Kvinnor sa stopp till nazisterna i Ludvika

Annie Lööf (C) om NMR: ”En våldsbejakande extremistisk rörelse”.
Motdemonstranter i Ludvika.
Foto: Frida Sundkvist
Clownnäsor bland NMR:s motståndare.
Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

Ett hundratal nazister demonstrerade än en gång i Ludvika på första maj. 

Den här gången stod kvinnorna för motståndet. 

Kvinnor med hijab, kvinnor med plakat, kvinnliga politiker och kvinnor utklädda till clowner hade begett sig ut på Ludvikas gator med budskapet ”ut med nazisterna”.

Årets första maj innebar fjärde året i rad som nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, hade sökt och fått demonstrationstillstånd i Dalarna för första maj. 

För andra året i rad var demonstrationerna i Ludvika, en stad som allt mer börjar förknippas med sin nazistiska närvaro. Flera av NMR:s ledare har bosatt sig i kommunen som har cirka 15 000 invånare. 

200 röstade på NMR

C-ledaren Annie Lööf befann sig i Ludvika på onsdagen, för att avslutstala på en motmanifestation mot nazismen, på Lorensberga skola, som har drabbats av nazisternas rekryteringsförsök på skolgården.

Onsdagens nazistiska demonstration var den första nazistiska uppvisningen sedan fiaskot i valet i höstas. Strax över 200 personer lade sin röst på NMR i valet till kommunfullmäktige, och bara drygt hälften av dem gick med i demonstrationståget.

Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

Pär Öberg från NMR ursäktade sig senare, under sitt tal, inför det hundratalet nazister som samlats för att lyssna på tal:

– Ni kanske undrar varför vi är så få. Det är för att vi har satsat på Kungälv, sa Öberg utan att mötas av applåder. 

”Nej, är ni på deras sida?”

Polisinsatsen var massiv, men helt utan avspärrningar längs nazisternas marschväg. Och nu har ludvikaborna tröttnat på nazismen. 

En man i 70-årsåldern, i orange jacka och fortfarande med den röda cykelhjälmen på, ställde sig i vägen för nazisterna när demonstrationen skulle börja. 

Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

Han vägrade flytta på sig. 

– Nej, är ni på deras sida? ropade han besviket till poliserna som bryskt flyttade undan honom. 

Polisen flyttade på motdemonstranter

Ute på stadens gator och längst fram mot avspärrningarna mot torget där nazisterna fick hålla sina tal samlades kvinnorna för att protestera. Kvinnor utklädda till clowner, kvinnor med plakat, pensionärer och invånare i Ludvika.

Men även på dem flyttade poliserna, eftersom de knappt 100 motdemonstranterna skrek så högt att polisen ansåg att det störde nazisternas demonstration. 

Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

Efter två timmars tal, utan några högre applåder, gick nazisterna tyst tillbaka samma väg som de kom.

Nazisterna i de första leden bar vita skjortor, gröna instoppade slipsar och vissa av dem bar en skyddsväst under. 

Men väl tillbaka på parkeringen bytte de snabbt om från sina uniformsliknande kläder till anonym klädsel. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.