Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnorna blir historiska efter valsegern i natt

Alexandria Ocasio-Cortez blir den yngsta sittande kongressledamoten. Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT
Demokraten Ayanna Pressley bryter ny mark i Massachusetts. Foto: CJ GUNTHER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demokraten Sharice Davids har valts in. Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT

NEW YORK. Kvinnorna bryter ny mark i mellanårsvalet – som blev historiskt. 

Fler kvinnor än någonsin har slagits om platserna och över 100 kvinnor tar plats i kongressen.

För första gången väljs också två muslimska kvinnor – och två kvinnor från ursprungsbefolkningen.

Alexandria Ocasio-Cortez kan börja packa väskorna – för nu blir det Washington DC. Enligt nyhetsbyrån AP går hon mot en solklar seger i New Yorks 14:e valdistrikt med väljare från delar av Bronx och Queens. Trots att vallokalerna stängde först tidigt i morse svensk tid och rösterna ännu inte är färdigräknade uppskattar politiksajten FiveThirtyEight att hennes chanser att vinna är 99,9 procent. 

Segern kommer inte som någon chock. Ingen republikan har vunnit distriktet sedan i början på 1990-talet. Den stora chocken är snarare att den progressiva Alexandria Ocasio-Cortez ens var demokraternas kandidat. 

Det var första gången hon ställde upp i ett val när hon i somras slog hon ut den mäktiga demokraten Joe Crowley – som var inne på sin tionde mandatperiod. Han har inte blivit utmanad av någon demokrat sedan 2004 och hade en kampanjbudget flera gånger större än Ocasio-Cortezs.  

Alexandria Ocasio-Cortez kramar om en supporter efter röstningen. Foto: BEBETO MATTHEWS / AP TT NYHETSBYRÅN

Alexandria Ocasio-Cortez yngsta kvinnan någonsin i kongressen

Alexandria Ocasio-Cortez är medlem i Democratic Socialist of America, blir den yngsta sittande kongressledamoten och den yngsta kvinnan någonsin att väljas in i representanthuset. 

På Twitter, bara en minut innan vallokalerna skulle stänga i New York, skrev Ocasio-Cortez hur tacksam hon är för alla som bidragit till kampanjen.

– Glöm aldrig vilket hårt arbete som tog oss hit. Vad som än händer, det är det här som krävs.

Hennes huvudsakliga motståndare var republikanen Anthony Pappas som förlorade stödet hos de lokala republikanerna efter att hans exfru anklagat honom för misshandel och fått ett besöksförbud utfärdat, skriver New York Post.

Ocasio-Cortez var inte den enda kvinnan som bryter ny mark efter nattens val. 

Rashida Tlaib och Ilhan Omar väljs in

Rekordmånga kvinnor har ställt upp i de olika valen – de allra flesta demokrater och många av dem med en progressiv agenda. 

Ocasio-Cortez och nyvalda Rashida Tlaib, 42, från ett distrikt i Michigan blir de enda kongressledamöterna som är medlemmar i Democratic Socialist of America, DSA. 

Tlaibs vars föräldrar är immigranter från Palestina gick till val med en politik som liknade Ocasio-Cortezs. Hon driver bland annat frågor som högre minimilön, sjukförsäkringssystemet Medicare för alla och efterfrågar en ny immigrationsreform. 

Rashida Tlaib blir tillsammans med nyvalda Ilhan Omar, 36, från Minnesota de första muslimska kvinnorna i kongressen.

Omar kommer ursprungligen från Somalia och har sagt i intervjuer att det var president Trumps “politik byggd på rädsla” som motiverade henne att ställa upp i valet. 

Dessutom har två kvinnor som tillhör ursprungsbefolkningen – demokraterna Deb Haaland och Sharice Davids – valts in.

Demokraten Ayanna Pressley bryter även ny mark i Massachusetts. Det är nämligen första gången delstaten representeras av en svart kvinna i kongressen. 

Totalt slår kvinnorna rekord i antal när över 100 kvinnor väljs in i USA:s representanthus.

https://datawrapper.dwcdn.net/ZRP7A/1/