Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnorna bodde granne med finske styckmördaren

Här grips den finske styckmördaren.
Markus Pönkä efter gripandet.
Polisen förbereder gripandet tidigare under kvällen. Foto: Läsarbild

I över sex månader bodde två kvinnor – helt ovetandes – granne med den sedan i lördags gripne finska styckmördaren Markus Pönkä. 

– Jag trodde att han var en datanörd eller något, inte en styckmördare, säger en av kvinnorna. 

Två kvinnor som Expressen har pratat med bor på våningen under den nu gripne styckmördaren Markus Pönkä i Gustavsberg. Till Expressen uppger de att han bott i lägenheten sedan februari, men att de fram till samma dag som gripandet inte hade någon aning om att mannen som bodde under dem var en av Europas mest jagade brottslingar. 

– När vi såg den där bilden kände vi igen honom direkt. "Det där är min granne", liksom. Vi har ju träffat honom flera gånger. Men jag har aldrig sett honom med någon där. Han har varit själv, säger en av kvinnorna. 

Markus Pönkä. Foto: POLISEN

”De använde sig av rökbomber”

Enligt kvinnorna hade han också två fina bilar av märket Audi i garaget, men inte sitt riktiga namn på brevlådan till lägenheten – som är en hyresrätt. 

– Vi har ju ingen koppling till honom, men ändå. Det känns ju obehagligt. Jag trodde att han var en datanörd eller något, inte en styckmördare. Han ser inte lika otrevlig ut i verkligheten som på bilderna. Han är skum, men det är för att han inte pratar eller engagerar sig. Om man tar hissen så tar han trappen. 

En av kvinnorna kom hem mitt under gripandet på lördagen. 

– Jag jobbade och åkte hem på rasten. Jag körde in i garaget. När jag kom ut frågade mig polisen vart jag skulle. De berättade att de höll på med en insats i huset. 

– De använde sig av rökbomber så hela våningen var helt dimmig. Vi hörde bara en jävla smäll när de tog sig in. 

Poliser på plats i Gustavsberg vid gripandet. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Greps efter intensiv spaningsinsats

Gripandet skedde efter en intensiv spaningsinsats av Fast-gruppen på NOA, Nationella operativa avdelningen, det senaste dygnet då lägenheten blev intressant under efterforskningarna.

Enligt polisen ansågs Pönkä mycket farlig och beväpnad. Inbrytningen genomfördes av piketenheten i Stockholm, som tog fast Pönkä i lägenheten. 

Stockholmspolisens förhandlare försökte innan inbrytningen under flera timmar att få honom att lämna längenheten, men han var inte villig att överlämna sig frivilligt.

– Det var viktigt att få fast honom, av många olika orsaker. Inte minst för att vi har haft skäl att misstänka att han rör sig beväpnad, säger Kaj Björkqvist, utredningsledare vid finländska Centralkriminalpolisen.

Enligt obekräftade uppgifter ska polisen ha hittat avgörande fynd i lägenheten.

DET HÄR ÄR MARKUS PÖNKÄ

• 33 år gammal.

• Ökänd för att 2005 ha mördat sin affärspartner, en 21-årig finländsk man, i Estland. Han sköt affärspartnern till döds och styckade sedan kroppen. Under rättegången menade Markus Pönkä att han hade skjutit mannen i självförsvar, och sedan utfört styckningen till följd av att han befann sig i chock. Den estländska domstolen trodde inte på förklaringen och slog fast att bakomliggande motiv till mordet var att råna och tysta ett vittne. Han dömdes till tolv års fängelse och satt fängslad fram till den villkorliga frigivningen 2014.

• En internationell efterlysning gick ut efter att Pönkä inte dök upp för att slutgöra sitt fängelsestraff i slutet av april. Han häktades i sin frånvaro för två omfattande brottshärvor, dessutom är han misstänkt för många andra brott, enligt Centralkriminalpolisen.

• Var en av Europas mest jagade brottslingar och uppsatt på Europols lista sedan maj innan han greps under lördagen. 

• Enligt Europol har han 1151 dagar kvar av sitt fängelsestraff för förfalskning och bedrägeri att avtjäna.