mig, han räddar till och med flugor, säger Brita.

 – Att han vill ha kvinnor som är fogliga mähän. Inget kunde vara mer fel. Hans har alltid omgett sig med starka kvinnor, fyller Agneta i. 

 Hans, Brita och Agneta bor delvis i Stockholm, men tillbringar den mesta tiden på gården i Bergslagen där de bland annat producerar smiskfilmer tillsammans med sina vänner. 

 – Men numera är det i väldigt liten skala. I dag finns det en enorm konkurrens från utlandet och vi har det ganska kärvt. Men vi trivs så bra här och lever ett bra liv ändå.

 Att intervjua Hans Scheike, Brita Sylvan och Agneta Ogebratt utan att prata om det som hände i slutet av 80-talet är förstås omöjligt.

Åtta års fängelse

 Scheike dömdes till åtta års fängelse, ett straff som sedan kortades till sex år. Kvinnorna fick upp till 18 månader för medhjälp. Enligt domen ska de ha arrangerat ett ridläger och där utnyttjat unga flickor.

 Pressdrevet var enormt och Scheike pekades ut som en ledare för en sexsekt.

 Hur hade du det i fängelset?

 – Relativt bra, jag skrev en hel del smisknoveller. Det är väl inget jag skulle vilja göra om, men jag vill inte heller ha det ogjort. 

 Brita och Agneta minns tiden som mycket tuff.

 – Vi visste nästan inte om Hans skulle överleva. Men det fanns en enorm kärlek mellan oss. Trots att det var 50 mil till anstalten i Härnösand var vi där och hälsade på nästan varje helg. 

Fri 1991

 29 juli 1991 blev Hans Scheike en fri man, och pressdrevet var återigen i rullning.

 – Vi kom till fängelset för att hämta Hans klockan tolv på natten. Men utanför fanns det redan massor av journalister och tv-team. Vi fick smita ut bakvägen som om vi var på flykt, minns Brita.

 Drygt tio år senare hamnade de återigen i fokus när TV3:s Insider gjorde ett program om Hans Scheike där man hävdade att han lurade kvinnor till gården och utnyttjade dem. 

 – Det programmet var helt manipulerat. Vi har blivit brända så många gånger, vi är otroligt blåögda och tror att alla vill väl. Och så får man kniven i ryggen, suckar Brita.

 Men all reklam är som bekant bra reklam.

 – Visst fick programmet effekt. Vi var tvungna att stänga av telefonen den kvällen. Två tredjedelar av alla som ringde var vänliga och positiva. 

 Trots fängelsedomar och nidbilder i media. 

 Hans Scheike kommer smiska sina kvinnor så länge han lever.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.