Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnor och barn tvingas på flykt i krigets Syrien

Expressens Kassem Hamadé är på väg till Ras Al-Ayn: "Vi ska se med egna ögon hur situationen är".
Sara, 8, förlorade sin storebror och sitt ben i en granatattack.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Hundratals skadade finns på sjukhusen i Qamishli. De har skadats i staden och tagits hit från Ras al-Ain.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Skadade tas emot på sjukhuset i Qamishli.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Hundratusentals civila har tvingats på flykt på grund av Turkiets offensiv i norra Syrien.

En av dem är Um Ali, 38.

– Min man och jag tog våra barn, lämnade huset och gick i timmar, berättar hon.

Nu fasar hjälporganisationer för en humanitär kris.

Situationen i norra Syrien är oberäknelig. Den kan förändras från en timme till en annan och de civila har inte en aning om vad som kommer att hända.

Till följd av oroligheterna har minst 150 000 personer – varav nära 70 000 barn – tvingats på flykt, enligt siffror från FN. Men de befaras bli betydligt fler.

Kvinnor och barn som flyr

Expressens utsända Magda Gad och Niclas Hammarström har varit på plats vid en gränsstation i Syrien, på gränsen mot Irak.

Majoriteten av de som befann sig vid stationen var kvinnor och barn, men flera av dem ville inte vara med på bild. Många hade mycket packning med sig, berättar Expressens fotograf Niclas Hammarström.

De försöker fly från Syrien och ta sig över gränsen till Irak.

Bilder från gränsstationen i Syrien på gränsen mot Irak. Ett av alla barn som tillsammans med familjer försöker ta sig över gräsen till Irak.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Majoriteten av de som befann sig vid gränsstationen var kvinnor och barn.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

En annan som har flytt striderna är Um Ali från samhället Ayn Issa nära gränsen till Turkiet.

Hon berättar för Internationella Röda korset-kommittén (ICRC) att familjen precis hade ätit klart sin lunch en dag, när de plötsligt hörde en stor explosion i närheten av sitt hus.

– Mina små barn började gråta. Min man och jag tog våra barn, lämnade huset och gick i timmar. Vi hade inga pengar för att hyra en bil så det tog oss två dagar att nå Hassakeh. Nu bor vi i en skola där vi känner oss lite tryggare, men vi tog inte med någon mat, inget vatten, inga madrasser, säger hon.

https://twitter.com/UNICEF/status/1183597057707270146

Oro för brist på vatten i Syrien

Hassakeh är en syrisk stad dit många civila tar sin tillflykt. Enligt ICRC anländer hundratals familjer varje dag, främst kvinnor och barn. Men det är stora problem med vattentillförseln, och det finns nu en oro att staden ska få helt slut på vatten. Vatteninfrastruktur ligger nära frontlinjen i striderna och stationen A’louk – som förser cirka 400 000 personer med vatten – har slagits ut.

Även tre hälso- och sjukvårdsanläggningar, tre sjuktransporter och en skola har attackerats, enligt FN:s barnorgan Unicef.

”Unicef befara att minst 170 000 barn kan behöva humanitär hjälp som ett resultat av det pågående våldet i området”, skriver organisationen i ett uttalande.

Och FN:s livsmedelsprogram, WFP, skriver på Twitter att de är djupt oroade över de civilas säkerhet i Syrien, och kräver nu att viktiga vägar hålls öppna för humanitära leveranser med till exempel mat och medicin.

Enligt ett uttalande från kurderna är situationen så illa att alla hjälporganisationer har tvingats upphöra med sin verksamhet i Syrien.

Hör CNN:s Arwa Damon rapporterar från gränsen mellan Syrien och Turkiet.