Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnor tillåts resa utanför Saudiarabien

Kvinnor i Saudiarabien kommer att få resa utan manlig förmyndare. Foto: NARIMAN EL-MOFTY / AP TT NYHETSBYRÅN

Saudiarabien lättar på begränsningarna för kvinnor att resa på egen hand rapporterar The Guardian

Kvinnor som fyllt 21 kommer inte längre behöva en manlig förmyndares godkännande för att ansöka om ett pass. 

Enligt lokala tidningar har den saudiarabiska regeringen under torsdagen tagit beslut om att kvinnor som fyllt 21 inte längre ska behöva en manlig förmyndares godkännande för att resa utomlands skriver AFP på Twitter. 

https://twitter.com/AFP/status/1157044595991166976

Lagändringen markerar en milstolpe i kampen för kvinnors rättigheter i Saudiarabien och innebär att kvinnor både kommer att få söka pass och resa utan sina manliga förmyndare. 

Utlovar moderna reformer 

Lagändringen kommer i en tid där kvinnors status i Saudiarabien kritiserats hårt i världsdebatten. 

Under de senaste månaderna har flera unga kvinnor flytt landet och fört fram offentliga vädjanden om hjälp att fly deras familjer och den saudiarabiska regeringen. 

När landets nuvarande kronprins, Mohammed bin Salaman, tillträdde sin tron 2017 utlovade han en rad moderna reformer i landet. 

Förra året gjordes en lagändring i Saudiarabien som tillåter kvinnor att köra bil. Foto: AHMED YOSRI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Förra året lyfte han körförbudet för kvinnor i Saudiarabien som fram till 2018 inte tilläts ta körkort eller köra bil. Samma gjordes även lagförändringar som friade kvinnor från att behöva en manlig förmyndares godkännande för att göra en operation, studera på universitet eller skaffa ett jobb. 

Efter att regeringen fängslat flera framstående kvinnliga aktivister har dock kronprinsen kritiserats för att endast vilja göra förändringar på sina egna villkor skriver The Guardian

Mördades inne på konsulatet

Kronprinsen har även kritiserats för Saudiarabiens roll i inbördeskriget i Yemen och hans brutala förföljelse av meningsmotståndare. 

Mest uppmärksammat är mordet på den regimkritiske journalisten Jamal Kashoggi inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. 

Enligt Turkiet ska Jamal Khashoggi ha blivit strypt direkt när han anlände till konsulatet.